1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Lappiin tulee ensi viikolla Modernan koronarokotetta noin 5000 annosta

Modernan rokotteet tulevat Suomessa ensisijaisesti Lappiin.

koronarokote
Ett par händer i blå engångshandskar håller upp en flaska där det står "Moderna covid-19 vaccine"
Modernan rokote on helpompi toimittaa kotihoidon asiakkaille laajassa Lapissa kuin Pfizerin ja Biontechin rokote.AFP / Lehtikuva

Lappiin on tulossa ensimmäinen toimitus Modernan koronavirusrokotetta ensi viikolla. Lapin sairaanhoitopiiri odottaa ensi viikolla tulevaksi noin 5000 rokotetta.

THL kertoi torstaina, että Lappi saa Modernan rokotetta ensisijaisesti Suomessa. Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan syynä on se, että Lapissa asuu paljon iäkkäitä kotihoidon asiakkaita, joille Modernan rokote on helpompi toimittaa kuin Pziferin ja Biontechin rokote.

– Pfizerin ja Biontechin rokote säilyy vain viisi vuorokautta sulattamisen jälkeen, kun taas Modernan rokote säilyy jopa kuukauden jääkaappilämpötilassa.

Modernan rokotteen lisäksi Lapin sairaanhoitopiirille on tulossa Pfizerin ja Biontechin rokotetta ensi viikolla noin 1000 annosta. Pfizerin ja Biontechin rokote oli ensimmäinen Suomeen tullut koronarokote ja sillä aloitettiin rokotukset Lapissa 4. tammikuuta. Tätä rokotetta on tulossa lisää viikoittain ainakin tammikuun loppuun saakka.

Toista Modernan noin 5000 rokotteen erää odotetaan saapuvaksi Lappiin helmikuun alussa.

Tavoite: noin 4500 rokotettu ensi viikon loppuun mennessä

Lapin sairaanhoitopiirissä on tavoitteena saada rokotettua kaikki alueen ympärivuorokautisen hoivayksiköiden asukkaat ja työntekijät ensi viikon loppuun mennessä.

– Rokotteiden määrän puolesta meillä olisi edellytykset rokottaa alueella noin 4500 ihmistä ensi viikon loppuun mennessä, jos kuntien rokotushenkilöstön kapasiteetti riittää.

Broaksen mukaan Lapissa on edetty koronarokotuksissa melko nopeasti.

Lappiin ja muualle Suomeen odotetaan helmikuusta lähtien vielä kolmatta, AstraZenecan koronarokotetta.

– Jos AstraZenecan rokote saa tammikuun lopussa hyväksynnän Euroopan lääkevirastolta, isompien rokotetoimitusten odotetaan alkavan helmikuun puolivälin aikoihin, Broas sanoo.

Viisi uutta tartuntaa

Perjantaina Lapissa kerrottiin viidestä uudesta koronavirustartunnasta. Neljä niistä on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ja yksi Rovaniemellä.

Rovaniemen tartunta on todettu karanteenissa olevalta henkilöltä ja tartunnan alkuperä on Länsi-Pohjan alueella.

– Kaikki paitsi yksi Lapin sairaanhoitopiirin tämän viikon tartunnoista ovat tulleet joko Ruotsista tai Länsi-Pohjasta, Broas lisää.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Lue seuraavaksi