Hyppää sisältöön

Koronatestit alkavat Venäjän rajalla – lisäksi rajavartijoiden valitsemat henkilöt joutuvat antamaan yhteystietonsa kirjallisesti

Uusia toimintamalleja kokeillaan Kaakkois-Suomen raja-asemilla kolmen viikon ajan.

Rajanylityspaikoilla on ohjeistettu koronavirukseen liittyvistä suosituksista muun muassa infotauluilla. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Venäjältä Suomeen saapuvat matkustajat joutuvat tammikuun 19. päivästä lähtien nykyistä tarkempaan kontrolliin Kaakkois-Suomen raja-asemilla.

Uutta toimintamallia kokeillaan kaakkoisrajalla koronavirusepidemian laajenemisen estämiseksi.

Vaalimaalla tulijat testataan

Koronatestit Vaalimaan raja-asemalla käynnistyvät ensi tiistaina.

Koronatesti on vapaaehtoinen, mutta sitä suositellaan kaikille maahantulijoille. Testi on ilmainen.

Koronatestausta järjestetään Vaalimaalla viikon jokaisena päivänä kello 10–18 välillä. Tuolloin rajalla arvioidaan olevan eniten liikennettä.

Testaamisen hoitaa HUS-diagnostiikka. Kymsote puolestaan hoitaa terveysneuvonnan.

Kymsoten turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Jarno Rämän mukaan Kymsote on palkannut neuvontaa varten 3–4 uutta työntekijää. Hän arvioi, että HUS on palkannut näytteenottoa varten henkilöstöä saman verran.

– Minulla on käsitys, että testi on sama pcr-testi, mitä käytämme muuallakin, Rämä sanoo.

Testattavien henkilötiedot kerätään, jotta heidät pystytään jäljittämään, jos testi on positiviinen.

Imatralla ja Nuijamaalla kyselylomake käyttöön

Imatran ja Nuijamaan rajanylityspaikoilla Suomeen saapuville jaetaan ensi tiistaista lähtien lomake, jossa kysytään heidän yhteystietonsa.

Hiljaiseloa Nuijamaan raja-asemalla syyskuussa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Tulija täyttää lomakkeen joko itse tai rajamiehen kanssa.

Lomake annetaan kaksoiskansalaisille ja henkilöille, joilla on pysyvä oleskelulupa Suomessa. Kaikilta ei sen täyttämistä kuitenkaan vaadita.

– Rajanylitysliikennettä tottuneesti lukevat rajaviranomaiset valitsevat tulijoista ne, joille lomake annetaan. Toimintamalli koskee ainoastaan henkilöliikennettä, selvittää Eksoten turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Kristiina Kapulainen.

Täytetyt lomakkeet toimitetaan Eksoten tartuntatautilääkärille, joka ottaa myöhemmin yhteyttä jokaiseen lomakkeen täyttäneeseen henkilöön.

Tartuntautilääkäri muun muassa ohjeistaa, varmistaa omaehtoisen karanteenin toteutumisen sekä varaa tarvittaessa ajan näytteenottoon, ja myös seuraa, että se toteutuu.

Koronatestejä suositellaan kahden viikon välein

– Toivomme, että säännöllisesti rajan yli kulkevat henkilöt kävisivät omaehtoisesti koronatestissä kahden viikon välein, sanoo Kapulainen.

Uusia toimintamalleja kokeillaan Kaakkois-Suomen raja-asemilla helmikuun 7. päivään asti.

Artikkelia korjattu 19.1.2021 klo 18.20. Matkustajilta kysytään yhteystiedot, ei tietoja terveydentilasta, kuten aiemmin kerrottiin.

.
.