Hyppää sisältöön

Harvinaiset kuvat: Syöpään sairastuneet naiset paljastivat leikkausarpensa kameralle

Maskeeraaja Elina Kymäläinen ja ammattivalokuvaaja Mitja Kortepuro saivat naiset näkemään arpensa eri tavalla.

Tuhkastani nousen uutena ja uudestaan. Takaisin pintaan. Mukanani tähtipölyä jo niin paljon! Kati kuvaa sairastumista ja toipumista. Kuva: Mitja Kortepuro

Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossain vaiheessa elämäänsä. Vuosittain syöpään sairastuu jo noin 30 000 ihmistä. Elinajanodote on kasvanut nopeasti, sillä lähes kaksi kolmesta paranee.

Silti harva esittelee leikkausarpiaan julkisesti. Tampereella avattu Shining Strength -valokuvanäyttely tekee tässä poikkeuksen.

Näyttelyn pääosassa ovat naisten leikkausarvet ja tarinat siitä, mitä kaikkea kehomme kestää. Yksi projektin pääidea on auttaa naisia näkemään itsensä uusin silmin.

Idea tuli maskeeraaja Elina Kymäläisen päivittäisistä asiakaskohtaamisista. Kymäläinen tapaa työssään nuoria ja vanhoja, terveitä ja sairauden kanssa kamppailevia. Heitä kaikkia yhdistää maskeeraajan mukaan halu näyttää hyvältä.

– On tärkeää, että jokainen voi tuntea itsensä kauniiksi, Kymäläinen sanoo.

Maskeeraaja Elina Kymäläisen mukaan arvet ovat merkkejä voimasta ja taisteluarpia. Hän halusi toteuttaa jokaiselle naiselle uniikin maskeerauksen tai vartalokoristelun, joka koristaa usein peiteltyä arpea ja saa mallin hehkumaan.

Palkittu ammattivalokuvaaja Mitja Kortepuro valokuvasi mallit ja toteutti kuvien käsittelyn. Naiset esiintyvät sekä näyttelyssä että tässä jutussa etunimillä. Kursivoidut kohdat ovat naisten kuvauksia sairastumisesta.

Henna/Teräsmutsi, 23, aivokasvain

"Feeniks-linnut nousee tuhkasta, vahvat naiset paskasta" on Hennan tunnuslause. Kuva: Mitja Kortepuro

Viime kesänä suvun naisten kesäteatterireissu sai järkyttävän käänteen, kun Henna alkoi oksentaa ja menetti pian tajuntansa.

Tuosta alkoi viikkojen taistelu elämästä, joka sai nimen "Pertti", oikeammin aivokasvain. Aivokasvain on tähän mennessä tuonut mukanaan kymmenen leikkausta, pitkiä sairaalajaksoja, pahoinvointia ja paljon muuta.

Missään vaiheessa kuitenkaan ei luovuttaminen ole käynyt mielessä ja uuden puolison löytyminen rinnalle on tuonut paljon energiaa.

Vaikka olisi syöpädiagnoosi, elämässä voi ja pitää olla vähän glitteriä, meikkitaiteilija Elina Kymäläinen sanoo. Kuva: Antti Eintola / Yle

Osalle sairastuneista arvet voivat olla kova paikka, vaikka muut näkisivät ne eri tavalla. Arpia usein peitetään.

– Jokainen malli kaipasi voimaannuttavaa kokemusta ja he halusivat muiston. Siipirikkonakin voi näyttää upealta. Naiset saivat valokuvista vau-kokemuksen ja kokemuksen, että vitsit, olen kova muija, Kymäläinen kertoo.

Sari, 51, rintasyöpä

Sari halusi kuvata itsensä Feeniks-lintuna. Kuva: Mitja Kortepuro

Kuin Feeniks-lintu nousen uutta kohden.

Nöyränä, mutta ylpeänä kuljen polkua elämän.

Rintasyöpä (siirryt toiseen palveluun) on ollut jo pitkään suomalaisnaisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 5 000 naista. Jossain vaiheessa elämäänsä lähes joka kahdeksas suomalaisnainen sairastuu rintasyöpään.

Toiseksi yleisin on suolistosyöpä ja kolmanneksi yleisin keuhkosyöpä.

Lähes 90 prosenttia rintasyöpää sairastavista on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta.

Palkittu ammattivalokuvaaja Mitja Kortepuro valokuvasi mallit. Kuva: Antti Eintola / Yle

Mukaan valoprojektiin haki kymmeniä naisia, joista valittiin 15 henkilöä. Mukana näyttelyssä on 22–65-vuotiaita naisia. Osa on parantunut, toisilla hoidot ovat vielä kesken.

Susanna, 35, munasarjasyöpä

Minun voimani on ilo, elämänilo. Vaikka ihoni on täynnä arpia, vartaloni kipeä, jäykkä ja muhkurainen, olen sisältä ehjä.

Kun kuolemanpelon ja ahdistuksen verho peittää ajatukseni, nostan pääni korkeammalle ja nauran ääneen karkottaen pelkoni pois.

Susannan arvet ovat munasarjasyövästä. Kuva: Mitja Kortepuro
SaanaVee, 33., rintasyöpä "Don't suffer from cancer, fight it!", älä kärsi syövästä, taistele. Kuva: Mitja Kortepuro

Päivi, 52, rintasyöpä

Päivi kuvaa, millaista on sairastaa rintasyöpää. Kuva: Mitja Kortepuro

Olin liian heikko olemaan vahva. Olin liian väsynyt hymyilemään. Olin epävarmuuden ympäröimä voimatta vaikuttaa. Heikko, väsynyt ja voimaton aurinko varjojen takana.

Rypistyneet vaatteet lattialla, pölyt ikkunalaudalla, lukemattomat lehdet eteisessä, käsittelemätön suru sydämessä.

Heikoimmalla hetkellä viimeisillä sielun voimilla särkyneellä äänellä sisälläni. Näin sen; Auringon varjojen takana, Päivi kirjoittaa.

Airi Marjatta, 66, rintasyöpä

Airin kuva kertoo rintasyövästä. Kuva: Mitja Kortepuro

Katso uskoen ylöspäin, rakkaudella sivullepäin, kiittäen taaksepäin ja toivoen eteenpäin! Airi kertoo kuvallaan.

Shining Strenght -valokuvanäyttely on nähtävillä Tampereella koronarajoituksin ma 18.1.-pe 12.2. Taidekeskus Verkarannassa. Näyttely on maksuton ja kaikille avoin.