1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Puolet uusista tartunnoista baareista ja ulkomailta Pirkanmaalla – Yle seurasi koronanyrkin tiedotustilaisuutta

Pandemiaohjausryhmä piti alueen suositukset ennallaan, mutta tarkensi lasten ja nuorten harrastustoiminnan linjauksia.

koronavirus
Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus
Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli ns. koronanyrkki kertoi tiistaina uusimmat tiedot koronasuosituksista.

Ylen toimittajat Anu Leena Koskinen ja Antti Palomaa seurasivat suorana kokouksen infoa kello 15.30 alkaen. Lähetyksen voi katsoa Yle Areenassa.

Mediainfossa käytiin läpi Pirkanmaan koronatilannetta, jäljitystyön tuloksia ja alueellisia suosituksia. Asioita esittelivät koronanyrkin puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Juhani Sand sekä apulaisylilääkäri Janne Laine ja ylilääkäri Jaana Syrjänen TAYSin infektioyksiköstä.

Juhani Sandin mukaan koronatilanne on huonontunut Pirkanmaalla. Pirkanmaalla ei juuri muutettu suosituksia, koska maakunnassa odotetaan nyt myös valtion linjauksia.

Baareista ja ulkomailta

Jopa puolet tunnetuista uusista tartunnoista tulee nyt baareista ja ulkomailta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin koronatilanne on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Viime viikolla todettiin 155 koronatartuntaa. Näistä 108 tartunnan lähde pystyttiin jäljittämään. Neljästä eri baarista tuli kaikkiaan 20 koronatapausta. Syrjäsen mukaan tartunnoissa kyse on nimenomaan baareista, ei ruokaravintoloista.

Britanniasta ei tullut yhtään tartuntaa, monista muista maista sen sijaan tuli. Ulkomailta tuli 31 tartuntaa 14 eri maasta.

– Ulkomaanmatkoja on tehty lomalla ja se osin tätä selittää, Syrjänen sanoo.

Omasta perhepiiristä saatiin 24 tartuntaa. Sukulaisten ja ystävien tapaamisista kertyi 11 tartuntaa. Yhdeksän tapausta tuli kuudesta eri työpaikasta. Aikuisten harrastuksista tuli viisi tartuntaa.

Hoito- tai hoivayksiköstä saatiin kaksi tartuntaa, koulusta yksi ja muita tapauksia oli viisi. Muista tapauksista neljä tuli Leviltä. Tartuntoja kertyi viime viikolla eniten 20–29-vuotiaille.

Harva lapsi sairastunut harrastuksista, päiväkodista tai koulusta

Hyvin harva koulussa tai päiväkodissa altistunut lapsi on sairastunut. Myös lasten harrastuksista on tullut hyvin vähän tartuntoja.

Yleensä lapset ovat saaneet tartunnan kotoa vanhemmiltaan, jos ovat sen saaneet.

Kouluissa lähes 3 000 lasta ja nuorta on ollut karanteenissa elokuun alusta laskien. Altistuneista on sairastunut yksi prosentti. Tartunta on tullut aikuisilta.

– Lapsesta lapseen tarttunutta tapausta meiltä ei ole Pirkanmaalta kertoa yhtään, Syrjänen sanoo.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä tarkensi lasten ja nuorten harrastustoiminnan linjauksia. Harrastustoiminnan suositukset ovat voimassa ainakin 8. helmikuuta asti.

Pirkanmaalla lapset ja nuoret voivat osallistua ohjattuun harrastustoimintaan myös sisätiloissa kymmenen hengen ryhmissä.

– Esimerkiksi jääkiekossa samassa kaukalossa voi harjoitella kaksi kymmenen hengen ryhmää, kunhan ryhmät eivät sotkeennu ja tule enempää kohtaamisia, Sand kertoo.

Vanhemmat eivät saa olla sisätiloissa lasten harrastuksien aikana.

Lasten ja nuorten kilpailu- ja ottelutapahtumat kuntien sisäliikuntatiloissa on toistaiseksi kielletty, ellei ole kyse ole opetusministeriön määrittämästä sarjalisenssi- tai ammattilaisurheilusta. Käytännössä tämä tarkoittaa vain nuorten SM-tason huippu-urheilua.

Ulkotiloissa voidaan järjestää lasten ja nuorten kilpailu- ja ottelutapahtumia, kun turvallisuussuunnitelma on tehty. Kilpailu- ja ottelutoiminnassa ei voi olla yleisöä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kokoontumisrajoituksen vuoksi sisällä eikä ulkona.

Yle kertoi maanantaina, että esimerkiksi salibandypelejä käynnistetään ilman yleisöä myös aikuisilla.

– Nyt tarvitaan malttia vielä. Toistaiseksi olemme nähneet viisaana säilyttää suositukset voimassa ja toivomme, että niitä noudatetaan, Sand kertoi.

Monia nuoria koskevia suosituksia

Viikko sitten maskisuositusta laajennettiin THL:n suosituksen mukaisesti kaikille yli 12-vuotiaille eli kuudesluokkalaisille ja sitä vanhemmille. Maskeja suositellaan käytettäviksi myös koulukyydeissä, harrastustoiminnassa ja liikuttaessa ihmisjoukoissa, kuten busseissa ja kaupoissa.

Myös muita nuoria koskevia ohjeita annettiin viikko sitten. Pirkanmaalla ei suositella penkkariajelujen järjestämistä. Vanhojen tanssien sijaan suositellaan vaihtoehtoisia tapahtumia myöhemmin keväällä, esimerkiksi vapputansseja.

Aikuisten sisällä tapahtuvaa harrastustoimintaa ei toistaiseksi suositella.

Korjaus 20.1. klo 11.42 korjattu ja tarkennettu otsikkoa, että vain opetusministeriön määrittämä lisenssipelaaminen eli käytännössä huippu-urheilu sallitaan.

Lue lisää:

Urheiluseurat aloittavat sarjapelejä suosituksista huolimatta – Avi: laki ei estä, mutta suosituksia kannattaisi noudattaa

Penkkareita ei suositella, vanhojenpäivän sijaan vapputanssit, maskit kouluun, ensimmäinen koronamuunnos ilmi – Yle seurasi Pirkanmaan infoa

Lue seuraavaksi