1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsänomistajat

Metsien määräaikainen suojelu kiinnostaa metsänomistajia – asenteet metsiä kohtaan ovat muuttuneet

Ympäristötukisopimuksella metsänomistaja sitoutuu jättämään arvokkaan luontoympäristön hakkuiden ja metsänhoitotöiden ulkopuolelle kymmeneksi vuodeksi.

metsänomistajat
metsä ylhäältä päin siistitty harvaa metsää
Yksi syy määrärahojen kasvun takana on se, että asenteet ovat muuttuneet metsiä kohtaan. Kuvituskuva. Ville Viitamäki / Yle

Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin metsänomistajille maksettiin viime vuonna selvästi aikaisempaa enemmän ympäristötukea metsien määräaikaisesta suojelusta. Ympäristötukisopimuksella metsänomistaja sitoutuu jättämään arvokkaan luontoympäristön hakkuiden ja metsänhoitotöiden ulkopuolelle kymmeneksi vuodeksi.

Korvaussumma oli viime vuonna peräti 70 prosenttia edellisvuotta suurempi. Tukea maksettiin Kainuuseen 170 000 euroa ja Pohjois-Pohjanmaalle reilut puoli miljoonaa euroa.

Yksi syy kasvun takana on se, että asenteet ovat muuttuneet metsiä kohtaan, sanoo rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Jussi Pirkonen Suomen metsäkeskuksesta.

– Nousua edellisvuoteen tuli huomattavasti koko valtakunnan mittakaavassa, mutta erityisesti Pohjois-Suomessa kasvu oli erittäin suurta. Ajatus siitä, että metsillä on muutakin arvoa kuin hakkuuarvo, korostuu.

Pirkosen mukaan viime vuonna oli määrärahoja käytettävänä aikeisempaa enemmän.

– Osittain kasvua selittää myös se, että näitä kriteeristöjä on aikaisemmista vuosista muutettu eli on pystytty rahoittamaan sellaisia kohteita Kemeran rahoista, joita aikaisemmin ei ollut mahdollista rahoittaa.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi