1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rakennussuojelu

ELY-keskus: Pallivahan kirkko on suojeltava Turun asemakaavassa

Pahoista kosteusongelmista kärsivä rakennus jouduttaisiin seurakuntayhtymän selvityksen mukaan korjaamaan kauttaaltaan.

rakennussuojelu
Pallivahan kirkon julkisivu.
ELY-keskus kuvailee Pallivahan kirkkoa tunnetun arkkitehdin suunnittelemaksi modernin aikakauden kokonaisteokseksi.Dani Branthin / Yle

Sisäilmaongelmista kärsivä Pallivahan kirkko ja seurakuntakeskus on ollut käyttökiellossa vuodesta 2016 lähtien. Rakennuksen kohtaloa on puitu pitkään useilla kokoonpanoilla.

Tuorein lausunto asiasta on syntynyt runsas viikko sitten Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa (ELY-keskus). Sen mukaan kirkko ja seurakuntakeskus pitää suojella asemakaavassa, jotta rakennukseen liittyvät rakennetun ympäristön erityiset arvot turvataan maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti.

ELY-keskuksen mielestä suojelumääräykseen pitää sisällyttää myös sisätiloja koskevia määräyksiä, koska kyseessä on "kiistatta merkittävä tunnustetun arkkitehdin suunnittelema modernin aikakauden kokonaistaideteos".

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto päätti jo keväällä 2017 hakea Pallivahan kirkolle ja seurakuntakeskukselle purkulupaa. Tilalle on esitetty uudisrakentamista.

  • Katso videolta, miltä paikka näytti, kun Turun kaupunkiympäristölautakunta tutustui siihen syyskuussa 2019.

Keskeinen Turun 60-luvun kirkollinen rakennus

Pallivahan kirkko ja seurakuntakeskus on rakennettu vuonna 1968. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti, professori Pekka Pitkänen.

Varsinais-Suomen ELY-keskus muistuttaa, että kokonaisuudella on todettu olevan historiallista, rakennushistoriallista ja ympäristöllistä arvoa. Rakennushistoriallisen selvityksen mukaan kyse on yksi Turun keskeisistä 1960-luvun kirkollisista rakennuksista.

Julkisia tai kirkollisia rakennuksia on Pitkäsen tuotannossa vähän. ELY-keskuksen lausunnossa todetaan, että kaavatyön yhteydessä ei ole arvioitu, mikä Pallivahan kirkon arvo ja asema on suhteessa muihin Pitkäsen suunnittelemiin tai saman aikakauden muihin kirkollisiin rakennuksiin.

ELY-keskus lisää, että esille on noussut myös Pekka Pitkäsen suunnitteleman Hirvensalon kirkon ja seurakuntatalon purkaminen.

Pallivahan kirkon purkamista on perusteltu sen kunnolla. ELY-keskus muistuttaa, että modernia arkkitehtuuria voidaan suojella, vaikka tarvittaessa hyväksyttäisiinkin materiaalien uusiminen. Näin ollen korjaustarpeen laajuus ei ole esteenä rakennuksen suojelemiselle.

Pallivahan kirkkosali remontin kourissa
Pallivahan kirkon peruskorjaus jäi sikseen, kun rakenneongelmat osoittautuivat ennakoitua vakavammiksi. Arkistokuva vuodelta 2019. Dani Branthin / Yle

Kirkko suojaa ympäröivää arvometsikköä paremmin kuin kerrostalot

Pallivahan kirkon alue on arvokas luontokohde jalopuumetsikkönsä ja pähkinäpensaslehtonsa vuoksi. Kaavaillut uudisrakentamisratkaisut johtaisivat siihen, että luontoarvokohteesta tulisi kerrostaloasumisen pihapiiriä ja lähialuetta.

ELY-keskuksen lausunnossa todetaan, että kerrostaloasuminen muuttaisi tontin käyttöä. Tontin säilyminen julkisessa käytössä mahdollistaa ja varmistaa luontoarvojen säilymisen paremmin kuin asumiskäyttö.

ELY-keskuksen kanta asiassa on painava, koska se valvoo kaavoitusta.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella keskiviikkoon 20.1. klo 23 asti.

Lue lisää:

Tältä näyttää purkukuntoinen Pallivahan kirkko Turussa – lattiat avattu, urut paketissa, kukat kasteltu viimeksi vuosia sitten

Selvitys Pallivahan kirkon ongelmista karua luettavaa: Seurakuntakeskus jouduttaisiin rakentamaan 91 prosenttisesti uusiksi

Arkkitehtikisan voittaja sijoittaisi Turun Pallivahan seurakuntakeskuksen tilalle kolme seitsenkerroksista asuintaloa

Lue seuraavaksi