1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Rokoteasiantuntija: Koronarokotteen riittävyyttä voitaisiin lisätä puolittamalla tehosteannos

Tehosteen puolittaminen lisäisi rokotteen riittävyyttä kolmanneksella, sanoo rokotetutkija Mika Rämet.

koronarokote
Sote-henkilöstölle annettiin Pfizerin koronavirusrokotteita Helsingissä 4. tammikuuta 2021. Sairaanhoitaja Paula valmisteli rokotteita takahuoneessa, eli sekoitti rokotetta ja keittosuolaliuosta valmiiksi ruiskuihin.
Sairaanhoitaja valmisteli Helsingissä sote-henkilöstölle annettavia Pfizerin rokotteita 4. tammikuuta. Silja Viitala / Yle

Pfizerin ja BioNTechin koronavirusrokotteen riittävyyttä voitaisiin lisätä puolittamalla rokotteen tehosteannos, katsoo rokoteasiantuntija.

Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, lastentautiopin ja kokeelllisen immunologian professori Mika Rämet kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että hän suhtautuu varauksella ajatukseen viivästyttää koronarokotteen tehosteen eli toisen rokotteen antamista. Rämetin mukaan se ei ratkaise perusongelmaa eli rokotteen riittämistä.

Sen sijaan rokoteannoksen puolittaminen lisäisi rokotteen riittävyyttä kolmanneksella, Rämet laskee. Tutkimustieto osoittaa hänen mukaansa, että rokotteen puolustusvasteet saadaan myös pienemmillä annoksilla.

Pienemmillä määrillä lähes samat vasta-aineet

Vasta-aineiden muodostamista on mitattu antamalla 10, 20 ja 30 mikrogramman annoksia. Pfizerin koronarokotteessa mRNA:n määrä on 30 mikrogrammaa eli korkein määristä.

Tutkimuksissa havaittiin, että myös 10 ja 20 mikrogramman annoksia käytettäessä koronaviruksen piikkiproteiiniin kohdistuvien vasta-aineiden määrät nousevat lähes samalle tasolle kuin korkeammalla annostelulla, kirjoittaa Rämet.

Saadut vasta-ainetasot ovat Rämetin mukaan lisäksi huomattavasti korkeampia kuin taudin sairastaneiden vasta-ainetasot.

Rämet huomauttaa, että Pfizerin ja BioNTech:n rokotteen noin 95 prosentin suojavaikutus oireista koronatautia vastaan tiedetään saavutettavan käyttämällä kahta kokonaista annosta 21 vuorokauden välein.

– Tästä huolimatta, huomioiden nykyisen koronatilanteen ja herkemmin tarttuvan koronavirusmuodon yleistymisen sekä Pfizerin ongelmat rokotteiden toimittamisessa globaaliin kysyntään, näkisin tehosteannoksen puolittamisen olevan käytettävissä olevan tiedon pohjalta tällä hetkellä perusteltua, Rämet sanoo.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Koronarokotteen kakkospiikin odotetaan voimistavan haittavaikutuksia hieman – THL: Reaktio kertoo, että immuniteetti on lähtenyt käyntiin

Koronarokotteen toinen annos tuo enemmän sivuoireita, huomattiin rokotuksissa pidemmällä olevissa maissa – selitys on positiivinen

Lue seuraavaksi