1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Koronanyrkki: Muuntovirus voi heikentää Keski-Suomen koronatilannetta nopeasti

Keski-Suomessa koronapotilaiden sairaalahoidon tarve ei ole joulun jälkeen kääntynyt pelättyyn kasvuun.

Jyväskylä
Kuvassa on testausvälineitä  drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.
Koronatesteja on otettu Keski-Suomessa paljon vähemmän kuin esimerkiksi joulun alla. Kuvituskuva. Silja Viitala / Yle

Keski-Suomen alueellisen tartuntatautien torjunnan johtoryhmän eli niin sanotun Koronanyrkin mukaan koronavirustilanne on Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä hyvin rauhallinen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Keski-Suomessa on vahvistettu viimeisen kahden viikon aikana 67 uutta koronatartuntaa, kun sitä edeltävien 14 vuorokauden aikana tartuntoja ilmeni 130.

Koronataudin ilmaantuvuusluku on Keski-Suomessa pudonnut jo alle 30:een. Maanantaina 18. tammikuuta luku oli 26,5. Ilmaantuvuusluku kertoo, kuinka paljon tartuntoja on todettu 14 vuorokauden aikana 100 000 asukasta kohti.

Koronanyrkki totesi kokouksessaan maanantaina, että juhlakausi ei aiheuttanut koronatartuntoihin pelättyä isoa nousua.

Keski-Suomessa sairaalahoidossa on edelleen vain yksittäisiä koronapotilaita, eikä sairaalahoidon tarve ole lähtenyt nousuun, kuten ennen joulua tapahtui.

Nyrkin mukaan koronarajoitukset näyttävät purreen, eivätkä myöskään tavalliset nuhat ole päässeet lisääntymään, koska ihmiset ovat vähentäneet kontakteja.

– Tällä hetkellä ei ole viitteitä siitä, että esimerkiksi jouluna tai välipäivinä korona olisi voimakkaasti levinnyt. Parhaan tilannekuvan antaa se, paljonko sairaalahoitoon potilaita päätyy. Tilanne vaikuttaa hienosti rauhoittuneen, mutta nyt se pitää pyrkiä pitämään myös sellaisena, kunnes saadaan rokotekattavuus laajaksi, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Koronanyrkki kantaa huolta erityisesti koronaviruksen helpommin tarttuvasta muunnoksesta, jota on löydetty jo lähes kaikista Suomen suurimmista kaupungeista. Ainakin yksi tapaus on löydetty myös Jyväskylästä.

Virusmuunnos voi heikentää koronatilannetta varsin nopeasti. Tämän vuoksi koronasuositusten ja -rajoitusten purku ei ole Keski-Suomessa vielä mahdollista.

– Muuntoviruksen leviämisen riski on merkittävä. Rajoitusten hölläämiseen ei ole nyt varaa, kuvailee Paloneva.

Keski-Suomi on edelleen koronaepidemian kiihtymisvaiheessa.

Lue seuraavaksi