1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saksan politiikka

Saksan valtapuolue valitsee parhaillaan uutta johtajaa: Kaksi ehdokasta toiselle kierrokselle – katso suorana CDU:n puoluekokousta

Saksan liittokansleri Angela Merkel luopuu paikastaan syksyllä.

Saksan politiikka
Annegret Kramp-Karrenbauer onnitteli Armin Lascheta.
Annegret Kramp-Karrenbauer onnitteli Armin Laschetia tämän valinnan varmistuttua tänään. CDU:n etäpuoluekokousta voi seurata kuvaa klikkaamalla.

Saksassa kristillisdemokraattien puheenjohtajavaali ratkeaa liikemies Friedrich Merzin ja Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministerin Armin Laschetin kesken. He pääsivät parhaillaan käynnissä olevan puoluejohtajavaalin toiselle kierrokselle.

Kolmantena ehdokkaana oli liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen, joka ei päässyt jatkoon.

Koronapandemian vuoksi puoluekokous on virtuaalinen ja äänestys järjestetään etäyhteyksin.

Lue täältä puheenjohtajavalinnan taustoista: Miesverkostojen valta näkyy Saksan politiikan huipulla – Merkel oli historian sattuma, nyt CDU:n johtoon on ehdolla vain länsisaksalaisia miehiä 29.11.2020

Merkelin puheista tulkittu tuenilmauksia

Saksan liittokansleri Angela Merkel ei ole virallisesti asettunut kenenkään ehdokkaan taakse. Hän kehotti kuitenkin perjantaina virtuaalipuoluekokouksen avaussanoissaan puoluetta muistamaan maltillisen linjan, kun se valitsee itselleen uuden puheenjohtajan lauantaina.

– Olemme aina etsineet ratkaisuja, jotka tasapainottavat konflikteja ja edistävät yhtenäisyyttä. Se on leimannut meitä hallitsevana puolueena, Merkel sanaili.

Merkelin sanat katsottiin epäsuoraksi vastustukseksi miljonääri Friedrich Merzin valinnalle puolueen johtoon. Merz on puheissaan luvannut viedä puoluetta enemmän oikealle.

Mies seisoo ison näytön edessä
CDU:n puoluesihteeri Paul Ziemiak kuunteli liittokansleri Angela Merkelin etäpuhetta puolueen päämajassa perjantaina.Filip Singer / EPA

Merkelin on aiemmin tulkittu tukevan Laschetia, sillä hän on sanonut, että Laschetilla on suuren osavaltion pääministerinä ainakin tarvittavat valmiudet. Perjantaina Merkel sanoi toivovansa puolueen valitsevan johtoon "tiimin, joka ottaa puolueen haltuunsa".

Laschet on ainoa ehdokas, joka on kampanjoinut "tiiminä" terveysministeri Jens Spahnin kanssa.

CDU:n uusi puheenjohtaja on vahvoilla puolueen kansleriehdokkaaksi syksyn liittopäivävaaleissa. CDU:n ehdokas on puolestaan näillä näkymin vahvoilla seuraavaksi liittokansleriksi, sillä puolue on kannatuskyselyissä ylivoimaisesti suosituin.

Lue myös: Saksa valitsee uutta johtajaa vanhalla kaavalla – nuorille se ei toimi, ja siksi Berliinissä syntyi hullu idea: stadion täyteen ja päätöksiä päivässä

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi