1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. leikkaushoito

Vaativa leikkaustoiminta jatkuu Keski-Pohjanmaalla pääosin ennallaan – leikkausten keskittämisasetus päivittyi

Asetuksen muutos takaa, että Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa tehdään vaativia leikkauksia jatkossakin.

leikkaushoito
Leikkaussali, jossa paljon laitteistoa.
Keskussairaalan leikkaussalit on juuri uusittu.Kalle Niskala / Yle

Valtioneuvoston uudistunut asetus erikoissairaanhoidon työnjaosta (siirryt toiseen palveluun) hyödyttää Soitea ja Keski-Pohjanmaan keskussairaalaa.

Keskittämisasetusta on päivitetty niin, että kirurginen päivystysvalmius voidaan turvata eri puolilla Suomea.

Aiemman asetuksen mukaan tietyt vaativammat leikkaukset tuli keskittää keskussairaaloista yliopistosairaaloihin, jos niitä tehdään keskussairaalassa liian vähän. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla vaade 600 tekonivelleikkauksesta vuodessa ei olisi täyttynyt, vaan määrä jää puoleen tästä. Myös rintasyöpäleikkausten siirtyminen pois maakunnasta oli aiemmin uhkana.

Asetuspäivityksen mukaan taas leikkauksista voidaan sopia laajan erityisvastuualueen kesken. Nyt Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa voidaan jatkossakin tehdä esimerkiksi tekonivelleikkauksia ja rintasyöpäleikkauksia.

Toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västin mukaan asetusmuutos mahdollistaa leikkausten jatkumisen (siirryt toiseen palveluun) pääosin ennallaan Keski-Pohjanmaalla. Näin kirurginen päivystysvalmius ja synnytykset ovat turvattuna.

Pelkän lukumäärään tuijottamisen sijasta asetusmuutos mahdollistaa alueen palvelutason miettimisen. Uudistuksessa halutaan taata, että keskussairaaloissa eri puolilla maata on tarjolla riittävä ympärivuorokautinen päivystys ja osaaminen.

Sairaalakohtaiset leikkausten lukumäärät voidaan alittaa tekonivelkirurgiassa, selkäkirurgiassa sekä rinta-, peräsuoli-, paksusuoli- ja munuaissyövän leikkauksissa. Asiasta on tuolloin sovittava erityisvastuualueen erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksessa.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan leikkaussalit remontoitiin täysin uusiksi – "Ehkä Suomen hienoimmat salit"

Keskussairaaloiden päivystys uhattuna merkittävässä osassa Suomea – Ministeri Kiuru: "Osaajista on pidettävä kiinni"

15.1.2021 kello 17.26 lisätty linkki Soiten tiedoteeseen.

Lue seuraavaksi