1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Samsung Electronics

Uusintaoikeudenkäynti vei Samsung-johtajan takaisin telkien taakse

Entinen presidentti Park istuu 20 vuoden tuomiota samasta lahjusjupakasta.

Samsung Electronics
Lee Jae-yong toimittajien keskellä.
Lee Jae-yong saapumassa Soulissa oikeuteen kuulemaan tuomiotaan 18.1.2021. Kim Chul-soo / EPA

Etelä-Koreassa elektroniikkajätti Samsungia tosiasiallisesti johtava varapuheenjohtaja Lee Jae-yong on tuomittu kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen, soulilainen oikeusistuin kertoi maanantaina.

Lee, 52, tuomittiin Etelä-Korean entisen presidentin Park Geun-hyen ja tämän läheisen luotetun lahjonnasta sekä kavalluksesta.

– On hyvin valitettavaa, että Samsung, maan johtava yritys ja maailmanlaajuisesti arvostettu innovaatioiden kehittäjä, toistuvasti sortuu rikoksiin aina, kun poliittiset valtasuhteet muuttuvat, tuomiossa todetaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Oikeuden mukaan Lee maksoi miljoonia dollareita lahjuksia presidentin avustajan kautta, jotta Leen eteneminen Samsungin johtoon sujuisi mahdollisimman mutkattomasti.

Vuonna 2016 paljastunut tapaus nostatti suuria mielenosoituksia ja johti Parkin erottamiseen.

Lee ehti jo istua vajaan vuoden vankilassa samasta tapauksesta, mutta vuonna 2019 korkein oikeus määräsi oikeudenkäynnin uusittavaksi sillä perusteella, että maksettujen lahjusten summa oli laskettu alakanttiin.

Myös ex-presidentti Parkin oikeudenkäynti uusittiin, ja korkein oikeus päätyi viime viikolla pitämään voimassa hänen 20 vuoden vankeustuomionsa.

Lee on ollut vuosia Samsungin tosiasiallinen johtaja sen jälkeen, kun hänen isänsä Lee Kun-hee joutui vuoteenomaksi sydänkohtauksen jälkeen. Vanhempi Lee kuoli viime lokakuussa, ja pojan tuomion uskotaan luovan Samsungiin valtatyhjiön, joka voi heikentää yhtiön päätöksentekokykyä merkittävästi.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi