1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaihto-opiskelijat

Vaihto-oppilas Tinka Pelttari pääsi vihdoin kotiin Britanniasta – oululainen perhe ei päästänyt nuortaan vaihtoon USA:han, nyt peruutusta puidaan kuluttajariitalautakunnassa

Riitoja on syntynyt, kun kalliin matkan hinta on palautettu vain osittain, jos peruutuksen syynä on ollut koronahuoli.

vaihto-opiskelijat
Tinka Pelttari lentokoneessa maski kasvoilla.
– On tuntunut mukavalta, kun monet tuntemattomat ovat kysyneet, onko se Tinka päässyt kotiin. Somessa on myös haukuttu, että mitä lähdit, jää sinne. Ensin tuntui pahalta, mutta nyt otan jo huumorilla. Ei jokaiselle 17-vuotiaalle soita ministeri, Pelttari sanoo ja helähtää nauruun. Tinka Pelttari

Lauantai-iltana 16.1. 2021 auton takapenkillä hymyili maskin takana onnellinen nuori. Isä tuli hakemaan 17-vuotiaan Tinka Pelttarin Helsinki-Vantaan kentältä, ja edessä oli kuuden tunnin ajomatka kotiin ja karanteeniin.

– Tiukoille meni. Lento lähti Britanniasta tunnin myöhässä. Juoksin Amsterdamin kentällä ja ennätin Suomen lennon portille kolme minuuttia ennen sen sulkeutumista. Nyt on huojentunut olo!

Yle kertoi jo aiemmin 17-vuotiaasta, joka sanoi soittavansa ulkoministerille, jos jää jumiin Isoon-Britanniaan. Peltarin yllätykseksi ulkoministeri Pekka Haavisto ennätti ensin, ja kysyi kuulumiset.

Tinka Pelttari halusi takaisin Suomeen pahentuneen koronatilanteen takia.

Vaihto-oppilas jäi kahdesti paluulennoitta, kun Traficom päätti lyhyellä varoitusajalla keskeyttää matkustajalennot Britanniasta, ja myöhemmin pidentää keskeytystä.

Pekka Haavisto puhuu puhelimeen, samassa kuvassa Tinka Pelttari.
Kansanedustaja Jukka Mäkynen (PS) jätti 14.1.2021 ulkoministeri Haaviston vastattavaksi kirjallisen kysymyksen ulkomailla koronan takia jumissa olevien alaikäisten lasten kotiuttamisesta. Nämä lapset ovat käsittääkseni tavallisia suomalaisia lapsia, esimerkiksi 17-vuotias vaihto-oppilas, Mäkynen kirjoittaa kysymyksessään. Hänen mielestään Suomen olisi pystyttävä käyttämään lasten kotiuttamisessa esimerkiksi puolustusvoimien kalustoa.Tinka Pelttarin albumi, Marja Väänänen / Yle , Kuvanmuokkaus: Kalle Niskala / Yle

Suomeen paluun toteutumista joutui jännittämään loppuun saakka.

Pelttari osti uudet liput Amsterdamin kautta Suomeen tiistaina 12.1. Ostohetkellä tarjolla oli neljä lentoa. Torstaihin mennessä niistä oli peruttu jo kolme.

Hän kertoo käyneensä varmistamassa tunnin välein, että lento oli vielä olemassa. Samalla tuli vilkaistua Ison-Britannian virallisia matkustusohje-sivuja. Onneksi.

– Torstain ja perjantain välisenä yönä oli aivan yllättäin tulossa voimaan uusi määräys, jonka mukaan Amsterdamin lennoille vaaditaan myös kentällä otettava testi. Se on tehtävä aikaisintaan neljä tuntia ennen lähtöä Britanniasta.

Pelttari meni pikatestiin heti lentoasemalle saavuttuaan. Moni kuuli asiasta vasta paikan päällä ja syntyi ryntäys.

Seuraavan kerran lähden Suomesta korkeintaan vasta joskus, kun koronasta on tullut tavalliseen flunssaan verrattava virus.

Tinka Pelttari

Hän moittii olematonta tiedottamista ja koronatesteillä rahastamista.

Lennolle vaadittu ensimmäinen koronatesti kelpaa vain yksityisklinikalla otettuna. Sen Pelttari otatti pari päivää aikaisemmin Liverpoolissa ja maksoi 99 puntaa eli satakunta euroa. Lentokentällä vaadittu uusi testi kustansi 50 puntaa.

Myös jokainen paluun takia moneen kertaan ostettu lentolippu on mennyt vaihto-oppilaan ja perheensä omasta kukkarosta.

– Suurlähetystöstä sanottiin, että jos matkanjärjestäjältä ei saa mitään takaisin, voi ehkä matkavauutuksesta saada jotakin, Pelttari kertoo.

Suomeen saavuttuaan hän halusi testauttaa vielä itsensä kentällä, vaikka Britanniassa juuri otetut testitulokset olisivat riittäneet.

– Onneksi testit ovat olleet negatiivisia. Nyt odottelen vielä Suomen tulosta. Kolmen päivän päästä käyn uudestaan testissä. Vaikka sekin olisi negatiivinen, pysyn silti viikon karanteenissa, hän miettii.

Tartuntatautilääkärillä on mahdollisuus määrätä 14 vuorokauden karanteeniin, jos Suomeen tullaan maista, joissa virusmuunnokset levivät voimakkaasti. Britannia on yksi näistä maista.

Karanteenia voi kuitenkin lyhentää kahdella vapaaehtoisella, negatiivisella testillä. Ensimmäinen otetaan aikaisintaan 72 tuntia ennen maahantuloa,ja seuraava aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Tartuntatautilääkäri päättää tapauskohtaisesti, saako karanteenin keskeyttää.

Pelttari lähti vaihto-oppilaaksi elokuussa 2020, koska koronatilanne vaikutti rauhalliselta ja vaihtojärjestön edustajat Isosta-Britanniasta vakuuttelivat, että on turvallista tulla.

– Seuraavan kerran lähden Suomesta korkeintaan vasta joskus, kun koronasta on tullut tavalliseen flunssaan verrattava virus.

Oululaisperhe kanteli kuluttajariitalautakuntaan

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon tuli vuonna 2020 parisenkymmentä vaihto-oppilasmatkaa koskevaa yhteydenottoa.

Kiistoja on syntynyt esimerkiksi rahojen palautuksesta, kun perhe on perunut vaihto-opiskelijamatkan koronatilanteeseen vedoten.

Oululainen Maria Mannermaa on tehnyt kantelun kuluttajariitalautakuntaan.

– Päätimme tarkan harkinnan jälkeen, ettei lapsemme lähde syksyllä 2020 epävakaisen koronatilanteen vuoksi Yhdysvaltoihin, vaikka se oli suuri pettymys ja pitkäaikaisen haaveen romutus, Mannermaa kertoo.

Vaihto-oppilasvuoden siirtäminen ei heidän nuorensa kohdalla ollut lukion kurssivalintojen takia mahdollista.

Palveluntarjoaja palautti osan summasta, josta ison osan oli säästänyt nuori itse.

– Koko summa kieltäydyttiin palauttamasta. Ehtoja tuli kilometritolkulla, ja lopulta perustelivat sillä, etteivät Suomen viranomaiset olleet kieltäneet matkustamista Yhdysvaltoihin, vaan ainoastaan antaneet suosituksen. Ihmettelen palveluntarjoajan etiikkaa, Mannermaa toteaa.

Perheen mielestä heidät leimattiin hankaliksi asiakkaiksi ja annettiin ymmärtää, että olivat ainoat sellaiset. Mannermaa ei itse usko heidän olevan ainoa perhe, joka on kokenut saaneensa huonoa palvelua.

Maria Mannermaa.
– On sellainen kynsille lyöty olo. Koen, että olimme yksin, sanoo Maria Mannermaa.Maria Mannermaan albumi

Mannermaa kertoo, että heidän koronatilanteeseen liittyviä huoliaan vähäteltiin, eikä pandemian aiheuttamiin poikkeusoloihin reagoitu.

Palveluntuottaja ei antanut heille vastauksia lähtöpäätöksen kannalta ratkaiseviin kysymyksiin. Vanhemmat olisivat halunneet tietää tarkemmin paikallisista olosuhteista, ja miten toimittaisiin mahdollisissa koronan aiheuttamissa ongelmatilanteissa.

– Järjestö teki selväksi, että vastuu lapsen lähettämisestä ja mahdollisten ongelmatilanteiden kustannuksista olisi ollut täysin meillä vanhemmilla eli luistelivat vastuustaan, Mannermaa toteaa.

Pettynyt perhe haluaa selvittää kuluttajariitalautakunnan kannan siihen, ovatko palveluntarjoajan ehdot korona-aikana kohtuuttomia.

Matkapakettilainsäädäntöä ei sovelleta vaihtarireissuun

Kuluttajaneuvonnan johtava asiantuntija Mikko Saastamoinen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta ei ota kantaa Mannermaan perheen tilanteeseen, mutta sanoo yleisesti, että matkustajan oikeudesta peruuttaa vaihto-oppilaspaikka ei ole nimenomaista säännöstä, mutta koronatilanteen johdosta tähän voisi mahdollisesti olla oikeus.

– Kyse voi olla matkustajan kannalta sellaisesta tilanteesta, että sopimuksessa pysyminen olisi hänen kannaltaan kohtuutonta. Tilanteet on arvioitava tapauskohtaisesti, Saastamoinen kertoo.

Hänen mukaansa peruutusoikeus voisi mahdollisesti tulla kysymykseen myös silloin, jos matka olisi sinänsä toteutettavissa, mutta koronan johdosta toteutustapa ja sisältö muuttuisivat merkittävästi.

Moni siirsi vaihtoon lähdön myöhemmäksi

Koronan vaikutus näkyi syksyllä 2020 kuoppana vaihtoon lähtijöiden määrässä.

Yle onnistui tavoittamaan lukuisista Suomessa toimivista vaihto-oppilasjärjestöistä ja -yrityksistä kaksi.

Toimitusjohtaja Harriet Särömaa ASSE:sta kertoo, että puolet vaihtoon aikoneista nuorista siirsi tai perui lähtönsä syksyllä 2020 koronatilanteen takia.

AFS:n tilastot näyttävät vain hieman pienempää katoa. Syksyllä vaihtoon lähti reilusti alle sata nuorta.

Toiminnanjohtaja Anja Kahri kertoo, että AFS:n kansainvälinen päätoimisto New Yorkissa tarkkailee yhdessä eri AFS-maiden paikallistoimistojen kanssa maiden koronatilannetta, sekä muun muassa vaihtomaiden infrastruktuuria, terveydenhuoltoa, koulujen aukiolotilannetta ja paikallisen AFS:n aluetoimiston taloudellista tilannetta.

– Sen mukaan pätetään, mihin maihin on turvallista lähteä ja milloin, Kahri toteaa.

Jos New Yorkin päätoimiston vaatimat kriteerit täyttyvät, vaihtoon lähdölle ei järjestäjän puolesta ole estettä.

Suomen terveysviranomaiset saattavat kuitenkin suositella, ettei maahan matkustettaisi koronatilanteen takia.

Matkalaukku tarra
Vaihto-oppilasmatkoja on syksyllä 2020 ollut koronatilanteesta huolimatta tarjolla ainakin Euroopaan ja Pohjois-Amerikkaan.Outi Kuitunen / YLE

Kahrin ja Särömaan mukaan vain muutamat nuoret ovat peruneet lähtönsä kokonaan. Tyypillisin ratkaisu on ollut siirtää vaihtoreissu toiseen ajankohtaan, jos ikärajat sallivat.

– Jos vaihtoon voi lähteä, mutta ei vaan halua lähteä, peruutusmaksu on 50 prosenttia. Se kattaa kulut siitä, mitä olemme siihen asti tehneet. Päätös on perheen oma asia, sanoo Särömaa.

Eikö korona ole vastuullinen syy olla lähtemättä?

– Emme me ketään rupea siitä (syystä) arvostelemaan, Harriet Särömaa toteaa.

Molemmat kertovat, ettei kukaan heidän kauttaan syksyllä vaihtoon lähteneistä ole keskeyttänyt vaihtoreissuaan.

– Emme soita nuorille. Paikalliset aluevalvojat ovat tukihenkilöitä, joiden on oltava vähintään kerran kuussa yhteydessä oppilaisiin eli tiedämme tilanteen, sanoo Harriet Särömaa.

Saako AFS:ltä rahat takaisin, jos vanhemmat eivät päästä pahentuneen korontatilanteen takia nuortaan maailmalle?

– Noudatamme aina sopimusehtoja, joita en lähde avaamaan, toteaa toiminnanjohtaja Anja Kahri.

Lue lisää: Kuluttajariitalautakunta: Matkan sai perua koronan vuoksi ilman kuluja – oma arvio uhasta voi riittää, vaikka matkustusrajoituksia ei olisi

Muistatko vielä nämä: 17-vuotias vaihto-opiskelija sanoi Ylelle soittavansa ulkoministerille, jos ei pääse lentokiellon takia Britanniasta pois – ministeri ehti ensin, Tinka Pelttari sai puhelun Pekka Haavistolta

Britanniassa vaihto-oppilaana oleva Tinka Pelttari, 17: ”Jos lentokielto jatkuu, soitan ulkoministerille, että olen alaikäinen ja minut on saatava täältä jotenkin pois”

Juttua korjattu 18.1.2021 klo 6.08. Jutussa luki virheellisesti, että Pelttari oli sanonut soittavansa pääministerille. Tosiasiassa hän sanoi soittavansa ulkoministerille.

Juttuun lisätty 19.1 klo 13.19 tieot karanteenikäytännöstä.

Lue seuraavaksi