Hyppää sisältöön

Navalnyi on viety poliisiasemalle, Venäjän ulkoministeriö kehottaa muita maita pitämään huolen omista asioistaan

Yle seurasi tässä jutussa venäläisen oppositiojohtajan paluuta Berliinistä Moskovaan, jossa hänet otettiin kiinni pian maahantulon jälkeen.

Venäläinen oppositiojohtaja Alexei Navalny passintarkastuksessa Moskovan lentokentällä sunnuntaina 17.1.2021. Kuva: Kirill Kudryavtsev / AFP
Tekijät

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi palasi sunnuntaina alkuillasta Venäjälle, jossa hänet otettiin kiinni heti passintarkastuksessa. Navalnyin asiananajaja Vjatšeslav Gimadi kertoi viestipalvelu Twitterissä hieman ennen yhtä yöllä Suomen aikaa, että Navalnyi on viety Šeremetjevon lentoaseman läheiselle Himkin poliisiasemalle.

Gimadin mukaan hän ei ole saanut tavata päämiestään, vaan hänelle kerrottiin Navalnyin nukkuvan.

Venäjän ulkoministeriön tiedotusosaston johtaja Maria Zaharova sanoo, että muiden maiden ei tulisi puuttua Venäjän asioihin. Zaharova osoittaa viestinsä Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin neuvonantajalle Jake Sullivanille sekä "muille julkisuuden henkilöille, jotka ovat kiiruhtaneet julkaisemaan ennalta valmisteltuja kommenttejaan".

– Kunnioittakaa kansainvälisiä lakeja, älkää puuttuko suvereenin valtion kansallisiin lakeihin ja huolehtikaa omista kotimaisista ongelmistanne, Zaharova sanoo lausunnossaan.

Ennen paluutaan Venäjälle Navalnyi vietti useita kuukausia Saksassa, missä hän toipui elokuussa tapahtuneesta myrkytyksestä.

Navalnyin oli määrä lentää Berliinistä Moskovaan Vnukovon lentoasemalle, mutta lento ohjattiin Šeremetjevon kentälle.

Passintarkastuksessa Navalnyi keskusteli häntä vastassa olleiden viranomaisten kanssa hetken aikaa. Lopuksi hän antoi kameroiden edessä suukon vaimolleen ja poistui huoneesta viranomaisten mukana.

Navalnyin kiinniotto taltioitiin suoraan lähetykseen, katso tallenne Moskovan tapahtumista:

Viranomaiset eivät vastanneet kysymykseen, oliko kyseessä pidätys. Venäjän rangaistuksia toimeenpaneva viranomainen FSIN on vahvistanut suorittaneensa kiinnioton ja toteaa lausunnossaan, että Navalnyita syytetään useista rikkomuksista, jotka liittyvät vuonna 2014 hänelle annettuun kavallustuomioon.

Virasto sanoo Navalnyin olevan kiinniotettuna oikeuden päätökseen asti.

– Mitä Alekseille tapahtuu, mikä on hänen statuksensa ja minne hänet vietiin, ei ole tiedossa, sanoi Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysh Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Moscow Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan oppositiojohtajan asianajaja ei päässyt hänen mukaansa. Uutistoimisto Tassin mukaan Navalnyi oli etsintäkuulutettujen listalla.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel vaati sunnuntaina illalla Navalnyin välitöntä vapauttamista.

– Aleksei Navalnyin kiinniotto Moskovaan saapumisen yhteydessä ei ole hyväksyttävää. Vetoan Venäjän viranomaisia vapauttamaan hänet välittömästi, Michel kirjoitti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo Yle Uutisten haastattelussa Suomen antaneen tukensa sille, että EU ottaisi yhteisesti kantaa Navalnyin kiinniottoon.

Bidenin neuvonantaja vaatii vapauttamista

Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan on tuominnut Navalnyin kiinnioton.

Sullivanin mukaan oppositiojohtaja pitää vapauttaa välittömästi ja hänen henkeään uhanneet tulee saattaa vastuuseen teoistaan.

– Kremlin hyökkäykset Navalnyita kohtaan eivät ole ainoastaan ihmisoikeusrikkomuksia, vaan häväistys niitä venäläisiä kohtaan, jotka haluavat äänensä kuuluviin, Sullivan kirjoittaa.

Mitä minun tulisi pelätä?

Lennolla Navalnyin kanssa olleen Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiaisen mukaan lennon uudelleenreitityksen syyksi kerrottiin tekniset ongelmat.

Turtiaisen mukaan lentokoneen valot oli jo sammutettu ja kuulutus laskeutumisesta Vnukovoon oli jo annettu, kunnes viime hetkellä ilmoitettiin, että kone jatkaisikin seuraavaksi Šeremetjevoon.

– Takanani istuva Navalnyi pyysi tämän jälkeen anteeksi kaikilta matkustajilta, johon he reagoivat nauramalla, kertoo Turtiainen puhelimitse.

Turtiaisen mukaan matkustajat, myös Navalnyi, siirtyivät terminaaliin lentokenttäbussilla..

Turtiasien tietojen mukaan ilmoitettu tekninen ongelma olisi se, että lumenaurausauto tukki kiitotietä Vnukovossa.

Turtiainen kysyi Berliinissä lennolle saapuneelta Navalnyilta, pelottaako tätä palata Venäjälle.

– Mitä minun tulisi pelätä Venäjällä? Mitä pahaa minulle voisi tapahtua siellä? Navalnyi kysyi.

Turtiainen kertoo, että lennon aikana Navalnyi ja hänen vaimonsa eivät antaneet haastatteluja medialle, vaan katsoivat lennolla piirrettyjä.

Vnukovon kenttä suljettiin, kone laskeutui Šeremetjevoon

Aleksei Navalnyitä ja suurta toimittajajoukkoa kuljettava Pobeda-halpalentoyhtiön Boeing 737-800 -kone saapui Venäjän ilmatilaan kello 18.55 paikallista aikaa.

Kello 19.45 kone kierteli kentän pohjoispuolella noin kahden kilometrin korkeudessa. Koneen arvioitiin laskeutuvan Vnukovoon kello 19.40 paikallista aikaa, mutta lentoyhtiö tiedotti ennen iltakahdeksaa kentän olevan suljettu saapuvalta liikenteeltä.

Koneen automaattisesti lähettämien transponderitietojen mukaan se nousi noin kolmen kilometrin korkeuteen ja suuntasi kohti Šeremetjevon lentoasemaa.

Lentotietopalvelu Flightradar kertoo (siirryt toiseen palveluun), että lennon etenemistä kartalla oli seurannut sivustolla parhaillaan yli 60 000 ihmistä.

Navalnyin kone lähti Berliinistä sunnuntaina hieman iltapäiväneljän jälkeen.

Moskovassa pidätyksiä

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Venäjän poliisi pidätti Navalnyin tukijoita Moskovassa Vnukovon lentokentällä.

Ylen Venäjän-kirjeenvaihtajan Erkka Mikkosen mukaan Navalnyin veli Oleg ja läheinen liittolainen Ljubov Sobol pidätettiin Vnukovon lentokentällä. Myös lukuisia muita on tiettävästi otettu kiinni.

Kyseisellä kentällä turvatoimet olivat aiemmin tänään todella tiukat.

–Turvatarkastuksesta ei pääse eteenpäin ilman lippua, ja videokuvaus kielletään. Nuoret kertovat olevansa vastassa kukkineen laulaja Olga Buzovaa, josta on tullut koodinimi Navalnyin tapaamiselle, Mikkonen kuvaili Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Navalnyi ja hänen liittolaisensa kehottivat aiemmin Navalnyin tukijoita saapumaan lentokentälle ottamaan oppositiojohtaja vastaan. Tätä varten perustettuun Facebook-tapahtumaan ilmoittautui parituhatta ihmistä.

Ihmisiä on kerääntynyt odottamaan Aleksei Navalnyitä Vnukovon lentoasemalle Moskovaan. Kuva: Sergei Bobylev / TASS

Navalnyi ei uskonut tulevansa pidätetyksi

Uutistoimisto AFP:n mukaan Navalnyi kertoi ennen Venäjlle saapumistaan, ettei hän usko tulevansa pidätetyksi.

– Pidätys, mahdotonta, sillä olen viaton henkilö, Navalnyi sanoi AFP:n mukaan.

– Tunnen olevani Venäjän kansalainen, jolla on täysi oikeus palata kotiinsa, Navalnyi sanoo.

Hän kertoo olevansa hyvin kiitollinen Saksalle ja ”hyvin, hyvin onnellinen” kotiinpaluunsa takia.

Navalnyin pariskunta lähetti Instagram-videon ennen koneen lähtöä Berliinistä.

– Poika, laita vodka kylmään. Me lennämme kotiin, Julija Navalnaja sanoo videolla.

Katso Navalnyin kannattajien arviot päivän tapahtumista täältä:

Mikkonen kertoi aiemmin, että Moskovan syyttäjä on varoittanut seurauksista luvattomaan joukkokokoukseen osallistumisesta .

Katso alta tunnelmat lentokentältä hetki ennen koneen lähtöä:

Aleksei Navalnyi median täyttämässä lentokoneessa.
Ylen kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen raportoi hetkeä ennen nousemistaan Berliinissä koneeseen, joka kuljettaa Aleksei Navalnyin Moskovaan.

Myrkytysoireet alkoivat kesken lennon

Navalnyi sairastui viime elokuussa lennolla Siperian Tomskista Moskovaan. Kone teki hätälaskun Omskiin, josta hänet pari päivää myöhemmin lennätettiin hoitoon Berliiniin.

Myöhemmin eri Euroopan maissa tehdyissä tutkimuksissa todettiin, että Navalnyi oli myrkytetty novitšok-tyyppisellä hermomyrkyllä. Novitšok-myrkyt kehitettiin aikoinaan Neuvostoliiton armeijassa.

Venäjän hallinto on kiistänyt sekaantuneensa asiaan, ja maan viranomaisten mukaan tapauksesta ei ole ollut syytä aloittaa tutkintaa.

Lue tarkemmin Navalnyin tapauksesta:

.
.