1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Onko se nyt ohi? Podcastissa pohditaan Donald Trumpin jälkeistä aikaa

Trump on sysännyt liikkeelle voimia, jotka eivät pysähdy Bidenin virkaanastujaisiin, arvioi kirjeenvaihtaja Iida Tikka.

Donald Trump
Naisen kasvot ja teksti "Mistä maailma puhuu - Jenny Matikainen"
Silja Viitala / Yle, grafiikka: Tuuli Laukkanen / Yle

Jos asiat olisivat kuten ennen, Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa valmistauduttaisiin parhaillaan suureen yleisötapahtuman. Riippumatta vaalituloksesta 20. tammikuuta järjestettävät presidentin virkaanastujaiset ovat perinteisesti olleet demokratian juhlaa.

Nyt pääkaupunki on tapahtuman aattona lähes autio. Yhdysvaltain kongressitalo on aidattu satojen metrien etäisyydeltä. Sen käytävillä parveilee sotilaita.

Syynä on loppiaisena kongressiin tehty hyökkäys ja se, että vaikka todisteita ei ole, iso osa yhdysvaltalaisista uskoo, että väistyvän presidentin Donald Trumpin valta on viety vääryydellä. Toinen joukko toivoo, että Trumpin aika olisi viimein ohi.

Näin ei kuitenkaan ole, arvioi Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Iida Tikka Mistä maailma puhuu -podcastissa.

– Tässähän on kyse harhasta. Että olisi joku yksi keskiviikko, jonka jälkeen kaikki olisi yhtäkkiä kuten ennenkin, Tikka sanoo.

Mitä lähitulevaisuudessa sitten on odotettavissa? Millainen on Donald Trumpin perintö? Sitä kysytään Mistä maailma puhuu -podcastin kolmessa uudessa jaksossa.

Kuuntele ensimmäinen osa täältä:

Yhdysvalloilla on hankala suhde historiaansa

Yhdysvaltoja käsittelevässä jaksossa Tikka kytkee kongressiin loppiaisena tehdyn hyökkäyksen osaksi pidempää jatkumoa.

– Ääriliikkeet ja valkoisen ylivallan kannattajat eivät ole tupsahtaneet tyhjästä Trumpin kaudella eivätkä he tule katoamaan nyt, vaikka Trump pyyhittäisiinkin Twitteristä, Tikka sanoo.

Tikan mielestä on ongelmallista, että niin moni haluaa siirtyä nopeasti eteenpäin. Se on luonteenomaista suurvallalle, Tikka sanoo.

– Yhdysvallat ei kykene oppimaan virheistään, koska se kokee olevansa immuuni sellaisille kehityskuluille, joita on nähty muualla.

Yksi esimerkki liittyy Saksaan.

– Täällä ei esimerkiksi haluta muistella, että natsit ottivat mallia Yhdysvaltain rotuerottelulaeista, kun he suunnittelivat sitä, miten juutalaiset erotellaan.

Seuraava yllätys voi tulla Venäjältä

Podcast-sarjan toisessa jaksossa kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen saa selittää, meneekö demokratialla yhtään sen paremmin Atlantin tällä puolella.

Saksassa salaliittoteoriat ovat suosittuja, mutta suurempi vaara demokratialle olisi Turtiaisen mukaan institutioiden rapautuminen. Hän käyttää esimerkkinä Unkaria.

Kuuntele täältä, miten Euroopan demokratioilla menee:

Mukana on myös toimittaja Pasi Myöhänen, joka uskoo, että Britanniassa brexit toimi ukkosenjohdattimena kansalaisten turhautumiselle.

– Nyt on kiinnostava nähdä, mitä tapahtuu kun britit huomaavat, ettei EU:n jättäminen auttanutkaan heidän ongelmiinsa, Myöhänen pohtii.

Sarjan kolmas jakso käsittelee Venäjän ja Kiinan suhdetta Yhdysvaltain viime aikaisiin tapahtumiin.

– Kun Trump ei enää ole se, joka aiheuttaa yllätyksiä, Venäjä voi halutessaan taas ottaa maailman yllätysmiehen roolin, toteaa Venäjän kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Kuuntele jakso täältä:

Lue seuraavaksi