Hyppää sisältöön

Saamelaisneuvosto: Rajaseutujen asukkaiden oikeuksia kunnioitettava myös kriisin aikana

Koronarajoitukset jakavat saamelaisperheitä ja -yhteisöjä, jotka asuvat yli valtion rajojen.

Rajoituksilla on ollut merkittäviä vaikutuksia myös perinteiseen saamelaiseen poronhoitoon. Kuva: Jouni Aikio/Yle

Koronan rajoittamiseksi tehdyt matkustamista ja rajanylittämistä koskevat rajoitukset ovat saamelaisneuvosto osin perusteettomia.

– Matkustaminen valtioiden sisällä etelästä pohjoiseen on sallittua, vaikka etelässä tartuntatiheys on huomattavasti korkeampi kuin pohjoisilla alueilla, sanotaan saamelaisneuvoston kannanotossa.

Perusoikeuksien, kuten oikeus elämään ja väestön terveyden edistämisen, näkökulmasta monet pandemian aikaiset rajoitukset ovat saamelaisneuvoston mielestä olleet asianmukaisia.

Alkuperäiskansan oikeudet

Rajoitukset jakavat eri valtioiden alueella asuvia saamelaisperheitä ja -yhteisöjä, rajoituksilla on ollut merkittäviä vaikutuksia myös perinteiseen saamelaiseen poronhoitoon. Seurauksia on ollut myös saamelaisten perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseen, erityisesti kokoontumis- ja liikkumisvapauteen sekä lasten oikeuksiin.

Saamelaisneuvosto vaatiikin Saamelaisalueen valtioita ylläpitämään ja kunnioittamaan yli rajojen asuvien saamelaisten oikeuksia alkuperäiskansana. Saamelaisten perinteisesti asuttamat alue ulottuu neljään valtioon: Suomeen, Ruotsiin, Venäjään ja Norjaan.

Perhesuhteiden hoitaminen vaikeutunut

Useat saamelaisperheet asuvat ja työskentelevät yli valtion rajojen. Esimerkiksi työskennellessä Norjassa rajan ylitys on mahdollista, mutta perhesiteiden ylläpitäminen rajojen yli ei ole mahdollista. Saamelaisneuvosto pitää rajoitusta tartuntojen määrän perusteella perusteettomana.

Rajasulut koronapandemian aikana ovat vaikuttaneet myös saamelaisten yhteisöjenperinteisten elinkeinojen harjoittajien, yrittäjien ja työntekijöiden väliseen vuorovaikutukseen.

– Saamelaiset taiteilijat, käsityöläiset sekä muut yrittäjät ovat joutuneet työttömiksi tiukkojen matkustusrajoituksien vuoksi. Rajoilla olevilla rajoituksilla ja tiukalla rajavalvonnalla on ollut negatiivisia vaikutuksia myös perinteiseen saamelaiseen poronhoitoon ja rajat ylittäviin poronhoitotöihin, erityisesti Suomen ja Ruotsin rajalla, sanotaan Saamelaisneuvoston kannanotossa.

Koronarokotusten ansiosta rajoituksia voitaisiin helpottaa

Saamelaisneuvosto on tyytyväinen, että koronarokote on nyt saatavilla, mutta huomauttaa, että rokotusten edetessä kynnys perusoikeuksien rajoittamiselle tulisi nousta.

Saamelaisneuvoston mukaan valtiot eivät ole toimineet YK:n alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan julistuksen mukaisesti ja neuvosto vaatii valtioita kunnioittamaan saamelaisten oikeuksia alkuperäiskansana tulevissa pandemian torjuntatoimissa, erityisesti raja-alueilla.

.
.