Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain kivääriyhdistys NRA pyrkii velkasaneeraukseen – Sanoo olevansa "taloudellisesti vahvimmillaan vuosiin"

Yhdistyksen johtajia on haastettu oikeuteen jopa 64 miljoonan dollarin tuhlaamisesta omiin huveihin ja entisten työntekijöiden hiljentämiseen. NRA pyrkii muuttamaan New Yorkista Texasiin.

NRA:n toimitusjohtajan Wayne LaPierren mukaan yhdistyksen taloudellinen tila on parhaimmillaan vuosiin. NRA haki velkasaneeraukseen perjantaina. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain kansallinen kivääriyhdistys NRA yrittää hakeutua velkasaneeraukseen ja siirtää toimintansa New Yorkista Texasiin, kertovat uutistoimistot.

NRA jätti hakemuksen saneeraukseen pääsystä tänään liittovaltion konkurssioikeudessa Texasin Dallasissa. Yhdysvaltain konkurssilain luku 11 (Chapter 11) on osin verrattavissa Suomen velkasaneeraukseen, jolla yritetään tervehdyttää ylivelkaantuneen oikeushenkilön taloudellinen toiminta.

NRA kertoo, että syy yhdistyksen uudelleensijoittamiseksi Texasiin on "New Yorkin korruptoitunut poliittinen ja säätelevä ympäristö".

– Texas arvostaa NRA:n panosta, ylistää lainkuuliaisia jäseniämme ja on samaa mieltä kanssamme perustuslaillisista vapauksistamme, NRA:n toimitusjohtaja Wayne LaPierre sanoi NRA:n jäsenille lähettämässään kirjeessä.

Hänen mukaansa yhdistys hakee Texasista turvaa New Yorkin viranomaisilta, jotka väärinkäyttävät valtaansa yhdistystä ja sen jäseniä vastaan.

Taloussotkut veivät NRA:n oikeuteen elokuussa

New Yorkin yleinen syyttäjä Letitia James haastoi NRA:n oikeuteen elokuussa. James syyttää LaPierreä ja muita yhdistyksen vanhempia johtajia asemansa hyväksikäytöstä ja huonosta hallinnosta. Jamesin mukaan yhdistyksen toiminta rikkoo osavaltion voittoa tavoittelemattomia järjestöjä koskevia lakeja.

NRA rekisteröitiin New Yorkiin voittoa tavoittelemattomana yhdistyksenä vuonna 1871. Sen päämaja sijaitsee tällä hetkellä kuitenkin Virginiassa.

Jamesin mukaan NRA:n johtohahmot ovat käyttäneet kymmeniä miljoonia dollareita yhdistyksen rahoja oman luksuselämänsä rahoittamiseksi. Rahaa on mennyt muun muassa lomiin ja yksityiskoneisiin. Lisäksi rahaa on käytetty Jamesin mukaan entisten työntekijöiden hiljentämiseen. Yhteensä nämä toimet ovat maksaneet yhdistykselle 64 miljoonaa dollaria viimeisen kolmen vuoden aikana.

– NRA:n väitetty taloudellinen tila on vihdoin saavuttanut sen moraalisen tilan: konkurssin. Emme anna NRA:n käyttää tätä – tai mitään muutakaan taktiikkaa – hyväkseen välttääkseen vastuutaan ja toimistoni valvontaa, James sanoi antamassaan lausunnossa perjantaina.

NRA on ollut vaikeuksissa jo pidemmän aikaa. Syksyllä 2019 New Yorkin ja Washingtonin syyttäjävirastot tutkivat sen rahankäyttöä. Tuolloin kesken oli useita oikeudenkäyntejä.

"NRA on taloudellisesti vahvimmillaan vuosiin"

Koronapandemia on vaikuttanut myös NRA:n talouteen. Viime vuonna se joutui irtisanomaan kymmeniä työntekijöitä, perumaan vuosittaisen kokouksensa ja sen varainkeruu meni täysin retuperälle viruksen vuoksi.

NRA kertoi omassa lausunnossaan, että mitään välittömiä muutoksia sen toiminnassa tai työvoimassa ei tule tapahtumaan. Yhdistys myös sanoi, että se ei ole maksukyvytön. LaPierren mukaan NRA on "taloudellisesti vahvimmillaan vuosiin".

Velkasaneeraushakemuksessa NRA:lla oli varoja 100–500 miljoonaa dollaria ja 100–500 miljoonaa dollaria velkoja.

Yhdistys pyritään lopettamaan

Elokuun haasteessaan James sanoi, että, koska NRA on voittoa tavoittelematon yhdistys, hänellä on valta pyrkiä lopettamaan yhdistyksen toiminta.

NRA nosti vastakanteen, jonka mukaan James rikkoo heidän sananvapauttaan, koska ei pidä heidän politiikastaan. NRA:n mukaan demokraatti Jamesin toiminta on puoluepoliittista ja hän pyrkii vain edistämään omaa uraansa. 16 republikaanisyyttäjää allekirjoitti muistion, joka tuki NRA:ta.

Yhdistyksen perjantainen hakemus velkasaneeraukseen laittaa elokuussa aloitetun oikeusjutun luultavasti jäihin. NRA:n mahdollinen siirtyminen Texasiin sen sijaan todennäköisesti riisuisi Jamesilta vallan hajottaa yhdistys.

NRA:lla on noin viisi miljoonaa jäsentä Yhdysvalloissa.

Lue myös:

.
.