1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kuopio ja Siilinjärvi siirtyneet koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen, satoja altistunut – katso johtajaylilääkärin arvio tilanteesta

KYSin johtajaylilääkäri Antti Hedman kertoo koronaepidemiatilanteesta videolla.

koronavirus
Kuopion koronaluvut synkkenevät
Kuopion koronaluvut synkkenevät

Pohjois-Savossa ehdittiin iloita, että vuodenvaihteen matkailu ei tuonut maakuntaan uusia koronatartuntoja. Tilanne on kuitenkin nopeasti synkentynyt, kun etenkin Kuopion kouluissa on todettu tartuntoja ja altistumisia.

Lisäksi altistumisia on tapahtunut viime viikkoina julkisilla paikoilla, kuten ostoskeskus Matkuksessa.

Maanantaina koolla ollut alueellinen koronatyöryhmä arvioi epidemiatilanteen pahentuneen erityisesti Kuopiossa ja Siilinjärvellä ja katsoo, että paikkakunnilla on siirrytty epidemian kiihtymisvaiheeseen. Pohjois-Savon muut paikkakunnat ovat edelleen epidemian perustasolla.

– Aiemmin näytti siltä, että säästyimme säikähdyksellä joulun ja uudenvuoden ajan vierailujen vaikutukselta. Nyt ilmaantuvuus on kuitenkin kaksinkertaistunut, ja altistuneita on satoja, toteaa Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Antti Hedman.

Hedman arvioi, että tartunnat liittyvät todennäköisemmin vuodenvaihteen sukulaisvierailuihin kuin joukkoaltistumisiin ostoksilla tai ravintoloissa.

– Näistä tartunta- ja altistumisketjuista ei ole löydetty yhtä yhteistä tekijää. Useimmin on sairastuttu saman perheen sisällä. Esimerkiksi Pyörön koulun tartuntaketjun alkuperä ei ole vielä selvillä, sanoo Hedman.

Maanantaina Kuopiossa kirjattiin seitsemän uutta koronatartuntaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoon. Kuopion kaupunki kertoo, että perjantain jälkeen uusia tartuntoja on todettu 26. Pohjois-Savosta kirjattiin viikonlopun ja maanantain aikana yhteensä 39 uutta tartuntaa.

Koska Kuopion kouluissa altistuneita on niin paljon, tartuntatautiviranomaiset eivät tällä hetkellä pysty soittamaan kaikille altistuneiden vanhemmille. Koulujen rehtorit lähettävät Wilman kautta viestiä kaikille altistuneille oppilaille.

Suurin osa Pyörön yläkoulun oppilaista on siirretty Kuopiossa etäopetukseen maanantaista alkaen. Kahden viikon mittainen etäopetus koskee kaikkiaan 27 luokkaa.

– Koska viikonlopun aikana meille tuli tietoon paljon karanteeniin asetettuja, tartuntatautiviranomaisen määräyksestä opetusjohtaja teki päätöksen erityisistä opetusjärjestelyistä ja etäopetuksesta, toteaa Pyörön koulun rehtori Outi Karikoski.

Kuopion perusturva- ja terveyslautakunta käsitteli Pyörön koulun tilannetta maanantai-illan kokouksessaan (siirryt toiseen palveluun) (pöytäkirja kaupungin verkkosivuilla).

Viikonvaihteen aikana Kuopiossa on selvitetty uusia altistumisia sekä tartuntaketjuja. Vehkalammin alakoululla on todettu kaksi tartuntaa ja altistumisia. Jo perjantaina 300 ihmistä oli karanteenissa mahdollisen koronalle altistumisen tai sairastumisen takia.

Altistumisia kerrottiin viime viikolla tapahtuneen Kuopiossa Pyörön yläkoulun lisäksi Neulamäen koulussa, Lyseon lukiossa, Kuopion taidelukio Lumitissa, Riistaveden yläkoulussa ja Aurinkorinteen koulussa. Myös Siilinjärvellä Hamulan koulussa kymmeniä ihmisiä on asetettu karanteeniin.

Oppilas kirjoittaa koulukirjaansa.
Altistuneita oppilaita on siirretty karanteeniin. Kuvituskuva.Antro Valo / Yle

Maskit käyttöön perusopetuksessa Kuopiossa

Kuopio on varautunut jakamaan yli 12-vuotiaille koululaisille maskeja koronepidemian kiihtymisvaiheessa. Kaupunki noudattaa maskien jakamisessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (siirryt toiseen palveluun) ohjeita.

THL suosittelee maskien käyttöä peruskoulussa 6. luokasta lähtien koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheissa.

Määräaikaisena opetusjohtajana toimivan Juha Parkkisenniemen mukaan Kuopion kaupunki jakaa koululaisille joko kertakäyttöisiä tai kestomaskeja.

– Selvitämme parhaillaan, soveltuvatko tilaamamme kestomaskit koululaisten käyttöön. Osa henkilökunnalle tilatuista kestomaskeista ei istu pienempien päähän, Parkkisenniemi kertoo.

Kaupungilla on valmius ryhtyä jakamaan maskeja nopealla aikataululla. Maskeja jaetaan kuudennesta luokasta lähtien kaikille oppilaille.

Kestomaskeja jaetaan yhtä oppilasta kohden kolme ja kertakäyttömaskeja kolme maskia per päivä. Parkkisenniemen mukaan määrät ovat erittäin suuria.

– Kuopiossa on kaikkiaan noin 4 600 koululaista. Päivässä se tekee lähes 14 000 kertakäyttömaskia.

Etäopetuksen painopiste oppilaan kohtaamisessa

Tartuntatautiviranomainen asetti viikonloppuna ja maanantaina Kuopion Pyörön koulusta karanteeniin 250 ihmistä. Joukossa on niin oppilaita kuin koulun henkilökuntaa. Yläkoulun rakennuksessa käy koulua tai työskentelee yhteensä yli 600 ihmistä.

– Etäopetus tapahtuu lukujärjestyksen mukaisesti. Jokainen oppitunti pidetään silloin, kun se lukujärjestyksessä on. Oppilaita tavataan etäopetuslaitteiden avulla joka päivä, kertoo rehtori Outi Karikoski.

Karikoski sanoo, että keväällä etäopetuksessa osassa kouluista oppilaille annettiin maanantaina koko viikon tehtävät, jotka käytiin läpi perjantaina. Tämä järjestely ei ollut hyväksi kaikille oppilaille.

– Nyt erityinen painopiste on siinä, että oppilaat kohdataan ja heidän oppimistaan tuetaan jatkuvasti.

Maakunnan koronanyrkki muistuttaa etätyösuosituksesta ja maskin käytöstä

Pohjois-Savon maakunnallinen koronatyöryhmä eli koronanyrkki kokoontui maanantaina arvioimaan epidemiatilannetta. Epidemia oli pitkään perustasolla, mutta viime päivinä todetut uudet tartunta- ja altistumisryppäät käänsivät tilanteen kiihtymisvaiheeseen.

Tartuntojen määrän kasvu ei kuitenkaan ole ainoa mittari, jolla koronatyöryhmä arvioi epidemiatilannetta.

– Esimerkiksi se vaikuttaa päätöksiimme, onko tartuntaketjujen selvittäminen onnistunut ja onko kaikki altistuneet laitettu karanteeniin, kertoo Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioylilääkäri Irma Koivula.

Kiihtymisvaiheeseen siirtymisen myötä koronatyöryhmä muistuttaa valtakunnallisesta etätyösuosituksesta ja kasvomaskin käyttämisestä julkisilla paikoilla, kun turvavälejä on vaikea noudattaa.

– Kasvomaskeja suosittelemme käyttämään myös liikuntatilojen kuten uimahallien pukuhuoneissa, sanoo KYSin johtajaylilääkäri Antti Hedman.

Itä-Suomen aluehallintovirasto kokoaa maakuntiensa koronanyrkkien tiedot epidemiatilanteesta, ja tekee sitten päätöksensä rajoitusten jatkosta.

Korjattu 18.1. kello 19:29: Maanantaina oli koolla perusturva- ja terveyslautakunta, ei kasvun ja oppimisen lautakunta, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Lue myös:

Koronatilanne Pohjois-Savossa

Lue seuraavaksi