1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleksei Navalnyi

Pääministeri Sanna Marin vaatii, että Venäjällä pidätetty Aleksei Navalnyi vapautetaan välittömästi – katso Marinin kommentit videolta

Suomen lisäksi muun muassa Saksa, Britannia ja Yhdysvallat ovat vaatineet Navalnyin vapauttamista.

Aleksei Navalnyi
Pääministeri Sanna Marin kommentoi Navalnyin pidätystä
Pääministeri Sanna Marin kommentoi Navalnyin pidätystä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vaatii, että eilen sunnuntaina Moskovassa kiinniotettu venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi vapautetaan viipymättä. Navalnyi palasi eilen alkuillasta Venäjälle, jossa hänet otettiin kiinni heti passintarkastuksessa.

Lisäksi Marin vaatii, että muut Navalnyin Venäjälle saapumisen yhteydessä kiinniotetut henkilöt vapautetaan.

– Venäjän pitäisi tutkia Navalnyin myrkytys [ja] suojella opposition oikeuksia, mikä kuuluu jokaiseen demokratiaan, Marin kirjoittaa.

Ylen haastattelussa Marin sanoo Navalnyin vangitsemisen olevan erittäin vakava kysymys. Hän myös korostaa vaatimuksen vapauttamisesta olevan EU-maiden yhteinen.

– Suomi ja EU-maat yhdessä vaativat Navalnyin vapauttamista. On tärkeää, että demokraattisissa valtioissa myös opposition toimintaedellytykset ja -mahdollisuudet turvataan.

Myös presidentti Sauli Niinistö toivoo Navalnyin pikaista vapauttamista. Asiaa Helsingin Sanomille kommentoineen Niinistön mukaan ei ole mitään laillista perustetta pitää häntä kiinni otettuna.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) totesi eilen sunnuntaina Ylelle, että Navalnyin kiinniotto koettelee oikeustajua, ja olisi tärkeää, että tämä pääsisi nopeasti vapaaksi. Haavisto sanoi Suomen antaneen sunnuntaina tukensa sille, että saataisiin aikaan EU-maiden yhteinen kannanotto.

Myös entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja on kommentoinut Navalnyin kiinniottoa Twitterissä.

Monet länsimaat vaatineet Navalnyin vapauttamista

Suomen lisäksi ainakin Saksa, Ranska, Britannia, Yhdysvallat sekä Baltian maat ovat vaatineet Navalnyin välitöntä vapauttamista. Samoin ovat tehneet EU:n tärkeimmät johtajat, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Liettua, Latvia ja Viro esittävät, että EU:n ulkoministerikokouksessa ensi maanantaina keskustellaan pakotteista Venäjää vastaan Navalnyin pidättämisen takia.

Saksan ulkoministerin Heiko Maasin mukaan Venäjän perustuslaki ja kansainväliset velvoitteet edellyttävät, että Venäjä noudattaa oikeusvaltioperiaatetta ja huolehtii perusoikeuksien suojaamisesta.

– Näitä periaatteita pitää, tietenkin, soveltaa myös Aleksei Navalnyiin. Hänet pitäisi vapauttaa heti, Maas toteaa tiedotteessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Britannian ulkoministeri Dominic Raab vaati, että Venäjän pitäisi myös selittää, miten Navalnyin kimppuun hyökättiin kemiallisella aseella.

– On kauhistuttavaa, että halveksittavan rikoksen kohteeksi joutunut Aleksei Navanyi on joutunut Venäjän viranomaisten kiinniottamaksi. Hänet täytyy vapauttaa heti, Raab sanoi maanantaina Reutersin mukaan.

Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan esitti saman vaatimuksen sunnuntai-iltana.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan kuittasi maanantaina, että länsimaat pyrkivät Navalnyin tapausta kauhistelemalla viemään kansalaistensa huomion pois maiden sisäisistä ongelmista.

– Näimme, miten he takertuivat eilisen uutisiin Navalnyin paluusta Venäjälle. Voi tuntea, miten iloisia he ovat kopioidessaan samoja lausuntoja. He ovat iloisia, koska tämä saa kaikesta päätellen läntiset poliitikot ajattelemaan, että he tällä tavoin voivat kääntää huomion pois syvimmästä kriisistä, jossa liberaali kehitysmalli on, Lavrov sanoi valtiollisen Tass-uutistoimiston mukaan.

Ylen kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen todisti lennolla, kun Venäjän presidentin Vladimir Putinin ykkösvastustaja Aleksei Navalnyi palasi takaisin kotiin Moskovaan. Takaisin Pasilaan -podcast pohtii, yritetäänkö Navalnyitä tappaa uudelleen ja kuka oli lentokentällä hiippaillut venäjää puhuva mysteerihenkilö.

Lue lisää:

Navalnyille 30 päivää esitutkintavankeutta – Ylen kirjeenvaihtaja paikalta: Sisään ei päästetä, Navalnyin kannattajat huutavat iskulauseita

Navalnyi on viety poliisiasemalle, Venäjän ulkoministeriö kehottaa muita maita pitämään huolen omista asioistaan

Ulkoministeri Pekka Haavisto: Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kiinniotto Moskovassa koettelee oikeustajua

Kirjeenvaihtajalta: Navalnyi saapuu Moskovaan – ja saa epäonnistuneen novitšok-iskun jälkeen Putinin näyttämään heikolta

Lähteet: Reuters, Tass

Lue seuraavaksi