1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Kuluttajat ja matkanjärjestäjät riitelevät peruutuksista, virologi kiristäisi rajavalvontaa, gynekologi tyrmää naisille markkinoidut orgasmipistokset

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
tarjoilija pyyhii ravintolan pöytää Kanariansaarilla
Matkustajien ja matkanjärjestäjien väliset riidat koronapandemian aikana perutuista lomamatkoista ovat päätyneet kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi. Arkistokuva Gran Canarialta joulukuun alusta.Juha Kivioja / Yle

Perutusta matkasta voi saada korvauksen, vaikka viranomaiset sallisivat matkustamisen maahan

Koronapandemian vuoksi perutut matkat ovat aiheuttaneet riitoja matkanjärjestäjien ja matkustajien välille. Kuluttajariitalautakunnan mukaan matkustaja voi joissakin tapauksissa perua reissun kuluitta, vaikka viranomaiset sallisivat matkustamisen matkakohteeseen.

Virologian professori haluaisi kitkeä koronaa rajoilla nykyistä tiukemmin

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Meilahdessa Helsingissä 1. joulukuuta 2020.
Viimeistään siinä vaiheessa, jos varianttikanta saa enemmän jalansijaa, kireämpiä rajoituksia varmasti tarvittaisiin, sillä nämä toimet eivät enää riittäisi, arvioi Olli Vapalahti. Hänet kuvattiin joulukuun alussa.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Virologian professori Olli Vapalahti pitää hyvänä ajatuksena tiukentaa koronatoimia Suomen rajoilla. Lauantain Ykkösaamussa vieraana oleva Vapalahti muistuttaa, että koronaviruksen varianttien leviäminen pitäisi nyt saada kuriin. Suomessa testaaminen toimii, mutta viruksen maahantulon estämisessä on vielä parantamisen varaa, uskoo Vapalahti.

Trumpin potkiminen somesta voi aiheuttaa seurauksia myös sinulle – näin netti on muuttumassa

Mark Zuckerbergin pahvihahmojen t-paidoissa lukee teksti "fix fakebook". Yhdysvaltain kongressirakennus taustalla.
Aktivistiryhmä vaati Facebookin toimitusjohtajaa Mark Zuckerbergia korjaamaan Facebookin mielenilmauksessa Washingtonissa huhtikuussa 2018.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain kongressihyökkäys laukaisi tapahtumasarjan, joka ravisuttaa digitaalisen todellisuuden perusteita. Kokosimme asiat, jotka somen nykytilanteesta on syytä tietää. Tiesitkö, että tulevaisuudessa voit todennäköisesti nostaa oikeusjutun, jos oma tilisi poistetaan somesta?

Kokenut gynekologi naisten orgasmipistoksista: ”Niistä ei saa kuin mustelmia”

Henkilön jalat gynekologin tuolissa.
O- ja G-pistosten hyödystä ei ole olemassa tieteellistä näyttöä. Kuvituskuva.Maria Kraynova / AOP

Naisen nautintokykyä tai seksuaalisen halun ongelmia ei voi yhdellä konstilla hoitaa. Tästä huolimatta markkinoille ilmestyy välillä uusia konsteja, joiden väitetään parantavan nautinto- ja orgasmikykyä.

Uusimpana markkinoille on tullut kaksi erilaista nautintoa väitetysti parantavaa pistosta, O-pistos ja G-pistos. Tieteellistä näyttöä niiden hyödystä ei ole. Naistentautien erikoislääkäri Leena Väisälä suhtautuu hoitoihin hyvin varauksellisesti.

Pakkanen väistyy pohjoisesta alkaen

Lauantain sääkartta
Ilmatieteen laitos

Maan etelä- ja itäosassa pakkasta on vielä lauantaina 20 astetta tai enemmän, mutta muualla maassa kovimmat pakkaset ovat jo heikentyneet ja pilvisyys on runsasta.

Lauantain aikana tulee hajanaisia lumisateita, jotka keskittyvät maan keskiosaan. Pohjoisessa on osin selkeää.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi