1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Maksuton toinen aste tulee kunnille kalliiksi, Yhdysvalloissa mielenosoitukset jäivät pieniksi, näin työelämä muuttuu vuonna 2021

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
parturin työkalupakki
Ammattitutkinnoissa tarvitaan kunnon työkalut, parturiopiskelija ei pärjää pelkillä saksilla.Katja Halinen / Yle

Kouluissa alkoi hankintarumba, jonka loppusummaa ei tiedä kukaan

Kun oppivelvollisuusikä nousee syksyllä 18 ikävuoteen, vajaat 60 000 vuonna 2005 syntynyttä varustetaan maksuttomaan opetukseen. Lukioihin hankitaan esimerkiksi tietokoneita ja ammattikouluihin parturin saksia sekä kokin veitsiä. Kunnat ja koulut tuskailevat hankintojen kanssa, koska valtion tähän mennessä lupaamat rahat eivät niihin riitä.

Mielenosoitukset kuivuivat kasaan sunnuntaina Yhdysvalloissa – väkivallan uhka varjostaa Bidenin presidenttikauden alkua

Aseistettu mielenosoittaja Texasin kongressitalon edessä.
Aseistettu mielenosoittaja Texasin kongressitalon edessä 17. tammikuuta.Matthew Busch / AFP

Sunnuntai on sujunut ennakoitua rauhallisemmin Yhdysvalloissa. Koko maahan odotettiin laajoja mielenosoituksia, joiden pelättiin kärjistyvän väkivaltaisuuksiksi. Osalla protestoijista on kuitenkin ollut mukanaan aseita.

Yhdysvaltain seuraava presidentti Joe Biden vannoo virkavalansa keskiviikkona Washingtonissa. Epävarmuustekijöitä hänen virkansa alkumetreillä on paljon – niistä pahin on väkivallan uhka pääkaupungissa. Koko laaja National Mall -puisto, jonne jopa sadat tuhannet ihmiset ovat aiemmin kokoontuneet juhlimaan uutta presidenttiä, saatetaan tällä kertaa sulkea.

Joillekin työstä tulee yhä mielenkiintoisempaa, toisille käy päinvastoin

Kuvassa on tietokone ja työkaluja helsinkiläisellä autohuoltamolla 23. lokakuuta 2020.
Alun perin digitalisoitumisen ajateltiin purevan vain yksinkertaisiin, suorittaviin töihin, mutta nyt automatisaatio on tulossa aloille, jotka perustuvat esimerkiksi matemaattis-loogiseen päättelyyn.Silja Viitala / Yle

Robotit tekevät tulevaisuudessa osan asiantuntijoidenkin työstä. Riskinä on, että joidenkin työstä tulee yhä mielenkiintoisempaa ja toiset joutuvat tekemään tylsiä töitä huonommilla ehdoilla. Yle kysyi asiantuntijoilta työelämän trendeistä vuodelle 2021.

Täydellistä kotia uhkaa purkutuomio rakenteissa olevan myrkyn takia – tällaista on tuhoa tekevä kreosootti

Terttu Aalto esittele talonsa ulkoseinää, jossa näkyy kreosoottia.
Villa Idan hirsiseinien alaosissa on lahovaurioita. Tumma sively puun pinnassa on kreosoottia. Kreosoottivalmisteita ei saa enää käyttää asuintaloissa.Janne Järvinen / Yle

MOT selvitti, millaisia ongelmia pientalojen rakenteissa piilevä kreosootti voi aiheuttaa. Kreosootiksi kutsuttuja aineita on käytetty tiettävästi lähinnä ennen 60-luvun loppua rakennetuissa taloissa. Asiantuntija-arviot kreosoottia sisältävien talojen määrästä Suomessa vaihtelevat muutamasta tuhannesta jopa yli sataan tuhanteen pientaloon.

Alkuviikolla luvassa pilvistä pakkassäätä

Maanantain sääkartta.
Yle

Uusi viikko alkaa pilvisessä pakkassäässä, mutta pakkaslukemat pysyvät enimmäkseen maltillisina. Etenkin maan etelä- ja keskiosassa pilvisyys on runsasta. Päivittäin sateelee paikoin vähän lunta. Pohjoisessa pilvisyys vaihtelee, ja selkeillä alueilla pakkanen kiristyy.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi