1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tanssiurheilu

Tanssija Jukka Haapalainen oli suorastaan ilmiömäinen kenkämyyjä: "Rouva lähti kuuden kenkäparin kanssa liikkeestä"

Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö ovat Suomen menestynein kilpatanssipari.

tanssiurheilu
Sirpukka, Sirkkeli, Sipuli - Kaikki lempinimet kertovat jotain olennaista Sirpa Suutari-Jääsköstä
Sirpukka, Sirkkeli, Sipuli - Kaikki lempinimet kertovat jotain olennaista Sirpa Suutari-Jääsköstä

Tanssinopettajat Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö tunnustautuvat kenkäfriikiksi pariskunnaksi. Ja nyt ei puhuta pelkästään tanssikengistä. Molemmat rakastavat kauniita, hyvintehtyjä kenkiä.

Puoli seitsemän -ohjelmassa paljastui, että Haapalainen oli aikoinaan yksi Helsingin kovimmista kenkämyyjistä – siis oikea myyntitykki. Mutta kuten monessa asiassa, ensin pitää aloittaa perusasiosta. Haapalaisen tapauksessa se tarkoitti varastoa.

– Kun olin siivonnut jonkin aikaa sitä, pääsin ylös myymälätehtäviin. Johtaja huomasi aika pian, että myyntityö sujuikin minulta aika hyvin, ja ehkä niiltä ajoilta on jäänyt sellainen intohimo hyvintehtyyn, kalliiseen nahkatuotteeseen, joka täytyy perustella, miksi se on kallis.

– Opin siellä, että jos jokin maksaa, niin siihen täytyy olla hyvä syy, minkä takia siitä maksetaan enemmän kuin jostain toisesta tuotteesta, Haapalainen kertoo.

Hän muisteli lähetyksessä tapausta, jossa rouva oli tullut liikkeeseen ostamaan pikkukenkiä erityistä tilaisuutta varten.

– Sanoin, että kyllä tähän nyt tarvitaan kaveriksi toiset, nämä pikkukengät ovat niin hennot ja suomalaiseen säätilanteeseen liian herkät.

Rouva osti myös sisääntulokengät. Lopulta Haapalainen esitteli vielä sisäänheittotuotteena esillä olevia halvempia kenkiä.

– Hän osti niitä kaikissa väreissä ja lopulta rouva lähti kaupasa kuuden kenkäparin kanssa.

Kilpatanssissa esiintymisasulla on valtavan iso merkitys

Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö on Suomen kaikkein aikojen menestynein kilpatanssipari. Nykyään molemmat ovat arvostettuja kansainvälisiä tanssituomareita ja pitävät myös omaa tanssikoulua Helsingissä.

Kun viime aikoina keskustelua ovat herättäneet mäkihyppääjien hyppypukujen mittasuhteet, kilpatanssissa puku saattaa olla joskus jopa ratkaiseva tekijä, kun laitetaan kilpailijoita arvojärjestykseen.

Sirpa Suutari-Jääskö puhuu tyylikkyydestä:

– Se ei tarkoita jotain sellaista yleistä asetelmaa, vaan että puku on henkilölle itselleen sopiva. Nyt kun valmennamme pareja, niin mietimme, että pukujen mittasuhteet ovat hyvät ja mistä liike lähtee naisella. Joku tarvitsee enemmän helman heilumista tekstiilivolyymin avulla ja toinen tarvitsee vikkelää liikettä. Ja leikkauslinjat ja värit ovat ratkaisevimpia.

Kilpailuvuosinaan Suutari-Jääskön puvuissa tunnistettavimmat elementit olivat lanteille sidotut koristeet ja epäsymmetriset leikkaukset.

Vuosituhannen vaihteen molemmin puolin Haapalainen ja Suutari-Jääskö takoivat voittoja ja mestaruuksia vuosi toisensa jälkeen. Mikä oli se asia, joka vei heidät ohi kovimmista kilpakumppaneistaan? Katso koko lähetys Yle Areenasta.

Lue seuraavaksi