Hyppää sisältöön

HS: Presidentti Niinistö toivoo oppositiopoliitikko Navalnyin vapauttamista – vangitsemiselle ei presidentin mukaan perusteita

Niinistö ottaa asian esille presidentti Putinin kanssa mahdollisimman pian.

Presidentti Sauli Niinistön mielestä Venäjän oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi tulisi vapauttaa mahdollisimman pian. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistön mielestä Venäjän oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi tulisi vapauttaa mahdollisimman pian.

Presidentti kommentoi asiaa Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun). Niinistön mukaan ei ole mitään laillista perustetta pitää häntä kiinni otettuna.

Navalnyi otettiin eilen kiinni Moskovassa, kun hän palasi Venäjälle Saksasta, jossa oli hoidettavana myrkytyksen vuoksi. Venäjän mukaan Navalnyi otettiin kiinni lentokentällä epäiltynä muun muassa aiemmin saamansa tuomion ehtojen rikkomisesta.

– Olen ymmärtänyt, että hän on nimenomaan kiinni otettuna. Harkinnassa on, pannaanko hänelle ennen tuomittu ehdollinen rangaistus nyt täytäntöön, Niinistö sanoo.

Niinistö sanoo, että Venäjän viranomaisten puheiden mukaan Navalnyin nimenomaan piti palata, koska ehdollisen säännöt edellyttävät paikalla olemista. Niinistön mielestä tätä perustetta ei ole, koska Venäjä antoi Navalnyin lähteä Saksaan hoitoon.

Niinistö sanoo jo lähestyneensä asiassa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

– Olen avannut linjan Putinille. Yleensä tästä avaamisesta menee jonkin aikaa ennen kuin itse puhelu saadaan aikaiseksi. On pyrkimys puhua myös tästä aiheesta, hän sanoi HS:lle.

Lue myös:

Navalnyin vangitsemisistunto meneillään – Ylen kirjeenvaihtaja paikalla: Sisään ei päästetä, Navalnyin kannattajat huutavat iskulauseita