1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleksei Navalnyi

Miksi Aleksei Navalnyi otettiin kiinni ja mitä hänelle tapahtuu seuraavaksi? Katso vastaukset neljään kysymykseen

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kiinniotto Moskovassa herättää valtavaa kansainvälistä huomiota.

Aleksei Navalnyi
Aleksei Navalnyi hyvästelee vaimonsa Julia Navalnyan kiinnioton yhteydessä
Aleksei Navalnyi hyvästelee vaimonsa Julia Navalnyan kiinnioton yhteydessä

Venäjän opposition näkyvin edustaja ja korruptionvastaisen liikkeen keulakuva Aleksei Navalnyi on palannut myrkytyshoitonsa jälkeen Venäjälle.

Venäjän viranomaiset olivat uhanneet hänen pidätyksellään, mikä toteutuikin heti lentokentällä. Nyt tiedotusvälineet seuraavat tarkoin, miten Venäjän viranomaiset kohtelevat Kremlin ja presidentti Vladimir Putinin äänekästä arvostelijaa.

1. Missä Navalnyi on nyt?

Aleksei Navalnyi saapui eilen Berliinistä Moskovaan, missä hänen lentonsa laskeutui Sheremetjevon lentokentälle.

Kentällä Navalnyi otettiin kiinni ja hänet vietiin Himkin poliisilaitokselle. Himki on Moskovan luoteispuolella sijaitseva esikaupunki.

Poliisilaitoksella järjestettiin oikeuden istunto, jossa päätettiin tutkintavankeuden jatkamisesta.

2. Miksi hänet pidätettiin?

Navalnyilla oli menossa koeaika, joka liittyi hänen vuonna 2014 saamaansa 3,5 vuoden ehdolliseen vankeustuomioon. Navalnyi oli tuomittu kavalluksesta.

Koeajan oli määrä päättyä viime vuoden lopussa. Tuona aikana hänen olisi pitänyt ilmoittautua säännöllisesti ehdonalaisensa valvojalle.

Navalnyi myrkytettiin elokuussa ja hänet vietiin Berliiniin saamaan hoitoa.

Venäjän vankilaviranomaiset katsovat, että Navalnyi toipui myrkytyksestään jo lokakuussa ja olisi ollut riittävän terve noudattamaan hänelle annettuja määräyksiä. Perusteena heillä on Lancet-lääketiedelehden artikkeli (siirryt toiseen palveluun).

Joulukuun 29. päivä Navalnyille annettiin määräys ilmoittautua Moskovassa 24 tunnin kuluessa. Jos hän ei tottelisi, ehdonalaisuus perutaan ja hänet pidätetään, määräyksessä todettiin. Viranomaisten määräyksestä on kertonut Riiassa toimiva uutissivusto Meduza (siirryt toiseen palveluun), joka seuraa Venäjän tapahtumia, mutta on Kremlistä riippumaton.

Navalnyille 30 päivää esitutkintavankeutta – Ylen kirjeenvaihtaja paikalta: Sisään ei päästetä, Navalnyin kannattajat huutavat iskulauseita

3. Millainen tuomio hänelle voi tulla?

Himkin poliisilaitoksella järjestetyssä istunnossa päätettiin, että Navalnyi pysyy tutkintavankeudessa 30 päivää, 15.2. saakka.

Tänä aikana oikeus harkitsee, muuttaako se Navalnyin 3,5 vuoden ehdonalaisen tuomion ehdottomaksi vankeudeksi, koska Navalnyi on voinut rikkoa ehdonalaisen sääntöjä.

Jos Navalnyin todetaan syyllistyneen ehdonalaisen aikana muihin rikoksiin, hänen rangaistuksensa kovenisi.

Navalnyita vastaan on aloitettu rikostutkinta. Siinä selvitetään, onko hän kavaltanut oppositio- ja korruptionvastaiseen toimintaansa saamiaan miljoonien ruplien lahjoituksia. Toistaiseksi tästä ei ole esitetty todisteita.

4. Mitä seuraamuksia Navalnyin tapauksesta voi tulla Venäjälle?

Venäjän politiikan asiantuntijat uskovat, että oikeudenkäynnit ratkaisee se, miten tuomarit arvelevat maan kansalaisten käyttäytyvän, jos Navalnyi saa vankilatuomion. Maahan ei haluta levottomuuksia.

Navalnyi itse on tutkintavankeuspäätöksen saatuaan kehottanut kannattajiaan kaduille.

Vuonna 2013 Navalnyi sai viiden vuoden tuomion kavalluksesta. Tuolloin seurauksena oli suuria mielenosoituksia Kremlin ympärillä. Navalnyi päästettiin yllättäen vapaaksi seuraavana päivänä.

– Ideaali ratkaisu (Venäjän johdolle) olisi pitää Navalnyi jatkuvassa pitkän vankilatuomion pelossa, mutta olla silti lähettämättä häntä vankilaan pitkäksi aikaa kerrallaan, sanoi Venäjän politiikkaa tutkivan R-Politik-laitoksen johtaja Tatjana Stanovaja Guardian-lehden mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Muissa maissa Navalnyin pidätys on tuomittu jyrkästi. Hänen pidätystään pidetään täysin poliittisena ja syytteitä tekaistuina.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin oli myös julistanut kavallustuomion perusteettomaksi.

Toistaiseksi mikään taho ei kuitenkaan ole määrännyt Venäjälle pakotteita, mutta ne ovat todennäköisiä, jos Navalnyi tuomitaan jälleen vankilaan.

Ylen kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen todisti lennolla, kun Venäjän presidentin Vladimir Putinin ykkösvastustaja Aleksei Navalnyi palasi takaisin kotiin Moskovaan. Takaisin Pasilaan -podcast pohtii, yritetäänkö Navalnyitä tappaa uudelleen ja kuka oli lentokentällä hiippaillut venäjää puhuva mysteerihenkilö.

Lue lisää:

Pääministeri Sanna Marin vaatii, että Venäjällä pidätetty Aleksei Navalnyi vapautetaan välittömästi – katso Marinin kommentit videolta

Lue seuraavaksi