1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleksei Navalnyi

Kirjeenvaihtajalta: Navalnyi saapuu Moskovaan – ja saa epäonnistuneen novitšok-iskun jälkeen Putinin näyttämään heikolta

Oppositiopoliitikko laskee asemansa vahvistuneen ja haastaa Putinin, kirjoittaa Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Aleksei Navalnyi
Aleksei Navalnyi
Aleksei Navalnyi murhatun oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin muistomarssilla Moskovassa helmikuussa 2020. Grigori Vorobjov / Yle

MoskovaValtakunnan tunnetuimman Putin-kriitikon Aleksei Navalnyin paluu kotimaahansa sähköistää ilmapiirin Venäjällä.

Hermomyrkkyiskusta Saksassa toipunut oppositiopoliitikko ei tosin itse puhu "paluusta".

– Yksinkertaisesti sen vuoksi, että minä en lähtenyt pois. Jouduin Saksaan elvytyslaatikossa, Navalnyi kirjoitti Twitter-viestissään (siirryt toiseen palveluun), jossa hän ilmoitti ostaneensa lennon takaisin Moskovaan.

Lue tästä, kuinka Navalnyi huijasi myrkyttäjältään tunnustuksen puhelimessa.

Navalnyi on kutsunut kannattajiaan vastaan lentokentälle. Taustalla näyttää olevan laskelmointi, että mahdollisimman suuri kotimainen ja kansainvälinen huomio pakottaa Kremlin varomaan toimiaan.

Suunnitelmassa on kuitenkin valtavat riskit.

Moskovan syyttäjä on varoittanut (siirryt toiseen palveluun) seurauksista, joita luvattomasta joukkokokoontumisesta seuraa. Poliisi on jo ottanut kiinni (siirryt toiseen palveluun) lentokentälle pyrkineen pietarilaisen toimittajan ja aktivisteja vedoten väitettyjen levottomuuksien järjestämiseen.

Venäjän johto on tehnyt kaikkensa, jottei "Berliinin potilas" palaisi kotiin.

Rikosseuraamusvirasto uhkaa pidättää Navalnyin, koska hän on vältellyt ehdollisen tuomionsa valvontaa. Virasto haluaa muuttaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen perusteettomaksi julistaman ehdollisen vankeustuomion ehdottomaksi.

Joulukuussa Navalnyia vastaan nostettiin uusi petossyyte, josta tuomiona voi olla jopa kymmenen vuoden vankeusrangaistus.

Presidentti Vladimir Putinia novitšok-iskusta syyttävää Navalnyia vastaan käydään myös ennennäkemätöntä mustamaalauskampanjaa. Valtion kontrolloiman median lisäksi siihen osallistuu maan korkein johto.

Presidentin lehdistösihteeri Dmitri Peskov on kyseenalaistanut (siirryt toiseen palveluun) oppositiopoliitikon mielenterveyden.

Putin itse väitti vuosittaisessa mediatilaisuudessaan kyseisen "kansalaisen" tekevän yhteistyötä Yhdysvaltain turvallisuuspalvelun kanssa ja antoi ymmärtää, että Venäjän oma turvallisuuspalvelu voi halutessaan tappaa tämän.

Vladimir Putinin lähikuva näytöllä.
Vladimir Putin piti vuotuisen mediatilaisuutensa joulukuussa etäyhteydellä koronaviruksen vuoksi.Maxim Shipenkov / EPA

Kaikista uhkauksista huolimatta Navalnyi on palaamassa Venäjälle.

Se saa Kremlin näyttämään heikolta.

Vallanhalustaan tunnettua oppositiopoliitikkoa ajaa takaisin kotimaahan ymmärrys siitä, että hänellä on nyt entistä paremmat mahdollisuudet haastaa Putin.

Itseään venäläiseksi patriootiksi kutsuva Navalnyi ilmoitti jo syyskuussa, että aikoo palata Moskovaan toivuttuaan myrkytyksestä.

Myrkytysyrityksen myötä Navalnyin tunnettuus on moninkertaistunut. Kremliä lähellä oleva media ei pysty enää vaikenemaan Navalnyista.

Jopa Putin on pakotettu kommentoimaan julkisuudessa kriitikkoaan – vaikka hän edelleen välttää lausumasta tämän nimeä ääneen.

Venäjän johto yrittääkin esittää Navalnyin vähäpätöisenä.

Yhä itsevaltaisemmaksi muuttuvassa järjestelmässä Putinin aseman takaa ennen kaikkea kansalaisten kokemus siitä, että vaihtoehtoja ei ole.

"Kuka muukaan kuin Putin" on tuttu vastaus, kun venäläiseltä kysyy, kenet hän voisi nähdä maansa johdossa. Yli kaksi vuosikymmentä Venäjää hallinnut Putin on huolehtinut siitä, etteivät todelliset haastajat pääse esiin.

Nyt Navalnyista on tullut yhä selvemmin vaihtoehto. Se hermostuttaa Kremlissä.

Eikä tämä "kansalainen" tunnu pelkäävän pakkotyöleiriä – tai edes kuolemaa.

Lisää aiheesta:

Myrkytetty oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi sanoo palaavansa Venäjälle

Kuuntele Ykkösaamun keskustelu Venäjälle palaavasta Navalnyista

"Sputnik-rokote nostaa Venäjän arvovaltaa", "Venäjä tiukentaa otettaan lähialueillaan" – Kokosimme venäläisiä politiikan ennusteita vuodelle 2021

Miten suosittu Putin oikeasti on? Entä kuinka vahva on Venäjän oppositio? Yle kysyi venäläisasiantuntijalta

Lue seuraavaksi