Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa kaikki osavaltiot ovat hälytysvalmiudessa Trumpin kannattajien mahdollisten väkivaltaisuuksien suhteen

Politico: Virkaanastujaisten kenraaliharjoitus sunnuntailta on peruttu turvallisuussyistä.

Washingtoniin on tulossa jopa yli 20 000 kansalliskaartin sotilasta huolehtimaan virkaanastujaisten turvallisuudesta. Kansalliskaartia on päivystänyt hallintokortteleissa mellakan jälkeen jatkuvasti. Kuva: Stefani Reynolds / AFP

Yhdysvalloissa jatkettiin lauantaina valmistautumista tulevan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisiin. Maan kaikki 50 osavaltiota ja pääkaupungin Washingtonin hallintoalue ovat hälytysvalmiudessa mahdollisten väkivaltaisuuksien varalta, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Liittovaltion poliisi FBI on varoittanut istuvan presidentin Donald Trumpin kannattajien mahdollisista aseellisista marsseista kaikissa osavaltioissa.

CNN (siirryt toiseen palveluun):n mukaan Washington varautuu virkaanastujaisten turvallisuuteen jopa yli 20 000 kansalliskaartin sotilaalla.

Bidenin leiristä on jo aiemmin pyydetty ihmisiä olemaan tulematta Washingtoniin koronaviruksen vuoksi. Paikalliset viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä katsomaan valan vannomisen etänä.

Sunnuntaiksi suunnitellut Bidenin virkaanastujaisten kenraaliharjoitukset Washingtonissa on siirretty turvallisuussyistä, kertoo Politico (siirryt toiseen palveluun). Perjantaina Biden kertoi lehdistölle olevansa luottavainen virkaanastujaistensa turvallisuuden suhteen.

Michiganin kongressin valtaus vielä tuoreessa muistissa

Michiganin pääkaupungissa Lansingissa osavaltion hallintorakennus on aidattu eivätkä osavaltion hallintoelimien edustajat ole lainkaan paikalla ennen perjantaita.

– Toivomme parasta ja rauhanomaisia protesteja. Olemme sanan- ja kokoontumisvapauden kannattajia, mutta varaudumme pahimman varalle, perusteli Lansingin pormestari Andy Schor CNN:lle.

Viime keväänä aseistettuihin ääriryhmiin kuuluvat henkilöt valtasivat kongressitalon Lansingissa. Myöhemmin paljastui myös juoni, Michiganin kuvernöörin Gretchen Whitmerin sieppaamisesta ja tappamisesta.

Loppiaisena väkivaltaiset mellakoitsijat hyökkäsivät Washingtonissa Yhdysvaltain kongressiin sen jälkeen kun presidentti Trump oli yllyttänyt heitä.

Aseistautunut mies pidätettiin kongressin lähettyviltä

Lauantaina Washingtonissa pidätettiin mies, joka lähestyi kongressia mukanaan käsiase ja sen yli 500 patruunaa. Uutistoimisto AP:n mukaan oikeuden papereista selviää, että mies lähestyi tarkastuspistettä ilman asianmukaista lupaa saapua alueelle. Poliisi huomasi miehen autossa olevan "aseisiin liittyviä tarroja", jonka jälkeen häneltä kysyttiin, oliko autossa aseita.

Mies oli kertonut, että hänellä on käsiase käsinojan alla. Hänet pidettiin välittömästi paikan päällä. Autosta löyty yhdeksänmillinen käsiase ja yli 500 patruunaa.

Miehellä ei ollut Washingtonin aseenkantolupaa ja häntä syytetään luvattomasta aseenkantamisesta.

Biden käärii hihat heti virkaanastujaispäivänään

Keskiviikkona virkaansa astuva Biden tulee allekirjoittamaan useita asetuksia heti virkaanastujaispäivänään, kertoi hänen tuleva kansliapäällikkönsä Ron Klain lauantaina.

Biden allekirjoittaa kymmenkunta asetusta virkavalansa jälkeen. Asetuksilla pyritään vaikuttamaan koronaviruspandemiaan, Yhdysvaltain heikkoon talouteen, ilmastonmuutokseen ja rodulliseen epäoikeudenmukaisuuteen.

Klainin mukaan Biden ryhtyy toimiin näiden neljän kriisin ratkaisemiseksi kautensa ensimmäisen kymmenen päivän aikana.

Aiemmin kerrotun mukaisesti Biden allekirjoittaa virkaanastujaispäivänään muun muassa asetuksen, jolla Yhdysvallat liittyy takaisin Pariisin ilmastosopimukseen. Tuleva presidentti kumoaa myös väistyvän presidentin Donald Trumpin määräämän maahantulokiellon tietyistä muslimimaista.

Biden julkisti perjantaina suunnitelmansa koronaviruspandemian taltuttamiseksi. Hänen suunnitelmissaan on esimerkiksi perustaa tuhansia paikallisia rokotuskeskuksia sekä liikkuvia klinikoita. Hän aikoo myös pyytää kongressilta rahoitusta sadantuhannen terveydenhuollon työntekijän saamiseksi viruksentorjuntatehtäviin.

Työntekijöitä palkattaisiin esimerkiksi rokottamaan kansalaisia sekä jäljittämään tartuntoja. Satatuhatta uutta työntekijää lähes kolminkertaistaisi kyseisissä tehtävissä toimivien työntekijöiden määrän.

Yhdysvalloissa on rekisteröity lähes 400 000 koronavirukseen yhdistettyä kuolemaa ja lähes 24 miljoonaa koronavirustapausta, selviää Johns Hopkinsin yliopiston koronavirusseurannasta (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää: