Lähitunteina Yhdysvalloissa kuullaan helpotuksen huokauksia ja katkeraa pettymystä vankilatuomion uhatessa.
Väistyvä presidentti Donald Trump allekirjoitti nopealla tahdilla armahduksia vuodenvaihteessa.
Vauhti hidastui kongressitalon valtauksen jälkeisessä sekavassa poliittisessa tilanteessa.
Nyt armahduksia ja tuomioiden lievennyksiä on luvassa lisää, jopa toistasataa, kertovat muun muassa The New York Times -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun) ja tv-kanava CNN (siirryt toiseen palveluun). Presidentti Trumpin virkakausi päättyy tänään tiistaina.
Armahduskauppa on tuottoisaa bisnestä
The New York Times -lehti kertoi sunnuntaina, että jotkut presidentin lähipiiriin kuuluvat ovat veloittaneet jopa kymmeniätuhansia dollareita armahdusanomusten vauhdittamisesta.
Anomusten puolesta ovat lobanneet muun muassa Trumpin entinen juristi ja presidentin kampanjassa työskennellyt henkilö.
Presidentti itse ei ole lehden mukaan ottanut vastaan rahaa. Toiminta ei ole laitonta.
Nimilistan sisällöstä ei ole tietoa
Valkoisessa talossa pidettiin armahduksia koskeva kokous sunnuntaina. Armahdettavien listan sisältö ei ole tiedossa.
Yhdysvalloissa arvaillaan, ovatko presidentin entinen kohuneuvonantaja Steve Bannon tai tietovuotaja Julian Assange saamassa armahduksen.
Myös presidenttiä tukenut räppäri (siirryt toiseen palveluun)Lil Wayne saattaa saada armahduksen. Waynea syytetään luvattomasta aseen hallussapidosta.

Presidentti ei Valkoisen talon lähteiden mukaan ole tiettävästi armahtamassa itseään. Häntä vastaan on nostettu virkasyyte väkivaltaan yllyttämisestä.
Itsensä armahtaminen olisi poikkeuksellista Yhdysvaltain historiassa. Toimenpide saattaisi osoittautua perustuslain vastaiseksi. Se voisi Trumpin neuvonantajien mukaan myös saada presidentti näyttämään syylliseltä.
Myös presidentin vanhemmat pojat ja lakimies Rudy Giuliani ovat olleet mahdollisten armahdettavien listalla.
Lisäksi kongressitalon valtaukseen osallistuneita henkilöitä on anonut presidentiltä armahdusta.
Clinton vapautti toistasataa virkakautensa viime tunneilla
Presidentti Trump on Yhdysvaltain oikeusministeriön listauksen mukaa (siirryt toiseen palveluun)n armahtanut esimerkiksi petoksista ja oikeuden uhmaamisesta syytettyjä henkilöitä. Armahdusoikeuttaan hän on käyttänyt myös lähipiiriinsä.
Esimerkiksi veropetoksista neljän vuoden vankeustuomion saanut huippulobbari Paul Manafort armahdettiin vuonna 2019.

Presidentti Bill Clinton armahti yli 450 ihmistä, heistä suuren osan virkakauden viimeisenä työpäivänä. Myös Clintonin hallinnon väitettiin rahastaneen armahduksilla.
Clintonin armahdettavat olivat pääosin oikeusministeriön suosittelemia, presidentti Trump on puolestaan saanut suosituksia lähipiiriltään.
Nixon tunnetuin armahdettu
Kansakuntaa kuohuttaneita armahduksia on ollut presidentti- ja ministeritasolla saakka.
Esimerkiksi Franklin Delano Roosevelt armahti yli 3 600 ihmistä. Presidentti George H.W. Bush alle 80 ihmistä, heidän joukossaan Ronald Reaganin kauden puolustusministeri, Iran-Contra-vyyhdessä (siirryt toiseen palveluun) ryvettynyt Caspar Weinberger.
Gerald Ford armahti edeltäjänsä, Watergate-skandaalin vuoksi (siirryt toiseen palveluun) virastaan eronneen Richard Nixonin vuonna 1974.
Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon klo 23 saakka.
Lue lisää:
Lähteet: REUTERS