1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pave Maijanen

Pave Maijanen oli intohimoinen treenaaja – lapsuuden muusikkoystävä kiteyttää Paven salaisuuden: "Pitää olla periksiantamaton ja uskoa omaan juttuun"

Katso videolta, kun muusikkoystävät kokoontuivat muistelemaan Pave Maijasta hänen synnyinkaupungissa Lappeenrannassa.

Pave Maijanen
Pave Maijanen
Lappeenrantalaiset Matti Rajantie ja Timo Lehtonen kertovat, miten ja miksi Pavesta tuli koko kansan tuntema muusikko. Toimittajana on Sirkka Haverinen

Toissapäivänä lauantaina Suomen musiikkielämää kohtasi suuri suru. Muusikko Pave Maijanen oli menehtynyt 70 vuoden iässä.

Keväällä 1969 Maijasen lakkiaisia vietettiin Lappeenrannan kasinolla. Juhlien jälkeen Pave meni kesätöihin Lappeenrannan panimolle, kuten hän itse sanoi, lajittelemaan pulloja.

Kun Pedro Hietanen pari kuukautta myöhemmin soitti Pavelle ja pyysi mukaan soittamaan, oli aika karistaa synnyinkaupungin tomut jaloista.

Vaikka Pave Maijanen asettui pääkaupunkiseudulle, palasi hän monta kertaa takaisin. Hän ei koskaan unohtanut Lappeenrantaa, jossa oli syntynyt ja viettänyt nuoruutensa 19-vuotiaaksi saakka.

Matti Rajantie ja Timo Lehtonen sohvalla istumassa
Matti Rajantie (vas.) ja Timo Lehtonen saapuivat muistelemaan edemennyttä kollegaa ja ystävää. Sirkka Haverinen/Yle

Osasi kaikkea

Matti Rajantiesta tuli Paven Maijasen ystävä jo pienenä lapsena. Pave Maijanen asui varuskunta-alueella Lappeenrannan Rakuunamäellä, jonne Matti Rajantien piti vähän salaa yrittää päästä.

Pave Maijanen oli syntynyt Lappeenrannassa 3.9.1950. Nuorukaisena pojan taskussa oli huuliharppu ja toisessa kädessä alttotorvi tai trumpetti, joita Maijanen alkoi soittaa Lappeenrannan seurakunnan soittokunnassa vuonna 1963.

– Pavella oli puhallinsoittimet tosi hyvin hallussa, kertoo Matti Rajantie.

Mutta samoihin aikoihin oli rock saanut jo Pave Maijasesta otteen. Bändejä teini-ikäisellä pojalla tuli ja meni. Soittimina olivat milloin rummut, milloin kitara tai joku muu soitin.

Kun soitto ei soinut, oli Pave Maijanen urheilemassa. Hän pelasi muun muassa maalivahtina SaiPassa.

– Hänestä olisi tullut hyvä vaikka missä, mutta musiikki vei miehen, sanoo Matti Rajantie.

Rytmitaju

Timo Lehtonen on Lappeenrannan musiikkiopiston apulaisrehtori ja tehnyt Pave Maijasen kanssa yhteistyötä aina 1980-luvulta lähtien.

Maijanen oli musiikissa pääasiassa itseoppinut. Lukuisia arvostettuja muusikoita Suomeen kouluttaneella Timo Lehtosella on käsitys, miten Pave Maijanen tiensä muusikoksi raivasi.

– Musiikin tekemisen oppii vain tekemällä ja harjoittelemalla, ja Pave teki niitä molempia. Hän soitti ja sovitti, jos ei muulla niin tahdonvoimalla, kertoo Lehtonen.

Pave Maijanen.
Pave Maijanen keikkaili ahkerasti synnyinkaupungissaan Lappeenrannassa. Tämä kuva on vuodelta 2015.Minna Matintupa / Yle

Lehtonen palaa myös Pave Maijasen urheilutaustaan.

– Sekä urheilussa että musiikissa tärkeä yhteinen elementti on rytmitaju. Ja musiikissa se on tärkein elementti. Myös rytmitajun hyväksi pitää tehdä paljon töitä, ja Pave teki.

Vieressä Matti Rajantie on samaa mieltä.

– Pave sanoi välillä, että usko meinaa loppua kesken.

Suomen Sting

Pave Maijanen oli musiikin suhteen hyvin avoin kaikenlaiselle musiikille. Hän viihtyi niin rokin kuin klassisenkin musiikin parissa.

Maijanen kehitti itseään paitsi soittajana myös laulajana. Hän arvosti moniäänistä stemmalaulua.

– Pave oli Suomen Sting, sanoo Lehtonen.

Pave Maijanen vuonna 1984
Katso videolta, kun Pave Maijanen esiintyi Lappeenranta-salissa 31.12.1984. Orkesterina on Lappeenranta Big Band, jota johtaa Ossi Runne.

Matti Rajantie uskoo, että Pave Maijasen ammattitaidon takana oli suuri halu harjoitella ja tulla paremmaksi.

– Treenaaminen on kaiken a ja o. Pitää olla periksiantamaton ja uskoa omaan juttuun. Mikään ei tule ilmaiseksi, vaan kaikki vaatii työtä ja työtä. Paven perintö on se, että ei anneta periksi, vaan tehdään niin hyvin osataan.

Timo Lehtonen nyökkää vieressä. Hän muistuttaa, miten tärkeä harjoitteleminen on, jos haluaa ammattimuusikoksi tulla.

– Paras lahjakkuuden laji on halu tehdä työtä, ja se Pavesta näkyy, sanoo Lappeenrannan musiikkiopiston apulaisrehtori Timo Lehtonen.

Lue seuraavaksi: Pave Maijanen kuljetti nuorena rummut rekikelkalla treeneihin – bändikaverit kertovat, millaista oli kun yhdestä tuli tähti

Muusikko Pave Maijanen on kuollut

Jutun tekstiä täydennetty kauttaaltaan 18.1.2021 klo 16.15.

Lue seuraavaksi