Hyppää sisältöön

Näätämön rajanylityspaikka suljetaan – nämä poikkeukset saavat mennä rajan yli

Rajanylityspaikka suljetaan liikenteeltä maanantaina kello 18 Suomen aikaa. 

Norja tiukentaa jälleen rajavalvontaansa. Kuva: Ville Fofonoff / Yle

Norja sulkee Näätämön eli Neidenin rajanylityspaikan. Rajanylityspaikka suljetaan liikenteeltä maanantaina kello 18 Suomen aikaa.

Norjaan pääsevät Näätämöstä kuitenkin tavaraliikenne, yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset alat sekä rajanylittäjät saamelaiselinkeinojen harjoittamisen ja erityisten perhesyiden takia.

– Se, mitä käytännössä tämä sulkeminen tarkoittaa rajanylitysliikenteelle, ei ole vielä tiedossa, Lapin rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Janne Kurvinen sanoo.

Lisäksi Norja tiukentaa rajan yli tulevien testaamista. Maanantaista lähtien rajan ylittävän on mentävä koronatestiin rajanylityspaikassa, kun aiemmin se piti tehdä vuorokauden kuluessa Norjaan saapumisesta. Tämä koskee kuitenkin vain niin sanottuja punaisia alueita eli alueita, joissa koronaepidemia on vakavammassa vaiheessa. Esimerkiksi Länsi-Pohja on Norjan viranomaisten silmissä punainen alue. Lapin sairaanhoitopiiri on keltainen alue eli sieltä tulevia ei testata rajalla eikä heitä koske 10 vuorokauden karanteeni.

Norjan vastaisista Suomen rajanylityspaikoista vain Kilpisjärvi on auki vuorokauden ympäri. Karigasniemen, Kivilompolon ja Nuorgamin rajanylityspaikat ovat auki kello 9-21 Suomen aikaa.

.
.