1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Korvausvelvollisuus

Autosta vietiin rekisterikilvet, epäillyt alle kymmenvuotiaita – poliisi: Lapsikin on korvausvastuussa teostaan

Suomessa unohtuu usein, että alle 15-vuotiasta rikolliseen tekoon syylliseksi todettua koskee korvausvelvollisuus, vaikka hän ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa.

Korvausvelvollisuus
Poliisi autossa.
Poliisi muistuttaa, että alle 15-vuotiasta koskee korvausvelvollisuus. Jenni Joensuu / Yle

Poliisi haluaa muistuttaa kaikkia vanhempia siitä, että lapsikin on korvausvastuussa teostaan.

Sisä-Suomen poliisille on kirjattu rikosilmoitus anastetuista rekisterikilvistä. Kameratallenteen mukaan epäillyt näyttävät olevan alle 10-vuotiaita lapsia.

Alle 15-vuotiaan rikoksesta epäillyn asiaa ei käsitellä oikeudessa eikä hänelle tuomita rangaistusta. Suomessa unohtuu usein kuitenkin, että alle 15-vuotiasta rikolliseen tekoon syylliseksi todettua koskee kuitenkin korvausvelvollisuus. Hän joutuu korvaamaan rikoksella aiheuttamansa vahingon.

– Jokaiseen lapsen tekemään rikokseen olisi hyvä päästä puuttumaan heti, jotta lapsi itsekin ymmärtää, että hänen tekonsa ei ole ollut vain pieni "hauska ja jännä juttu", poliisi kertoo tiedotteessa.

Alle 15-vuotiaana tehdystä epäillystä rikollisesta teosta tehdään rikosilmoitus sekä lastensuojeluilmoitus. Poliisi toimittaa tarvittaessa esitutkinnan sen selvittämiseksi, kuka on ollut osallisena teossa ja selvittää mahdolliset korvausvaatimukset . Esitutkinnassa pyritään palauttamaan menetetty omaisuus takaisin omistajalleen.

Nuoren elämäntilannetta käsitellään ankkuritoiminnassa. Moniammatillinen tiimi tapaa nuoren ja hänen huoltajansa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta nuorta voidaan tukea. Lisää tietoa ankkuritoiminnasta, löytyy esimerkiksi täältä.

Korjaus klo 16.00 korjattu sana epäilty sanalla syylliseksi todettua.

Lue lisää:

Kostoreissuja, hoitoa vaativia vammoja, kiristystä, joukkotappeluvideoita – Yle selvitti, millaista kouluväkivalta on suuressa lähiössä

Lue seuraavaksi