Hyppää sisältöön

Tuhannet vaeltamassa taas Hondurasista kohti Yhdysvaltoja

Kolmisentuhatta siirtolaista on päässyt jo Guatemalan puolelle.

Siirtolaiskulkue pyrki poliisirivistön läpi Hondurasin ja Guatemalan rajalla El Floridossa perjantaina. Kuva: Esteban Biba / EPA

Väli-Amerikassa matkaa jälleen tuhansien siirtolaisten joukko kohti Yhdysvaltoja. Uutistoimisto Reuters kertoo, että Guatemalan viranomaisten mukaan Hondurasista on lähtenyt liikkeelle arviolta 6 500 ihmistä.

Lauantain vastaisena yönä Hondurasin Guatemalan-vastaisella rajalla nähtiin yhteenottoja, kun Hondurasin turvallisuusjoukot yrittivät estää ihmisiä lähtemästä maasta. Guatemalan puolella sotilaat ottivat kiinni satoja ihmisiä, mutta yli kolmentuhannen arvioidaan päässeen rajan yli Guatemalaan.

Uutistoimisto AFP taas kertoo, etteivät Guatemalan rajavartijat olisi juurikaan estelleet tulijoita. Guatemalan pohjoisnaapuri Meksiko kertoi jo torstaina tehostavansa rajavalvontaansa.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Hondurasista on parin viime vuoden aikana lähtenyt kymmenkunta siirtolaiskulkuetta. Useimpien matka on kuitenkin tyssännyt viimeistään Yhdysvaltain rajalle. Guatemala, Meksiko ja Honduras ovat sopineet Yhdysvaltojen kanssa pyrkivänsä estämään siirtolaisten etenemisen.

Ihmisiä ajavat liikkeelle pitkäaikaisten ongelmien kuten köyhyyden, työttömyyden ja huumekauppaan liittyvien väkivaltaisuuksien lisäksi viime syksynä Hondurasia pahoin riepotelleet hurrikaanit.

Ensi viikolla Yhdysvaltain presidentin virkaan astuva Joe Bidenin on odotettu suhtautuvan suopeammin maahanmuuttoon kuin istuva presidentti Donald Trump. Biden on luvannut myös tukea Keski-Amerikan maita siirtolaisuuden juurisyihin puuttumisessa.

Lue myös:

.
.