1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lukio

Pikkulukiossa enää alle 50 opiskelijaa – rehtori aikoo pelastaa sen haalimalla luokallisen nuoria Uzbekistanista

Ajatuksena on, että lukio-opintojen jälkeen opiskelijat jäisivät asumaan Suomeen.

lukio
Opiskelija Venjän kielen tunnilla.
Virolahden lukion tunneilla saattaa ensi syksynä istua joukko kaukaa tulleita opiskelijoita. Kuvituskuva.Kalle Purhonen / Yle

Pienessä Virolahden lukiossa saattaa syksyllä aloittaa 20 uzbekistanilaista opiskelijaa.

Tarkoituksena on ottaa Uzbekistanista vastaan alaikäisiä opiskelijoita, jotka suorittaisivat lukion kokonaisuudessaan Virolahdella – suomen kielellä. Opiskelijoille opetettaisiin suomen kieltä Uzbekistanissa ennen lukio-opintojen alkua noin puolen vuoden ajan.

Opiskelijat asuisivat joko kunnan vuokra-asunnoissa tai perheissä.

Virolahden lukiossa on 49 opiskelijaa. Opiskelijoiden määrä on pudonnut lähes puoleen 20 vuoden takaisesta ajasta, jolloin Virolahdella oli vielä 90 lukiolaista.

– Pitää kokeilla vähän kaikenlaista. Uzbekistanilaisten opiskelijoiden saaminen olisi elinvoiman kannalta tärkeää. Toivomme kovasti, että se toteutuisi ja opiskelijat valmistuisivat meiltä, Virolahden lukion rehtori Jukka Taipale sanoo.

Tarkoituksena on, että lukion jälkeen opiskelijat jatkaisivat korkeakouluihin ja edelleen työelämään Suomessa.

Suomen kielen opettajaa etsitään

Ehdotus uzbekistanilaisten opiskelijoiden ottamisesta Virolahdelle tuli joulukuun lopussa suomalaiselta Finest Future -yritykseltä, joka tarjoaa verkostoitumiseen liittyviä palveluita.

Yritys etsii Uzbekistaniin parhaillaan suomen kielen opettajaa, joka lähtee maaliskuussa Zarafshan kaupunkiin pitämään uzbekistanilaisnuorille intensiivistä suomen kielen kurssia.

Oppimistulosten perusteella valittujen nuorten on tarkoitus suunnata syksyllä opiskelemaan pieniin lukioihin eri puolille Suomea. Tavoitteena on, että nuorten kielitaito olisi B1-tasolla opintojen alkaessa.

Intensiivikurssin jälkeen opettaja jatkaisi suomen kielen opettamista Uzbekistanissa. Tavoitteena on luoda maahan opetus- ja opiskeluympäristö jatkuvalle, ympärivuotiselle suomen kielen oppimiselle.

Virolahti-kyltti kunnan rajalla
Virolahden kunta sijaitsee Kaakkois-Suomessa Venäjän rajan kupeessa. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Virolahden kunta maksaisi jokaisesta lukion opetukseen osallistuvasta opiskelijasta 1 000 euroa vuodessa Finest Futurelle. Tällä summalla järjestettäisiin opiskelijoiden suomen kielen opinnot ennen koulun alkua. Virolahden kunta saisi valtionosuudet uzbekistanilaisista opiskelijoista.

Virolahden lukioon ei tarvita lisää opettajia

Uusia opiskelijoita varten jouduttaisiin perustamaan ainakin suomen kielen S2-kursseja.

– Joissakin kouluaineissa, kuten englannissa, opiskelijoiden lähtötaso voi olla sen verran alhainen, että joudumme perustamaan tasoryhmiä, Virolahden lukion rehtori Jukka Taipale sanoo.

Syksyllä aloittavia uusia opiskelijoita jouduttaisiin jakamaan pienempiin ryhmiin myös muissa aineissa, jottei lukioon syntyisi liian suuria ryhmiä.

– Ei ole järkevää perustaa 40 opiskelijan ryhmää tänne. Meillä tulevat ihan luokkatilatkin vastaan siinä. Toisaalta liikunnassa isompi ryhmä ei ole mikään ongelma.

Uusia opettajia lukioon ei näillä näkymin ole tarvetta palkata.

– Tilanne on tällä hetkellä se, että yritämme saada virassa olevien opettajien tunnit täyteen. Selviämme kyllä olemassa olevilla resursseilla. Toki jos opiskelijoita tulisi useampana vuonna, pitäisi virkojen perustamista miettiä.

Sen sijaan vapaa-ajalle ja asumiseen liittyen kunta palkkaisi uzbekistanilaisnuorille päätoimisen valvojan, koska opiskelijat ovat alaikäisiä.

Toiveissa pitkäaikainen järjestely

Toiveena olisi, että uzbekistanilaisten opiskelijoiden tuomisesta Virolahdella muodostuisi pidempiaikainen järjestely.

– Tottakai toivomme kovasti, että tämä jatkuisi. Tässä vaiheessa kannattaa kuitenkin suhtautua varoen siihen, miten tämä kestää pidempään. Jos 20 uzbekistanilaista opiskelijaa valmistuu meiltä kolmen vuoden kuluttua, olemme tosi tyytyväisiä. Jos taas ei, pitää miettiä sitten jotain muuta, rehtori Jukka Taipale sanoo.

Virolahden sivistys- ja hyvinvointilautakunta käsittelee asiaa tänään tiistaina. Sen jälkeen asia etenee kunnanhallituksen käsittelyyn.

Lue seuraavaksi