1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: 2020 oli henkirikosten synkkä vuosi, miehet hallitsevat yhä työnantajaliittoja, Trump saattaa tehtailla tänään armahduksia

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Poliisit laittavat käsirautoja pidätetyn käsiin.
Poliisin tietoon tuli viime vuonna 57 tappoa ja 33 murhaa.Tiina Jutila / Yle

Henkirikosten väheneminen katkesi viime vuoteen

Henkirikoksia eli tappoja, murhia ja niiden yrityksiä tehtiin viime vuonna enemmän kuin vuosikausiin, ilmenee Poliisihallituksen tuoreesta tilastosta. Tämä katkaisi 1990-luvulta asti lähes poikkeuksetta jatkuneen henkirikosten määrän laskun.

Poliisin tietoon tuli viime vuonna 57 tappoa ja 33 murhaa. Henkirikosten määrä kasvoi erityisen rajusti kevään ja alkukesän aikana, jolloin Suomi eli poikkeusoloissa koronaviruksen vuoksi.

Rakennusteollisuuden hallituksessa ei ole yhtään naista, Insinööriliiton hallituksessa yksi

Skor på ett golv.
Naisten määrä työnantajaliittojen hallituksissa lisääntyy, mutta hitaasti. Työntekijäjärjestöissä on naistenkin hallitsemia liittoja.Yle / Henrietta Hassinen

Työnantaja- ja työntekijäliittojen päättävien elinten sukupuolijakaumat vaihtelevat aloittain. Miehet hallitsevat rakennusalan liitoissa, naiset hoitoalan työntekijäliitoissa. Eroja selittää paljolti tapa, miten liittojen hallituksiin päädytään. Yle selvitti naisten ja miesten määrät suurten työnantaja- ja työntekijäliittojen hallituksissa.

Trump saattaa tehtailla armahduksia viimeisenä työpäivänään

Donald Trump
Armahtaako Trump poikansa ja räppäri Lil Waynen?Jim Watson / AFP

Tänään on Donald Trumpin viimeinen kokonainen työpäivä Yhdysvaltain presidenttinä. Amerikkalaismedia on povannut hänen viime töikseen antavan ison tukun armahduksia.

Uumoiltujen armahdettavien listalla on muun muassa Trumpin lakimies Rudy Giuliani, hänen vanhemmat poikansa ja esimerkiksi presidenttiä tukenut räppäri Lil Wayne. Itseään Trumpin ei uskota kuitenkaan armahtavan.

Yhä useampi nostaa eläkettä jo töissä ollessaan

En äldre person sitter och skriver på dator.
Erityisesti yksityisen sektorin miehet ja hieman parempituloiset näyttäisivät suosivan osittaista vanhuuseläkettä, kertoo Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kannisto.YLE

Osittaisen vanhuuseläkkeeen suosio kasvoi taas viime vuonna. Eläketurvakeskukseen tuli hakemuksia yhteensä 13 300 eli 700 edellisvuotista enemmän. Valtaosa hakijoista jatkoi työssä ja nosti palkan rinnalla 50 prosentin vanhuuseläkettä. Monella työn ja eläkkeen yhdistelmä laskee veroprosenttia.

Muovia on ympäri Suomen rannikkoa

Yyterin uimaranta Porissa
Yyterin uimaranta Porissa on Suomen puhtaimpia.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Mikromuovia ja suurikokoisempia muoviroskia löytyy Suomen hiekkarannoilta aina Perämereltä Suomenlahden itäosaan saakka. Tutkimuksen tehneen ympäristöjärjestö WWF:n mukaan tupakantumppi on yleinen ja selvästi erottuva muoviroskatyyppi.

Suomenlinnan ranta Helsingissä oli tutkituista rannoista roskaantunein, Porin Yyterin ja Hangon Bellevuen rannat puolestaan puhtaimpia.

Heikkoa lumisadetta etelään, pohjoisessa on poutaista

Tiistain sääkartta.
Yle

Maan etelä- ja keskiosassa tulee tiistaina monin paikoin heikkoa lumisadetta tai paikoin jäätävää tihkua. Etelärannikolla lumikuurot ovat aamun aikana sakeampia, ja iltapäiväksi lisää kuurosateita ajautuu rannikolle mereltä. Pohjoisessa on poutaista ja osin selkeää, minkä vuoksi pakkasta on 15–25 astetta.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi