1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Kuopion kaupunginhallitus hylkäsi oikaisuvaatimukset Finnpulpin tontin varauksen jatkamisesta

Oikaisuvaatimuksissa hanketta pidetään epäuskottavana ja tontin varausta kaupungin kannalta epäedullisena.

Kuopio
Timo Piilonen ja Kari Kuusiniemi.
Finnpulpin projektijohtaja Timo Piilonen esitteli havusellutehtaalle suunniteltua paikkaa elokuussa 2019 KHO:n puheenjohtaja ja presidentti Kari Kuusiniemelle.Anne-Pauliina Rytkönen / Yle

Kuopion kaupunginhallitus on hylännyt oikaisuvaatimukset, jotka oli tehty Finnpulpille Sorsasalosta varatun tontin esisopimuksesta.

Kuopio uusi sellutehtaalle varatun tontin esisopimuksen Finnpulpin kanssa viime lokakuussa. Kaupunginhallitus käsitteli 25 erillistä oikaisuvaatimusta, joista osa oli teksteiltään identtisiä.

Oikaisuvaatimuksissa vaadittiin esisopimuksen kumoamista. Perusteluissa sopimusta pidetään kaupungille epäedullisena, koska kaupunki ei peri esisopimuksen ajalta tontista korvausta yhtiöltä ja sopimus estää alueen muun kehittämisen.

Päätöstä arvostellaan myös virheellisin perustein tehdyksi, koska osalla kaupunginhallituksen jäsenistä on oikaisuvaatimusten mukaan ollut käsitys, että kaupunki saisi tontista vuokraa jo esisopimusajalta. Tontin hintaa ja vuokratasoa epäillään myös huonosti perustelluksi ja käypiä arvoja alemmiksi.

Hanketta pidetään oikaisuvaatimuksissa myös epäuskottavana, koska Korkein hallinto-oikeus kumosi tehtaan ympäristöluvan joulukuussa 2019, eikä tietoa uusien suunnitelmien sisällöstä ole ollut käytössä tontin varaamisajan jatkoa päätettäessä.

Kaupunginhallitus totesi, että yritykseltä edellytetään lainsäädännön ja viranomaislupien noudattamista ja että hankkeella olisi toteutuessaan suuret taloudelliset vaikutukset.

Lue seuraavaksi