Hyppää sisältöön

Tuleeko tästä miehestä Merkelin seuraaja? Armin Laschet johtaa CDU:n kohti syksyn vaaleja, lupasi taistella demokratian puolesta

Saksan väkirikkaimman osavaltion pääministeri valittiin puolueen johtoon toisella äänestyskierroksella.

Annegret Kramp-Karrenbauer onnitteli Armin Lascheta.
Annegret Kramp-Karrenbauer onnitteli Armin Laschetia tämän valinnan varmistuttua tänään. CDU:n etäpuoluekokousta voi seurata kuvaa klikkaamalla.

Saksan suurinta puoluetta johtaa seuraaviin vaaleihin Armin Laschet. Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministerinä toimiva Laschet valittiin kristillisdemokraattisen CDU-puolueen puheenjohtajaksi lauantaina etäpuoluekokouksessa.

Laschet lupasi valintansa jälkeen vuoropuhelua kaikkien maan demokraattisten puolueiden välille.

– Näinä päivinä, joita maailma parhaillaan kokee, "yhtenäisyyden, oikeudenmukaisuuden ja vapauden" ilmaiseminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan, hän sanoi viitaten Saksan kansallislaulun kolmannen säkeistön sanoihin.

– Taistelkaamme yhdessä näiden periaatteiden puolesta ja heitä vastaan, jotka haluavat vaarantaa ne.

Omaa puoluettaan Laschet kiitti luottamuksesta ja totesi, että seuraavaksi on tärkeintä valmistautua muutaman viikon päässä häämöttäviin osavaltiovaaleihin ja pitää huoli siitä, että seuraavakin liittokansleri tulee puolueen riveistä.

Maaliskuussa järjestetään vaalit Rheinland-Pfalzin ja Baden-Württembergin osavaltioissa. Koko maan kattavat liittopäivävaalit ovat edessä syksyllä.

Etä-äänestys vahvistetaan kirjeitse

Laschet voitti toisella äänestyskierroksella liikemies Friedrich Merzin. Äänet jakautuivat Laschetin hyväksi 521–466. Digitaalisen äänestyksen tulos vahvistetaan vielä kirjeäänestyksellä, jonka tuloksen on määrä valmistua perjantaihin mennessä.

Ensimmäisellä kierroksella pelistä putosi kolmas ehdokas, liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen. Maantieteellisesti vaalissa ei juuri ollut valinnanvaraa, sillä kaikki ehdokkaat ovat kotoisin samasta osavaltiosta.

Sekä Merz että Röttgen onnittelivat Laschetia voitosta. Röttgen sanoi myös antavansa täyden tukensa Laschetille.

Merkelin tulkittiin tukevan Laschetia

59-vuotias Armin Laschet on esiintynyt puheenjohtajakampanjassaan Merkelin linjan jatkajana. Liittokansleri ei virallisesti tukenut ketään ehdokkaista, mutta sanoi syksyllä, että Laschetilla on suuren osavaltion pääministerinä valmiudet tehtävään.

CDU:n puoluesihteeri Paul Ziemiak kuunteli liittokansleri Angela Merkelin etäpuhetta puolueen päämajassa perjantaina. Kuva: Filip Singer / EPA

Merkel myös sanoi perjantaina puoluekokouspuheessaan, että hän toivoisi, että puolueen johtoon valitaan "tiimi". Laschet kampanjoi ainoana ehdokkaana "tiiminä', jossa hänen tukenaan toimi terveysministeri Jens Spahn.

Spahn esiintyi myös puoluekokouksessa ehdokkaiden kyselykierroksella. Kysymystä hän ei varsinaisesti esittänyt, vaan käytti puheenvuoronsa Laschetin kehumiseen.

Kuusikymppinen mies Saksan länsirajalta

Laschetin juuret ovat vahvasti eurooppalaisen integraation ydinmailla. Laschet syntyi katoliseen perheeseen aivan Saksan länsirajalla Aachenissa vuonna 1961. Hän on koulutukseltaan juristi ja toiminut politiikassa lähes koko aikuisikänsä.

Vaimonsa Susannen Laschet tapasi jo nuorena kirkkokuorossa. Molemmilla on sukujuuria Belgian ranskankielisellä alueella, ja Laschetin kerrotaan puhuvan sujuvaa ranskaa. Pariskunnalla on kolme lasta.

Armin Laschet ja vaimo Susanne Laschet juhlivat CDU:n voittoa Nordrhein-Westfalenin osavaltiovaaleissa keväällä 2017. Kuva: Armando Babani / EPA

Laschetin poliittinen ura alkoi kotikaupungin valtuustosta. Sittemmin Laschet istui niin Saksan liittopäivillä kuin EU-parlamentissa. Viime vuodet hän on vaikuttanut lähinnä kotiosavaltiossaan ja johtanut Nordrhein-Westfalenin hallitusta vuodesta 2017. Osavaltion hallituskoalitiossa CDU istuu liberaalipuolue FDP:n kanssa.

Onnitteluita hallituskumppaneilta vasemmalta ja Baijerista

FDP:stä ehdittiinkin jo lauantaina toivoa, että Laschetin valinta johtaisi liittovaltion tasollakin niin sanottuun musta-keltaiseen koalitioon.

Onnittelunsa on esittänyt myös muun muassa CDU:n baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n johtaja Markus Söder. Hän kirjoittaa Twitterissä iloitsevansa tulevasta yhteistyöstä.

– Yhdessä jatkamme unionin menestystarinaa, Söder hehkuttaa.

Saksassa käytetään 'unionia' yhteisnimenä molemmille kristillisille puolueille.

Liittohallituksessa CDU:n kanssa istuvan sosiaalidemokraattisen SPD:n valtiovarainministeri Olaf Scholz muistuttaa Laschetia tehtävän painavuudesta.

– Tätä tärkeää tehtävää ovat hoitaneet suurmiehet ja -naiset. Toivotan siihen onnea. Tästä vuodesta tulee haastava meille kaikille, SPD:n kansleriehdokkaaksi jo nimetty Scholz kirjoittaa Twitterissä.

Mutta tuleeko Laschetista kansleria?

CDU:n puheenjohtajakisa käynnistyi vajaa vuosi sitten, kun Annegret Kramp-Karrenbauer ilmoitti väistyvänsä puheenjohtajan paikalta. Hän oli noussut puolueen johtoon vasta joulukuussa 2018.

CDU:n puheenjohtaja on vahvoilla myös puolueen liittokansleriehdokkaaksi syksyn liittopäivävaaleissa. Puheenjohtajavalinnan alla on kuitenkin väläytetty kansleriehdokkaaksi myös Baijerin Söderiä – tai sitten terveysministeri Spahnia, jonka suosio on kasvanut koronakriisin aikana.

Miten uskot Laschetin pärjäävän Saksan valtapuolueen johdossa ja olisiko hänestä täyttämään Merkelin saappaat? Voit keskustella aiheesta 17.1. klo 23 asti.

Uutista on korjattu klo 13.05: Muutettu Kramp-Karrenbauerin aloitusajankohdaksi puheenjohtajana joulukuu 2018.

Täsmennys: Aiemmista tiedoista poiketen klo 15 alkavaksi suunniteltu linjapuhe on peruttu.

Päivitys klo 16.07: Lisätty Laschetin kommentteja valinnan jälkeen.