Hyppää sisältöön

Itä-Helsingissä kahdessa koulussa ja yhdessä päiväkodissa mahdollisesti muuntunutta koronavirusta – koronatestejä tullaan ottamaan altistuneilta kotoa

Helsingin johtajaylilääkärin mukaan nyt toimitaan kaiken varalta niin kuin kyseessä olisi Isosta-Britanniasta tullut ärhäkkä virusmuunnos.

Herttoniemenrannan alakoulussa epäillään altistumisia uudelle, herkemmin tarttuvalle koronaviruksen mutaatiolle. Asia vahvistuu vasta laboratoriotutkimuksissa. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Helsingissä Herttoniemenrannan alakoulussa, Porolahden yläkoulussa sekä Tuorinniemen päiväkodissa epäillään altistumisia muuntuneelle, entistä ärhäkämmin tarttuvalle koronavirukselle. Lopullisesti asia varmistuu vasta, kun altistuneiden henkilöiden koronatesteistä on tutkittu laboratoriossa viruksen perimä.

Mahdolliset altistumiset Isosta-Britanniasta levinneelle koronaviruksen mutaatiolle eli UK-variantille vahvistaa Helsingin kaupungin terveysasemien johtajaylilääkäri Timo Lukkarinen. Hän vastasi Ylen kysymyksin tekstiviesteillä ja sähköposteilla.

Vaikka on vielä epäselvää, onko Helsingissä altistuttu tälle ärhäkämmälle UK-variantille, nyt toimitaan Lukkarisen mukaan huolellisesti ja tiukasti tämän kannan leviämisen estämiseksi.

Asian selvittäminen vaatii koronanäytteestä saadun viruksen perimän avaamista eli sekventointia laboratoriossa. Vielä ei tiedetä, kuinka monta päivää tähän kuluu.

UK-variantista puuttuu tiettyjä geenipätkiä, esimerkiksi S-geeni. Kaikki koronatestien näytteet, joista puuttuu tämä geeni, eivät kuitenkaan ole UK-variantteja.

– Jotta asiaan saadaan varmuus, lähtevät näytteet, joista puuttuu S-geeni, edelleen sekvensoitavaksi, jolloin tarkka kanta selviää, Lukkarinen avaa monimutkaista asiaa.

Jos S-geeni puuttuu näytteestä, puhutaan myös S-geeninegatiivisesta näytteestä.

Uutta viruskantaa ei vielä tunneta hyvin

Lukkarinen muistuttaa, että viruskanta on meillä uusi emmekä tunne sitä vielä hyvin.

– Kaikki altistuneiksi arvioidut, joiden määrittelyssä toimimme varovaisuusperiaatteen mukaisesti, testataan heti, kun altistuminen tulee tietoon, vaikkei heillä olisi oireita.

Porolahden yläkoulussa tilanne on vielä hiukan kimurantimpi.

– Oletetun tartuntaketjun edellisellä [henkilöllä] koronatesti oli s-geeninegatiivinen, mutta emme ole vielä saaneet vahvistusta, että koulussa ollut henkilö olisi s-geeninegatiivinen. Noudatamme tässäkin tapauksessa koulussa tiukempia toimia, Lukkarinen kertoo.

Altistuneet testataan kahteen kertaan

Ylen tietojen mukaan testejä on tehty altistuneiden kotona, etteivät he testiin mennessään mahdollisesti levittäisi virusta edelleen.

Testi toistetaan vielä pari päivää ennen karanteenin päättymistä. Se kestää tavallista pidempään eli 14 vuorokautta.

Viranomaiset eivät kerro, kuinka moni Herttoniemen alakoulussa, Porolahden yläkoulussa ja Tuorinniemen päiväkodissa on mahdollisesti altistunut ja asetettu karanteeniin.

– Normaalin tiedotuskäytäntömme mukaisesti olemme viestineet kaikille huoltajille ja henkilökunnalle sekä erikseen niille, jotka on arvioitu altistuneiksi. Altistuneille on erikseen annettu toimintaohjeet, Lukkarinen toteaa.

Lukkarisen mukaan kaikessa tartunnanjäljitystyössä huomioidaan jo muutenkin, että kyseessä voi olla muuntunut virus.

– Tämän vuoksi selvitämme tarkoin mahdolliset tartuntaa edeltävät matkat.

"Tässä piiri koko ajan pienenee ympärillä"

Herttoniemenrannan koulussa opiskelevien lasten vanhemmat ovat saaneet Wilma-viestin, jonka mukaan lähikontakteiksi tunnistettuihin tai heidän vanhempiinsa otetaan yhteyttä puhelimitse. Altistuminen on tapahtunut 7.–8.1. alakoulussa, mutta kaikki koulun oppilaat ja opettajat eivät ole altistuneet.

Herttoniemenrannassa asuvalla Tiina Salolla on kaksi lasta Herttoniemenrannan alakoulussa. Lisäksi kolme nuorempaa lasta on eri ryhmissä Merituulen päiväkodissa.

– Ainakaan vielä soittoa koululaisten altistumisesta ei ole kuulunut, joten ehkä nyt ei sieltä osunut omalle kohdalle. Mutta eilisiltana tuli viesti korona-altistumisista Merituulen päiväkodissa eikä siitä ole vielä tarkempaa tietoa, joten kyllä tässä piiri koko ajan pienenee ympärillä, Salo sanoo.

Riikka Jallowin kahdelta lapselta tultiin tänään ottamaan koronatestit kotoa. Tuorinniemen päiväkodissa oli altistunut perheen 5-vuotias ja Porolahden koulussa 14-vuotias.

– Olen neljän lapsen yksinhuoltaja eikä minulla ole autoa, niin minun ei tarvinnut lähteä julkisilla viemään lapsia näytteidenottopisteeseen. Nuorimmainenkin eli 2-vuotias olisi pitänyt ottaa mukaan, Jallow kertoo saamastaan hyvästä palvelusta.

Altistuneilta lapsilta otetaan uusintatesti ensi torstaina, jolloin altistumisista tulee kuluneeksi kaksi viikkoa.

Jallow aikoo ottaa myös nuorimmaisensa ensi viikoksi kotihoitoon, koska hieman pelkää, että koronavirus leviäisi nyt päiväkodissa laajemminkin.

Herttoniemenrannan koulun rehtori Anna-Kaisa Lindquist ei halunnut kommentoida asiaa Ylelle, koska jatkoviestintä on keskitetty terveysviranomaisille.

Terveysviranomaiset kehottavat testeihin pienestäkin oireesta

Helsinki tiedotti (siirryt toiseen palveluun) perjantaina, että kaupungista on löytynyt herkemmin tarttuvaa koronaviruksen muunnosta reilulta pariltakymmeneltä testatulta.

Helsingin tartuntatilanne on vakiintunut viimeisten viikkojen aikana uusien osalta, mutta tartuntoja on edelleen paljon. Aiemmin tartunnanlähteinä painottuivat kotoa saadut tartunnat, mutta viime aikoina muut sosiaaliset kontaktit, kuten perhejuhlat ja kotibileet, ovat viime korostuneet.

Epidemiologisen yksikön mukaan testeissä käydään liian vähän, jolloin tartuntoja voi jäädä piiloon.

17.1.2021 kello 18.22. Lisätty Riikka Jallowin haastattelu ja klo 18.37 poistettu maininta Herttoniemenrannan Facebook-ryhmästä.

LUE LISÄÄ:

.
.