1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. arkkitehtuuri

Porin uudelle kulttuurikeskukselle suunnittelija – monikäyttösali muuntautuu tarvittaessa konserttikäyttöön

Kulttuurikeskuksen takana on Svenska Kulturfonden i Björneborg. Rakentaminen alkaa aikaisintaan vuodenvaihteessa.

arkkitehtuuri
Porin ruotsalainen kulttuurikampus
Tällainen rakennus nousee aikanaan Eteläpuiston ja Mikonkadun kulmaukseen. Svenska Kulturfonden i Björneborg

Porin ruotsalaisen kulttuurikampuksen suunnittelukilpailu on ratkennut. Kilpailun voittajaksi on valittu “Damgambit” ja sen tekijäksi paljastui helsinkiläinen arkkitehtitoimisto JKMM Oy.

Suunnitelma sisältää tilamuutoksia nykyisiin koulurakennuksiin ja uudisrakennuksen. Siihen tulee uusien opetustiojen lisäksi monikäyttöisiä kulttuuritiloja, joista osa tulee olemaan avoimia kaikille kaupunkilaisille.

Kulttuurikeskus nousee aivan Porin ydinkeskustan tuntumaan Eteläpuiston ja Mikonkadun kulmaukseen.

– Voittaneessa ehdotuksessa yhdistyvät tasapainoisella tavalla luonteva asema kaupunkikuvassa ja tilaohjelman toimiva ratkaisu. Damgambit liittää laajennusosan olemassa oleviin rakennuksiin kauniisti muodostaen kutsuvan ja lämminhenkisen koulukampuksen Eteläpuiston ja Mikonkadun kulmaan, kuvailee tiedotteessa kutsukilpailun palkintolautakunnan puheenjohtaja arkkitehti Petri Piirta.

Svenska Kulturfonden i Björneborg toteutti arkkitehtikilpailun kutsukilpailuna yhteistyössä Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa.

"Tavoitteena olla osa porilaista yhteisöä"

Svenska Kulturfonden i Björneborgin hallituksen puheenjohtaja Erik Rosenlew arvioi, että kulttuurikeskuksen rakentaminen voi alkaa aikaisintaan vuodenvaihteessa.

Rakennukseen tulee myös kaikille kaupunkilaisille avoimia tiloja: muun muassa yhteistyössä Porin kaupungin kanssa kirjasto, kahvila ja monikäyttöinen sali, johon mahtuu ylimmillään 400-500 ihmistä. Salia voidaan muovata erikokoisten yleisömäärien ja tapahtumien tarpeisiin.

– Tavoitteemme on, että tämä kokonaisuus kytkee meidät yhä tiiviimmiin porilaiseen yhteisöön ja lähiympäristöön, puheenjohtaja Rosenlew sanoo.

Rakennuksen tarkasta kustannusarviosta ei ole vielä tietoa.

Kuuntele täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Lue aiheesta aiemmin:

Porin ruotsalaiselle koululle mittava laajennus – Mustikan talo puretaan kulttuurikampuksen tieltä, tavoitteena lisätä koulun oppilasmäärää

Lue seuraavaksi