1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvomaskit

Kemissä on ohjeistettu väärin maskien käytöstä kouluissa – opetusministeriön mukaan koululaisia ja opiskelijoita ei voi pakottaa käyttämään maskia

Kemin koulut ovat lähettäneet viestin, jonka mukaan maskin käyttö on pakollista yläkouluissa.

kasvomaskit
Juha Paloneva tutkii kasvomaskipakkausta suojavälinevarastossa.
Kuvituskuva: Opetusministeriö kannattaa maskin käyttöä, mutta ministeriön mukaan koululaisia ja opiskelijoita ei voi pakottaa käyttämään maskia.Jaana Polamo / Yle

Kemissä on ohjeistettu väärin maskien käytöstä. Kemin kaupungin ohjeiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan yläkoulussa ja lukiossa oppilaiden ja henkilökunnan tulee käyttää kasvomaskia.

Koulujen lähettämässä Wilma-viestissä Kemin ohje on tulkittu maskipakoksi.

– Maskien käyttö on pakollista ja se aloitetaan maanantaina 18.1.2021, viestissä kirjoitetaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriön (siirryt toiseen palveluun) mukaan oppilaita ja opiskelijoita ei voi kuitenkaan velvoittaa käyttämään maskeja, koska maskien käyttö perustuu terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositukseen.

– Käyttöön kuitenkin on syytä kannustaa ja opastaa, jotta mahdollinen epidemian leviäminen pystytään mahdollisimman tehokkaasti estämään, kirjoitetaan ministeriön nettisivuilla.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola on puolestaan sanonut Iltalehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Suomessa ei voida määrätä maskipakkoa.

Sama käsitys on myös Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilalla.

– Meillä ei julkisissa palveluissa voi pakottaa maskin käyttöön, kun pakollisesta koulutuksesta puhutaan. Yleinen henki on myös se, että suositellaan mieluummin, Taskila sanoo.

Kemin kaupungin laatimaa maskiohjetta perustellaan alueellisen pandemiatyöryhmän suosituksella, joka perustuu terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositukseen.

  • Työnantaja kuitenkin voi velvoittaa työntekijöitä käyttämään maskia. Myös tapahtumissa voidaan edellyttää maskin käyttöä.

Lisää aiheesta: Tornio suosittaa vahvasti kasvomaskeja yläkoululaisille

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä artikkelista.

Lue seuraavaksi