1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Lapin rajoilla varaudutaan massatestauksiin, Torniossa haasteena on rajanylittäjien suuri määrä

Hiljaisemmilla rajanylityspaikoilla kuntien pitää miettiä tehokkainta tapaa hoitaa testaus.

Koronatestaus
Rajatarkastuksia Tornio-Haaparanta rajalla
Massatestauksien aikana rajavartijoiden tehtävänä on neuvoa, tiedottaa ja opastaa testausmahdollisuudesta.Antti Ullakko / Yle

Lapissa rajakunnat valmistautuvat koronatestaamaan kaikki vapaaehtoisesti testiin hakeutuvat rajan ylittäjät. Tornion-Haaparannan kohdalla haasteita tuo rajanylittäjien suuri määrä. Päivittäin rajan ylitse kulkeneiden määrä on ollut yli 20 000.

Muilla Lapin rajanylityspaikoilla liikenne on huomattavan paljon vähäisempää. Esimerkiksi viime viikonloppuna Sallan rajanylityspaikan kautta tuli Suomeen muutamia kymmeniä ihmisiä. Myös Norjan ja Ruotsin rajoilla liikenne on korona-aikana ollut vähäistä.

Hiljentyneiden rajanylityspaikkojen kohdalla kunnat joutuvat miettimään, kuinka testaus on resurssien kannalta järkevintä hoitaa. Testauksen käytännön järjestelyt ovat kuntien vastuulla.

– Kunnilla on kolme mahdollisuutta: oman toiminnan uudelleen organisointi, uusien työntekijöiden rekrytointi tai yhteistyö yksityisen puolen kanssa, sanoo infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiirissä.

Lähes kaksisataa näytettä tunnissa

Torniossa on päädytty lisärekrytointeihin ja lisää työntekijöitä koronatestaukseen on haettu kiireellisesti.

Tornion kaupungin perusturvajohtaja Leena Karjalaisen mukaan rekrytointi on onnistunut hyvin.

– Kiinnostus on yllättänyt. Saamme 5–6 testaajaparia, jotka pystyvät tunnissa ottamaan 20–30 näytettä.

Tunnissa näytteitä pystytään ottamaan nopeimmillaan 180. Ympärivuorokautiseen testaukseen ei heti pystytä, aluksi testaajat ovat paikalla 12 tunnin ajan.

– Pystymme testaamaan aamulla ja iltapäivällä eli silloin kun liikenne on vilkkainta, sanoo Leena Karjalainen.

Testattavien määrää vaikea arvioida

Testattujen pitää odottaa tulosta, jonka saaminen vie 15 minuutista kahteen tuntiin.

– Käytännössä noin puolen tunnin odotukseen on syytä varautua, sanoo Karjalainen.

Vapaaehtoiseen koronatestiin tulevien määrä on ennakkoon mahdotonta arvioida. Tiedossa ei esimerkiksi ole, kuinka suuri osa liikenteessä on rajaseudun asukkaiden työmatkoja. Myös tulevat rajaliikennettä koskevat määräykset vaikuttavat testausmääriin. Rajaliikennettä koskevista uusista määräyksistä on tietoa luvassa ensi perjantaina.

Leena Karjalaisen mukaan Torniossa massatestauksia aletaan tehdä viimeistään 25. tammikuuta, mutta mahdollisesti jo aiemmin. Myös testaajien käytössä olevien työmaakonttien määrää valtakunnan rajalla on tarkoitus lisätä.

Näytteet rajalla vai terveyskeskuksessa

Rauhallisimmilla rajanylityspaikoilla kunnat joutuvat miettimään, onko mielekästä järjestää rajan tuntumaan testauspaikka vai onko parempi ohjata rajanylittäjät terveyskeskukseen näytteenottoon.

– Pellossa, Kolarissa ja Muoniossa terveyskeskukset ovat lähellä rajaa, joten niissä on ehkä mielekästä ottaa näytteet terveyskeskuksissa, sanoo infektioylilääkäri Markku Broas.

Rajan ylittäneiden ohjaaminen terveyskeskuksiin voi olla järkevintä myös siellä, missä terveyskeskus sijaitsee kauempana rajasta.

Sallassa kokeiltiin jo käytännössä

Tätä käytäntöä on pilotoitu Sallassa, jossa viikonlopun aikana ohjattiin nelisenkymmentä ihmistä testattavaksi paikalliseen terveyskeskukseen. Heistä kolmannes kävi testissä.

– Sallassa testissä käyneiden osuus oli kuitenkin suurempi kuin se on etelässä ollut ulkomailta tulleilla laivamatkustajilla, muistuttaa Broas.

– Sairaanhoitopiirin alueella testausasiaa valmistellaan koko ajan. Seuraava kokous on ylihuomenna maanantaina.

Broas uskoo, että lopulliset päätökset rajanylittäjien koronatestauksista tehdään, kunhan valtiovalta kertoo omat linjauksensa.

Lue myös:

Koronatestit alkavat Venäjän rajalla – lisäksi rajavartijoiden valitsemat henkilöt joutuvat antamaan yhteystietonsa kirjallisesti

Lue seuraavaksi