Hyppää sisältöön

Tehohoitolääkäri Janne Makkonen: “En haluaisi nähdä enää yhtään vakavaan koronaan liittyvää kuolemaa”

Yle Perjantain lähetyksessä vieraana ollut HUS:in tehohoitolääkäri Janne Makkonen ymmärtää miksi ihmisillä on pelkoja koronarokotuksen suhteen.

Tehohoitolääkäri Janne Makkonen
Uskaltaako koronarokotteen ottaa - tai uskaltaako sitä olla ottamatta? Sean Ricksin vieraina polion sairastanut psykologi Tuija Matikka ja HUS:n tehohoitolääkäri Janne Makkonen. Katso Yle Perjantain lähetys klikkaamalla kuvaa.

Tehohoitolääkäri Janne Makkosen mielestä kriittisyys rokotteita suhteen on hyvä asia luonnollinen reaktio. Hänen mukaansa koronan vakavuuden puolesta puhuu se kuinka paljon tehohoitoa taudin vakavimmat muodot vaativat. Makkonen kuitenkin korostaa, että vain rokotuksen kautta päästään normaaliin arkeen.

– En haluisi nähdä enää yhtään vakavaan koronaan liittyvää kuolemaa.

Viime vuoden maaliskuussa Janne Makkosen arjen oli tarkoitus mullistua, kun hänen perheeseensä syntyi kolmas lapsi. Pian lapsen syntymän jälkeen suunnitelmat menivät kuitenkin vielä kertaalleen uusiksi, sillä Makkonen on viime vuoden aprillipäivästä lähtien päivystänyt HUS:in teho-osastolla.

– Oliver syntyi samana päivänä, kun WHO julisti koronaviruspandemian, kertoi Makkonen Yle Perjantain lähetyksessä.

Makkonen sai ensimmäisten joukossa koronarokotteen joulukuussa ja pitää tärkeänä, että ihmiset ottavat rokotteen.

– Rokotteenottoa edeltävänä iltana sanoin vaimolle, että on hieman ontto olo, mutta pidän rokotteen ottamista lääkärin velvollisuutena.

Tuija Matikka sairastui polioon, koska vanhemmat eivät vieneet häntä rokotettavaksi. Kuva: Yle

Polion sairastanut Tuija Matikka: “Kyllä se ottaa päähän”

Etäyhteydellä Portugalista Yle Perjantain lähetykseen osallistunut Tuija Matikka on Makkosen kanssa samaa mieltä rokotteen ottamisen tärkeydestä.

– Kun kuulen, etteivät ihmiset halua ottaa rokotetta, niin kerta kaikkiaan hermostun.

Matikka on joutunut itse kokemaan sen mitä voi käydä, jos ei saa rokotetta. 50-luvun lopulla Matikan vanhemmat saivat kutsun viedä hänet poliorokotukseen, mutta eivät uskoneet polion voivan iskeä vilkkaseen ja terveeseen lapseen.

– Vanhempani ajattelivat, ettei se rokotus ole tärkeä juttu.

Rokottamattomuuden seurauksena Matikka sairastui polioon eli lapsihalvaukseen puolitoistavuotiaana.

– Olin täysin halvaantunut. Minulla ei toiminut kuin keskisormi, silmäluomi ja osittain hengityselimet.

Tuija Matikka kertoi, kuinka hän oli perheen mielestä taakka heille. Kaatuileva ja hitaasti kävelevä lapsi koettiin raskaana.

– Isoisä oli sitä mieltä, että olisi parempi, jos kuolisin pois.

Sairaus vaurioitti myös hänen palleahermoaan. Nykyisin Matikka joutuu käyttämään hengityskonetta keskimäärin 13 tuntia päivässä. Joka päivä Matikan henkeä ahdistaa ja rinnan päällä tuntuu paino, kun hän kävelee kotonaan portaat ylös makuuhuoneeseen. Kahta kilometriä enempää hän ei jaksa kävellä.

– Yhdellä pienellä piikillä kaiken tämän olisi voinut estää.

Perjantai-dokkari: Meitä pelottaa rokote

Jasper Mäki-Jokela sairastui vuonna 2009 narkolepsiaan saatuaan sikainfluenssarokotteen. Nyt 17-vuotiaana hän miettii, missä vaiheessa uskaltaisi ottaa koronarokotteen. Ohjaajat Ami Assulin ja Sean Ricks.

Kirjoittaja: Onni Kalin

Lue lisää:

Sikainfluenssarokotteen jälkeisestä narkolepsiasta kärsivä Jasper: “Miten taataan, etten jää yksin jos sairastun myös koronarokotteesta?