1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Essoten koronarokotuksissa siirrytään 85 vuotta täyttäneisiin – roketemääriin tulossa notkahdus

Tällä viikolla ensimmäiset hoitohenkilökunnan jäsenet saavat Essotessa toisen koronapiikin eli tehosterokotuksen.

rokotteet
Pfizer-Biontechin rokoteampulleja laatikossa Magdeburgin rokotuskeskuksessa Saksassa.
Pfizer-Biontechin rokoteampulleja. Kuvituskuva.Ronny Hartmann / AFP

Koronarokotteita on tällä viikolla tulossa Suomeen ennakoitua vähemmän, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Valmistajan toimitusvaikeuksien takia rokotteitta on tulossa 10 000 vähemmän kuin ennakoitiin eli 37 000 kappaletta.

Etelä-Savon sote-kuntayhtymän Essoten johtajaylilääkärin Hans Gärdströmin mukaan toistaiseksi on epäselvää, miten pudotus vaikuttaa rokotemääriin Essoten alueella.

– Tällä hetkellä haaste on, että emme tiedä, paljonko rokotteita tulee. Tällä viikolla nähdään, puolittuuko määrä viikon ajaksi aikaisemmasta, Gärdström sanoo.

Astrazenecan myyntilupaa odotetaan

Essoten alueella perjantaihin mennessä noin neljä prosenttia 16 vuotta täyttäneistä oli rokotettu.

– Palvelutalojen henkilökunnan rokottaminen on jatkuu vielä osittain, ja olemme siirtyneet myös kotihoidon henkilökuntaan ja asiakkaisiin. Myös yli 85-vuotiaiden rokotukset on aloitettu, Gärdström sanoo.

Tällä viikolla myös ensimmäiset henkilöt Essote-alueella saavat toisen rokotepiikkinsä eli tehosterokotteen, kun rokotusten alkamisesta tulee täyteen kolme viikkoa.

"Tiedämme pari päivää aikaisemmin"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on myös päivittämässä rokotteiden jakoperusteita sairaanhoitopiireihin. Gärdströmin mukaan on kuitenkin vaikeaa arvioida, mikä Essoteen saapuvien rokotteiden määrä lopulta on, kun samaan aikaan vieläpä odotetaan rokotteita uusilta valmistajilta.

– Lopullinen määrä on auki. Me tiedämme aina pari päivää aikaisemmin, milloin rokotteita tulee ja minkälaisia määriä, Gärdström sanoo.

Nykyisiä rokotemääriä Gärdström pitää "vaatimattomina", mutta mahdollista on, että jo helmikuussa saataisiin huomattavasti nykyistä isompia rokotemääriä, jos rokotevalmistaja Astrazenecan rokote saa myyntiluvan.

Mediuutisten mukaan(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) Euroopan lääkevirasto suosittaa myyntilupaa todennäköisesti 29. tammikuuta, minkä jälkeen EU:n komissio myöntää luvan hyvin nopeasti

Lue seuraavaksi