Hyppää sisältöön

Hollannin hallitus eroaa – Syynä verottajan toimet, jotka ajoivat köyhiä lapsiperheitä talousahdinkoon

Verottaja oli perinyt lastenhoidon tukia takaisin tuhansilta perheiltä väärin perustein.

Hollannin pääministeri Mark Rutte saapuu hallituksen kokoukseen median ympäröimänä. Kuva: Bart Maat / EPA

Hollannin keskustaoikeistolainen hallitus eroaa lasten hoitotukien verotuksesta syntyneen skandaalin takia, Hollannin yleisradioyhtiö NOS kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Hallituksen eron taustalla on viime kuussa julkaistu raportti veroviranomaisten väärinkäytöksistä. Lasten kotihoitoon myönnettyjen tukien takaisinperintä ajoi tuhansia perheitä syviin talousongelmiin.

Pääministeri Mark Rutte vahvisti erotiedon tiedotustilaisuudessa.

– Laillisuusperiaatteen pitää suojella kansalaisia kaikkivoipaiselta hallitukselta, ja tässä se on mennyt hirvittävällä tavalla pieleen, Rutte sanoi lehdistötilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Olemme yhtä mieltä siitä, että jos koko järjestelmä on epäonnistunut, meidän täytyy ottaa vastuu, ja se on johtanut päätökseen, että olen juuri esittänyt kuninkaalle koko hallituksen eroa, Rutte sanoi AP:n mukaan.

Parlamentin selvitys katsoi, että veroviraston toimintatapa rikkoi oikeusvaltion perusperiaatteita vastaan. Raportissa arvosteltiin hallitusta siitä, että se ei ollut riittävän hyvin informoinut parlamenttia skandaalista.

Hallitus jatkaa asianhoitajana, vaalit maaliskuussa

Tiedotustilaisuuden jälkeen Rutte kävi tapaamassa Hollannin kuningasta Willem-Alexanderia. Rutte ajoi tapaamiseen tunnusomaiseen tapaansa polkupyörällä. Hänj joutui matkallaan ohittamaan buuaavia mielenosoittajia.

Maan suurimman oppositiopuolueen, oikeistopopulistisen PVV:n johtaja Geert Wilders sanoi, että hallituksen päätös erota oli oikea.

– Viattomia ihmisiä on kohdeltu rikollisina, heidän elämiään tuhottu, ja parlamenttia informoitiin epätarkasti ja epätäydellisesti, Wilders kirjoitti Twitter-tilillään.

Hallitus jatkaa edelleen asianhoitajan roolissa, suomalaisittain toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitusliittouma muodostetaan maaliskuussa pidettävien parlamenttinvaalien jälkeen. Rutte kiisti tiedotustilaisuudessa epäilyt, että hallituksen ero olisi vain symbolinen teko ennen vaaleja.

Viimeaikaisten mielipidekyselyjen perusteella Rutten puolueen odotetaan voittavan vaalit.

Skandaaliin kytketty talousministeri Eric Wiebes erosi myös koko hallituksesta.

Hollanti on jo kolmas eurooppalainen maa, joka ajautui hallituskriisiin tällä viikolla.

Virossa pääministeri Jüri Ratas ilmoitti keskiviikkona hallituksensa erosta korruptioskandaalin takia. Italiassa Giuseppe Conten hallituksen jatko on vaakalaudalla, kun Matteo Renzin puolue ilmoitti jättävänsä hallituksen EU:n tukirahoista syntyneen riidan takia.

Selvitys nosti valokeilaan veroviranomaisten toimet

Parlamentin teettämä selvitys paljasti, että veroviranomaiset olivat perineet tuhansilta perheiltä takaisin lasten hoidon järjestämiseen myönnettyjä tukia väärin perustein.

Maksaakseen etuudet takaisin monet vähävaraiset lapsiperheet joutuivat turvautumaan velanottoon. Hollannin median mukaan tapaus kosketti 26 000 ihmistä.

– Tämä on tärkeää minulle, koska hallitus myöntää 'Olemme tehneet virheen ja otamme vastuun', sillä oli melkoista, mitä meille tapahtui, yksi väärien veropäätösten uhreiksi joutuneista, Janet Ramesaar sanoi uutistoimisto AP:lle lähellä Hollannin parlamenttia.

Tapauksessa oli myös maahanmuuttajiin kohdistuvan profiloinnin piirteitä, sillä toimien kohteita seulottiin muun muassa kaksoiskansalaisuuden perusteella.

Noin kuuttasataa kanteen nostanutta perhettä edustava asianajaja Orlando Kadir sanoo virkamiesten harjoittaneen etnistä profilointia ja valinneen kohteitaan ulkomaalaisilta näyttävien nimien perusteella.

Eropaineet kasvoivat

Hallitus on jo aiemmin pyytänyt anteeksi veroviranomaisten menettelytapoja ja maaliskuussa se korvamerkitsi 500 miljoonaa euroa korvauksiin vanhemmille.

Useat vanhemmat olivat julkaisseet videon, jossa hallitusta vaadittiin eroamaan, ja vaatimus Rutten oli nousussa myös Twitter-palvelussa.

Paine hallituksen eroon kasvoi siitäkin, että oppositiossa olevan työväenpuolueen johtaja Lodewijk Asscher ilmoitti torstaina (siirryt toiseen palveluun) luopuvansa puoluejohtajan asemastaan.

Sosiaaliministerinä edeltävän hallituksen kaudella toiminut Asscher kiisti tienneensä veroviranomaisten virheistä, mutta myönsi, että järjestelmä oli tehnyt "hallinnosta kansalaisten vihollisen".

Vuosikymmen vallankahvassa

Alun perin pääministeri Rutte vastusti hallituksen eroa. Hänen mukaansa maa tarvitsee johtajuutta pandemian aikana. Hallituskumppanit sen sijaan vaativat vastuun ottamista skandaalista.

Nyt Rutte vakuutti, että kamppailu koronaa vastaan jatkuu hallituserosta huolimatta.

Rutte on johtanut Hollantia jo vuodesta 2010. Kolmea hallituskoalitiota johtanutta Ruttea on aiemmin kutsuttu jopa "Teflon-Markiksi", koska poliittiset skandaalit eivät koskaan tuntuneet tarttuvan häneen.

Rutte saattaa edelleen pysyä maan johdossa tulevissa vaaleissa. Mielipidekyselyiden mukaan hänen puolueensa saisi vajaat 30 prosenttia äänistä. Se asettaa puolueen vankkaan johtoon suhteessa toiseksi suurimpaan puolueeseen, Geert Wildersin maahanmuuttovastaiseen PVV-puolueeseen.

Täsmennetty muotoiluja ja lisätty tietoja 15.1. kello 21.13. Poistettu tulkinta, että hallituksen ero olisi lähinnä symbolinen.

Aiheesta aiemmin:

Aiheesta muualla: