1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Bidenin sata ensimmäistä päivää täyttyvät jättimäisillä työtehtävillä – Nämä 5 asiaa supervallan johtajan on laitettava järjestykseen

Bidenin odotetaan ehdottavan jo ensimmäisenä päivänä siirtolaislain muutosta.

Yhdysvallat
Joe Biden puhuu virkaanastujaistilaisuudessa.
Presidentti Joe Bidenia odottaa liuta vaikeita poliittisia ratkaisuja. Saul Loeb / EPA

WASHINGTON Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei ehdi viettää kuherruskuukautta kansakuntansa kanssa. Työt kutsuvat välittömästi Capitol-kukkulalla tänään järjestettävän virkaanastujaistilaisuuden päätyttyä.

Biden käärii hihansa kriisitunnelmissa kuten tammikuussa 2009, jolloin hän käveli Valkoisen talon portista sisään varapresidenttinä. Taloustilanne huolettaa nytkin. Talous ei ole viime kevään romahduksen jälkeen lähtenyt odotettuun nousuun.

Lisäksi Donald Trumpin levoton presidenttikausi on kärjistänyt kansan poliittista kahtiajakoa. Yhdysvaltain katujen yllä leijuu vakavan väkivallan vaara. Trump itse on joutumassa jo toisen kerran virkarikosoikeudenkäyntiin.

Koronatilanne on vaikea. Tiistaina tuli kuluneeksi vuosi Yhdysvalloissa havaitusta ensimmäisestä tartunnasta. Nyt kuolonuhreja on jo yli 400 000. (siirryt toiseen palveluun)

Maan ulkosuhteet lienevät heikoimmalla tolalla vuosikymmeniin. Perinteiset liittolaissuhteet Eurooppaan ja naapurimaihin ovat kärsineet Trumpin aikana.

Ydinasevaltio Pohjois-Korea on epäonnistuneen kahdenkeskisen diplomatian jäljiltä vaarallisempi kuin ehkä koskaan aiemmin. Iran on sodan partaalla (siirryt toiseen palveluun) arkkivihollisensa Yhdysvaltain ja naapureidensa kanssa.

Yhdysvaltain uuden presidentin onnistumista tehtävässään arvioidaan ensimmäisen kerran sadan virkapäivän jälkeen. Bidenin on ryhdyttävä toimeen, jotta hän voi esitellä saavutuksiaan vappuna.

Hänen on näytettävä tuloksia ainakin seuraavilla viidellä osa-alueella.

1. Koronarokotteet jaettava sadalle miljoonalle

Bidenin tavoitteena on sadan miljoonan yhdysvaltalaisen rokottaminen sadan päivän aikana. Näin lähes kolmannes kansasta saisi korona-rokotteen toukokuun alkuun mennessä.

Trumpin hallinnon joulukuussa aloittamat rokotukset eivät ole edenneet suunnitellusti. Reilut 12 miljoonaa yhdysvaltalaista (siirryt toiseen palveluun) on tähän mennessä saanut rokotteen.

Ihmiset huilaavat saatuaan koronavirusrokotuksen Etelä-Bronxissa.
Ihmiset lepäävät saatuaan koronavirusrokotuksen Bronxissa, New Yorkissa.Kena Betancur / AFP

Bidenin tavoite on kunnianhimoinen (siirryt toiseen palveluun). Asiantuntijat epäilevät sen toteutumista, mutta eivät pidä sitä mahdottomana. Näin arvioivat muun muassa Bidenin hallinnon johtavaksi lääketieteelliseksi neuvonantajaksi nimitetty Anthony Fauci ja tartuntatautivirasto CDC:n uusi johtaja Rochelle Walensky.

Trumpin hallinnolta puuttui selkeä suunnitelma rokotteiden jakamiseksi. Biden on sanonut käyttävänsä tarvittaessa puolustusteollisuuden tarvikkeiden lisävalmistukseen määräävää lakia jakelun varmistamiseksi.

Samalla hänen on muokattava kansan mielipidettä rokotteille myönteisemmäksi. Huomattavan moni yhdysvaltalainen vastustaa niitä (siirryt toiseen palveluun).

Biden itse uhosi viime perjantaina, että hänen hallintonsa on valmis vaikka ”siirtämään taivasta ja maata” (siirryt toiseen palveluun)tavoitteidensa saavuttamiseksi.

2. Talous nostettava suunnattomalla tukipaketilla

Trump peri Obamalta historiallisen vahvan kansantalouden ja jättää sen seuraajalleen huomattavasti heikommassa tilassa. Yhdysvalloissa on nyt lähes 10 miljoonaa työpaikkaa vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun).

Biden pyytää kongressilta jälleen uutta, reilun 1,9 biljoonan eli 1 900 miljardin dollarin koronatukipakettia. Tukipaketin tärkeimmät uudistukset olisivat työttömyysvakuutuksen ja perheiden asumistuen korottaminen.

Veronmaksajat saisivat uudet 1400 dollarin sekit. Terveydenhuoltoon ohjattaisiin lisää resursseja.

Sairaalat ovat monin paikoin täynnä pandemian takia. Biden esittää 100 000 hengen vahvuisten uusien nopean toiminnan joukkojen perustamista rokotuksia ja hoitotoimenpiteitä varten.

Miestin vaatekauppa lopettaa liiketoiminnan koronan takia Brooklynissa, New Yorkissa.
Korona on koetellut Yhdysvaltain taloutta. Tämä miestin vaatekauppa lopetti alkuvuodesta liiketoimintansa New Yorkissa.David Grossman / AOP

Tukipaketti voi jumiutua kongressissa, sillä hyväksyminen vaatii määräenemmistöä senaatissa. Demokraattien olisi voitettava puolelleen ainakin kymmenen ryhmäkuristaan tunnettua republikaanisenaattoria.

Biden pitää tukipakettia ratkaisevana koko talouden nostamiseksi. Yhdysvaltain talous on epävarmassa tilassa: Asiantuntijoiden mukaan se voi yhtä lailla liukua pohjamutiin kuin ampaista nousuun.

Niin investoijat kuin kuluttajat tuntuvat odottavan tietoa rokotteiden tehoamisesta ja koronarajoitteiden vähittäisestä poistamisesta.

3. Kiinan haasteeseen on vastattava

Kotimaan talous on keskeinen tekijä myös Yhdysvaltain ulkosuhteissa, joita Trumpin kaudella leimasivat kauppasodat. Rajuimmat yhteenotot Trump kävi Kiinan kanssa. Yhdysvallat asetti Kiinalle rankaisutulleja 350 miljardin dollarin edestä.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden ja Kiinan presidentti XI Jinping Valkoisen talon ovaalihuoneessa.
Vanhat tutut. Toimiessaan varapresidenttinä Joe Biden tapasi Kiinan presidentin XI Jinpingin. Arkistokuva vuodelta 2015.AOP

Biden on vihjannut lähestyvänsä Kiinaa kauppapolitiikan kautta ja eurooppalaisten kumppaneidensa kanssa. Nekin ovat kuitenkin nyreissään Trumpin asettamista tulleista tuontiteräkselle ja -alumiinille. Meksiko puolestaan valittaa (siirryt toiseen palveluun) Trumpin johdolla sorvatusta Pohjois-Amerikan uudesta kauppasopimuksesta USMCA:sta.

Myös ulkopolitiikassa Bidenin sadan päivän visaisin kysymys on Kiina ja sen valtapyrkimykset. EU on muuttunut Trumpin kaudella itsenäisemmäksi Kiinan-politiikassaan. Eurooppalaiset eivät anna Bidenin sanella sitä.

Biden pyrkii muuttamaan Yhdysvaltain siirtolaispolitiikkaa avomielisemmäksi. Hän aikoo esittää jo keskiviikkona lakiuudistusta, joka helpottaisi maassa olevien ulkomaalaisten asemaa ja pääsyä kansalaisiksi.

Lakimuutos antaisi pysyvän oleskeluluvan lapsena maahan tuoduille, nyt jo aikuisille siirtolaisille. Tällaisia ns. DACA-nuoria on Yhdysvalloissa noin 800 000. Trumpin hallinto yritti karkottaa heitä maasta, mutta oikeuden päätökset estivät karkotusten toteuttamisen.

4. Työpaikkoja tuovat ilmastotoimet käynnistettävä

Obama tapasi Valkoisessa talossa ensimmäiseksi energiaministeriön edustajia.

Energia-asiat ovat keskiössä Bidenillakin. Hän on nimittänyt niistä vastaavaksi ministeriksi Michiganin entisen kuvernöörin Jennifer Granholmin, joka on yksi maan tunnetuimmista puhtaan energian lobbaajista.

Ilmastonsuojelussa Biden ei aio pelkästään (siirryt toiseen palveluun) tuoda Yhdysvaltoja takaisin Pariisin ilmastosopimuksen piiriin, vaan pyrkii tekemään maastaan suunnannäyttäjän. Hänen tavoitteenaan on, että Yhdysvaltain sähköntuotanto olisi hiilivapaata 2035 ja maan kaikki hiilidioksipäästöt nollassa 2050 mennessä.

Maisemakuva öljynporaustornista ja tuulimyllystä Teksasissa.
Kohti vihreää taloutta. Bidenin hallinnon tavoitteena on tehdä Yhdysvalloista hiilineutraali talous vuoteen 2050 mennessä.AOP

Bidenin ilmasto- ja infrastruktuuriohjelma arvioidaan kahden biljoonan dollarin suuruiseksi. Se tähtää useiden miljoonien uusien työpaikkojen luomiseen. Tärkeä osa sitä on ajoneuvojen päästöjen vähentäminen ja rakennusten energiatehokkuuden lisääminen.

5. Maan sotilasstrategiaa mietittävä

Trump on tehnyt viime viikkoina useita puolustusvoimia koskevia muutoksia. Irakista, Afganistanista ja Somaliasta vedetään joukkoja. Merivoimien budjettia kasvatetaan ilma- ja maavoimien kustannuksella.

Biden voi halutessaan peruuttaa nämä muutokset ja Trumpin viime viikkoina tekemät nimitykset puolustusministeriö Pentagonissa. Hänen on kuitenkin mietittävä niiden takia uudelta kantilta koko puolustusstrategiaansa.

Yhdysvaltain merivoimat.
Yhdysvallat joutuu valitsemaan panostaako se maa-, meri- vai ilmavoimiin. Aivan kaikkeen rahat eivät riitä. AOP

Trump halusi yhtenä viimeisistä teoistaan panostaa sotalaivastoon. Hän ehdotti puolustusbudjettiin 350 uuden aluksen rakentamista (siirryt toiseen palveluun) kymmenen vuoden aikana. Tarvetta perustellaan Kiinan kasvavalla sotilaallisella uhalla.

Viime hetken budjettiehdotus nähdään kuitenkin enemmän poliittisena pelinä ja kiusantekona. Se asettaa Biden vaikeaan tilanteeseen. Hänen on päätettävä pian, aikooko hän pysyä Trumpin linjauksissa vai panostaako hän mieluummin muihin puolustushaaroihin.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden kertoi koronastrategiastaan – tavoitteena 100 miljoonaa rokotepiikkiä 100 ensimmäisen päivän aikana

Biden aikoo nostaa minimipalkkaa sekä kotitalouksien koronatukirahaa elvytyspaketissaan

Joe Biden: Useiden turvallisuusvirastojen toiminta kärsinyt Trumpin kaudella – tärkeää tietoa pimitetty Bidenin tulevalta hallinnolta

Tällainen on Yhdysvaltain uusi presidentti: Joe Bidenin menestyksekäs, mutta traaginen elämä

Lue seuraavaksi