Kemiin avattiin Meri-Lapin ensimmäinen virallinen koirahiihtolatu

Kemin kaupunki kerää kokemuksia koirahiihtoladusta kevättalven aikana.

Kemin Takajärvellä sijaitsevan Jussapäkin kuntopolun alkuun on laitettu koirahiihtoladusta kertova kyltti sekä nuoli, joka kertoo ladun kiertosuunnan. Kuva: Laura Valta / Yle

Kemissä on avattu Meri-Lapin ensimmäinen virallinen koirahiihtolatu. Latu on tarkoitettu koirahiihdon harrastajille.

Tätä ennen koirien kanssa hiihtäminen on Meri-Lapissa ollut sallittua enimmäkseen rajattuina ilta-aikoina tietyillä latuosuuksilla.

Kemin koiralatu sijaitsee Takajärvellä niin sanotulla Jussapäkin polulla, joka on erillinen 2,6 kilometrin mittainen kehälatu Takajärventien ja Oklaholmankadun välissä. Kemin kaupungin kunnossapitomestari Pekka Haapaniemi kertoo, että koirahiihtoladulle koettiin olevan tarvetta.

– Koiraihmisiltä on tullut monenlaisia pyyntöjä saada kulkea ulkoiluttamassa koiria jalkaisin ja suksien kanssa. Meillä on aikaisemmin ollut kellonaikojen mukaan järjestettyjä eri hiihtoaikoja eri hiihtolenkeillä, mutta se ei ole oikein toiminut. Nyt nähtiin, että tämä on ehkä kaikkein paras, että tänne voi tulla mihin vuorokaudenaikaan ja minä päivänä tahansa.

Haapaniemi kertoo, että nyt ladusta kerätään kokemuksia kokeilumielessä.

– Tämä on meillä kokeiluvuosi tai kevättalvi. Kerätään kokemuksia, onko tämä se malli, onko tälle käyttöä ja onko tämä hyvä paikka.

Koirahiihtäjien harrastaminen helpottuu

Koirahiihdon harrastajat ja lajissa kilpailevat iloitsevat uudesta koiraladusta.

– Kyllähän tämä juhlan paikka on, että meitä Meri-Lapin koirahiihtäjiä näin hienosti muistetaan ja annetaan mahdollisuus päästä treenaamaan ihan oikealle koiraladulle, Kemin seura- ja palveluskoirakerhon valjakkolajivastaava Maria Kurttio sanoo.

Kurttio uskoo, että varsinainen koirahiihtolatu helpottaa harrastajien arkea.

– Nimetty koiralatu tulee ihan varmasti helpottamaan tätä lajin harrastamista ihmisillä, joilla on vaikka vuorotöitä, että ei tarvitse aina olla yömyöhään pimeässä hiihtämässä. Nyt on ihan eri mahdollisuudet.