1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin radio: Uusien Estonia-tutkimusten hintalappu viisi miljoonaa euroa

Estonian hylkyä on tarkoitus tutkia uudestaan tv-dokumenttiohjelman esille nostamien tietojen jälkeen.

Ulkomaat
Kuvakaappauksessa näkyy mahdollinen reikä uponneessa Estonia-aluksessa.
Kuvakaappaus sukellusrobotin kuvaamalta videolta Dplayn dokumenttisarjasta Estonia - Mullistava löytö näyttää mahdollisen reiän aluksen rungossa.DPlay / EPA

Ruotsin radion Ekot-toimituksen tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) uusien Estonia-tutkimusten arvioidaan maksavan runsaat 50 miljoonaa kruunua, eli noin viisi miljoonaa euroa.

Suurin osa kuluista liittyy Estonian hylyllä tehtäviin uusiin sukelluksiin.

Suomen, Ruotsin ja Viron viranomaiset kertoivat syksyllä arvioivansa uusia tietoja Estonian uppoamisesta. Taustalla oli tv-dokumentti, jossa kerrottiin Estonian rungosta löytyneestä repeämästä. Myöhemmin kävi ilmi, että dokumenttiryhmän ottamissa videokuvissa näkyy toinenkin repeämä.

Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg kertoi toissa päivänä Ruotsin hallituksen valmistelevan uusia sukelluksia mahdollistavan lakimuutoksen.

Estonian hylylle on julistettu hautarauha Suomen, Ruotsin ja Viron sopimuksella. Yksityiset tahot ovat rikkoneet rauhaa, mutta viranomaisten sukelluksia varten tarvittaisiin lakimuutos. Ruotsin radion mukaan Suomen, Ruotsin ja Viron hallitukset ovat yhdessä sopineet lainsäädännön muuttamisesta.

Ruotsin radion jutusta ei käy ilmi, miten uusien tutkimusten kustannuksia on tarkoitus jakaa eri maiden kesken. Ruotsin onnettomuustutkimuskeskus on pyytänyt 31 miljoonan kruunun, eli noin 3 miljoonan euron lisämäärärahan Estonia-tutkimuksiin.

Lue lisää:

Haavisto pitää dokumentin tietoa Estonian rungon repeämästä luotettavana: "Uskotaan, että se ei ole räjähdyksessä syntynyt aukko" – Onnettomuustutkija: "Reikä uppoamissyynä mahdoton"

Kolmen maan tutkijat arvioivat yhä Estonia-dokumentin tietoja

Lue seuraavaksi