Hyppää sisältöön

Ugandan oppositioehdokas kertoo armeijan tunkeutuneen kotiinsa – Bobi Wine: Olemme vakavissa vaikeuksissa

Wine haastoi torstain vaaleissa Ugandaa 35 vuotta hallinneen presidentin. Armeija kiistää tunkeutumisen.

Ugandan opposition presidentinvaaliehdokas Robert Kyagulanyi Ssentamu eli Bobi Wine. Kuva: EPA

Ugandan presidentinvaalien oppositioehdokas Robert Kyagulanyi, joka tunnetaan paremmin taitelijanimellään Bobi Wine, kertoo Twitter-tilillä julkaistuissa viesteissä, että sotilaat ovat tunkeutuneet hänen kotiinsa.

Suosittu laulaja Wine on torstaina pidetyissä vaaleissa istuvan presidentin Yoweri Musevenin näkyvin haastaja. 76-vuotias Museveni on johtanut Ugandaa jo 35 vuotta.

– Me olemme saarrettuna. Armeija on ylittänyt aidan ja ottanut kotimme hallintaansa, Wine kirjoitti Twitter-tilillään. Winen mukaan sotilaat eivät puhu mitään.

– Olemme vakavissa vaikeuksissa oppositiopoliitikko kirjoittaa.

Ugandan armeijan tiedottaja prikaatinkenraali Flavia Byekwaso kiisti uutistoimisto AP:lle, että armeiaj olisi tunkeutunut Winen kotiin.

– Se ei ole totta. Meillä on vain sotilaita läsnä yleensä Mageren alueella, Byekwaso sanoi viitaten kylään, jossa Wine asuu. Hän sanoi, että oppositiopoliitikon pitäisi olla arvostaa turvallisuusjoukkojen suojelua.

– Hän ei ole tavallinen henkilö enää.

Ugadan pääkaupungin Kampalan poliisin edustaja puolestaan kertoi NTV Uganda -televisioasemalle, että kolme tuntematonta henkilöä oli yrittänyt mennä Winen kotiin ja yksi pidätettiin, kun taas kaksi heistä pakeni. Wine ei ollut Kampalan poliisin mukaan pidätettynä.

Ugandassa pidettiin torstaina presidentin- ja parlamenttivaalit. Ugandan vaalilautakunta sanoo, että Museveni johtaa, kun äänistä oli laskettu 49 prosenttia.

Neljältä Suomen aikaa julkaistujen tietojen mukaan Museveni olisi saanut noin 63 prosenttia äänistä, kun taas Bobi Wine 29 prosenttia. Lopullisia tuloksia odotetaan lauantaina.

Oppositiojohtaja on kiistänyt julkistetut tulokset ja sanoo, että viranomaiset ovat syyllistyneet vaalivilppiin.

Wine sanoi, että puolueen vaalitarkkailijoita on pahoinpidelty ja ajettu pois Ugandan pohjois- ja länsiosissa, vaaliuurnia on avattu ja täytetty ja että osalle äänestäjistä on annettu vain parlamenttivaalien äänestyslipukkeet.

Sotilaat tunkeutuivat Bobi Winen kotiin kertaalleen jo ennen vaaleja.

Juttuun on päivitetty kello 18.11 Ugandan turvallisuusviranomaisten lausuntoja ja tietoja vaalituloksista.

Lisää aiheesta:

.
.