1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronapandemia heitteli Linda Tervaniemeä Kiinan ja Euroopan välillä – "Enää en mene karanteeniin, vaikka pitäisi pysyä Kiinassa viisi vuotta"

Tervaniemen opiskelukaupunki on vaihtunut vuoden sisällä Shanghaista Firenzen kautta Rovaniemeen ja takaisin Shanghaihin.

koronavirus
Linda Tervaniemi istuu sohvalla.
Kiinaan palattuaan Linda Tervaniemi kuljetettiin karanteenihotelliin pitkän bussimatkan päähän. Kaikkiaan karanteeniaikaa kesti kolme viikkoa. Kuvassa Tervaniemi kotonaan Rovaniemellä alkuvuonna 2020.Raimo Torikka / Yle

Aika tarkkaan vuosi sitten rovaniemeläinen Linda Tervaniemi oli epätietoinen opintojensa jatkumisesta.

Hän aloitti opinnot Kiinassa New Yorkin yliopiston Shanghain-kampuksella syksyllä 2019. Jo ensimmäisen kevätlukukauden alussa koronapandemia sulki muun muassa kaikki kansainväliset oppilaitokset Shanghaissa.

Tervaniemen tuli siirtyä nopeasti saman yliopiston toiselle kampukselle joko Italian Firenzeen tai Yhdysvaltoihin New Yorkiin. Hän valitsi Italian.

– Tilanne kehittyi aika nopeasti tammikuun jälkeen. Pikaisella aikataululla lennettiin Rovaniemeltä Firenzeen.

Firenzessä pystyi opiskelemaan kuitenkin vain muutaman hetken ennen kuin koronapandemia vyöryi sinnekin.

– Keskellä yötä tuli sähköpostissa ilmoitus, että koulu ja koko Italia menee kohta kokonaan kiinni. Kuusi tuntia sähköpostista istuin jo lentokoneessa ja matkasin takaisin Rovaniemelle.

Lue lisää: Huippuyliopistossa opiskeleva Linda Tervaniemi joutui ensin jättämään koronaviruksen takia koulunsa Shanghaissa ja nyt Firenzessä: “Virus seuraa minua kuin pikkuveli”

Syksyllä alkoi kova vääntö paluusta Kiinaan

Lyhyttä Italian-matkaa seurasi etäopiskelua Rovaniemellä loppukevään ajan. Myös kesän ja alkusyksyn Tervaniemi vietti Suomessa.

– Sitten alkoi kauhea vääntö siitä, pääsenkö takaisin Kiinaan.

Onneksi Tervaniemen oppilaitoksella on erittäin hyvät suhteet Kiinan valtion kanssa. Lokakuussa osa oppilaista pääsi palaamaan erityisluvalla Shanghaihin.

Paluu ei kuitenkaan ollut mikään helppo nakki, Tervaniemi kertoo. Lentokentällä meni neljä tuntia lomakkeita täyttäessä ja QR-koodien käyttöä opetellessa.

Vähän väliä QR-koodeja piti näyttää lukulaitteille, jotta niissä syttyi vihreä valo ja koodin näyttäjä päästettiin eteenpäin.

Myöhemmin Tervaniemelle selvisi, että laite kertoo, onko henkilö saanut koronatartunnan tai altistunut koronalle, vähän Suomen Koronavilkun tapaan.

Sen jälkeen seurasi bussikuljetus kohti tuntematonta määränpäätä. Vasta matkalla Tervaniemi sai tiedon, että edessä on kahden viikon pakkokaranteeni kaukaisessa hotellissa.

– Se oli aika omituinen kokemus. Nyt sille voi jo nauraa, mutta ei se silloin naurattanut yhtään. Silloin meinasi pieni epätoivo iskeä.

Linda Tervaniemi etäopiskelee Rovaniemellä
Linda Tervaniemen mukaan paikallisen "koronavilkun" QR-koodi tarkastetaan Shanghaissa usein, vaikka epidemia on kaupungista käytännössä kitketty kokonaan.Raimo Torikka / Yle

Karanteenihotelli oli kova kokemus

Kaukaisessa karanteenihotellissa Tervaniemi vietti kaksi seuraavaa viikkoa. Edes käytävään ei saanut astua, ruoka tuotiin ovelle kolme kertaa päivässä.

Kiinan lihapainotteinen ruokavalio ei ollut Tervaniemen mieleen.

– Oli se vähän vaikeaa, kun on erilainen ruokavalio esimerkiksi lihan syönnin suhteen. Ensimmäisellä viikolla ei voinut oikein syödä mitään. Onneksi koulu sai aikaan parannuksen asiaan.

Kovat karanteeniviikot vaikuttivat sillä tavalla, että jatkossa Tervaniemi haluaa välttää niitä, vaikka se merkitsisi pysymistä Kiinassa opintojen loppuun asti.

– Olen päättänyt, että en lähde täältä mihinkään, vaikka joutuisi viettämään viisi vuotta Kiinassa, jos muuten joutuisi karanteeniin.

Tervaniemen koulu on hänen mukaansa Kiinassa ainoa kansainvälinen koulu, johon saa vielä tulla ulkomailta opiskelemaan. Tosin kaikki hänen opiskelukaverinsa eivät ole päässeet palaamaan Kiinaan.

Katukuva on erilainen kuin ennen koronaa

Opintojen jatkaminenkaan ei sujunut ilman erityisjärjestelyjä. Tervaniemi joutui vielä viettämään yhden lisäviikon hotellikaranteenissa, tällä kertaa Shanghaissa.

Koulussakin on voimassa muun muassa maskinkäyttöpakko.

– Tällä hetkellä täällä joutuu käyttämään maskeja myös esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä, vaikka koronaa ei ole Shanghaissa käytännössä lähes yhtään. Lisäksi julkisilla paikoilla, esimerkiksi ostoskeskuksissa, kysellään usein QR-koodia.

Shanghai on nyt hyvin erilainen kuin ennen koronapandemiaa. Ravintolat ovat usein tyhjillään, eikä ulkomaalaisia ihmisiä juurikaan näe katukuvassa.

– Kaupungilla ei ole nuorisoa, ja kansainvälisiä ihmisiä on tosi paljon vähemmän, paitsi business-porukkaa. Muuten kyllä täällä vaikuttaa, että koko kaupunki on jo elossa ja elämä rullaa aivan hyvin.

Tervaniemi on onnekas sen suhteen, että opiskelu on edennyt normaalia vauhtia koko koronaepisodin ajan etäopintoina.

– Etänä pystyi opiskelemaan koko ajan. Koulu järjesti tosi hyvin sen homman.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23 saakka.

Lue myös:

Vaihto-oppilas Tinka Pelttari pääsi vihdoin kotiin Britanniasta – oululainen perhe ei päästänyt nuortaan vaihtoon USA:han, nyt peruutusta puidaan kuluttajariitalautakunnassa

Ella Heikkinen, 21, aloitti opintonsa Bristolissa juuri ennen brexitiä – nyt mietityttää, toimiiko luottokortti ja miten käy puhelinliittymän

Lue seuraavaksi