1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. porokilpailut

Kevään Porocup-osakilpailut ja Inarin kuninkuusajot perutaan – Seppo Koivisto: "Porourheilu voi hyvin, se ei koronaan lopu"

Pienempiä porokilpailuja pyritään kuitenkin järjestämään koronarajoitusten puitteissa.

porokilpailut
Porokilpailu Inarijärven jäällä
Seuraavan kerran Porocup-osakilpailuissa ja kuninkuusajoissa startataan vuonna 2022.Suomen Porokilpailijat ry

Suomen porokilpailijat ry on päättänyt perua tulevan kevään Porocup-osakilpailut ja Inarin kuninkuusajot. Suurimpana syynä peruutuksiin on koronan vuoksi asetetut rajoitukset.

Yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Koiviston mukaan päätöksen tekeminen ei ollut helppoa.

– Porukka on valmistautunut ajamaan kilpaa, ja lajin harrastajia on ympäri poronhoitoaluetta. Odotusarvo on ollut kova. Taloudelliset asiat ovat varmaan se ykkösasia perumiselle, koska yleisöllä ei ole mahdollisuutta olla mukana seuraamassa tapahtumaa, ja se on kokonaisuuden kannalta merkittävä tulonlähde, kertoo Koivisto.

Porokilpailuja on jo vuosikymmenien ajan järjestetty keväisin eri puolilla poronhoitoaluetta. Viidessä Porocup-osakilpailussa kerätään pisteitä, ja eniten pisteitä saanut julistetaan Porocup-voittajaksi.

Osakilpailuiden kuumassa sarjassa kilpailevista poroista 24 eniten pisteitä saanutta pääsee kilpailemaan kevään päätapahtumaan, porokuninkuusajoihin, jotka on perinteisesti järjestetty Inarijärven jäällä Inarissa. Tänä vuonna kuninkuusajot olisi järjestetty jo 69. kerran. Tapahtuma jouduttiin perumaan myös viime vuonna koronapandemian vuoksi.

Suomen porokilpailijat -yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Koivisto ei usko, että porokilpailijat lannistuvat ja lopettavat harrastuksensa, vaikka kevään tapahtumat onkin jouduttu perumaan.

– Porokilpailuyhteisö on laaja, ja siinä on mukana ihmisiä ympäri poronhoitoaluetta. Kun tauti saadaan pysähtymään, ihmiset palaavat entistä kovemmalla innolla näihin hommiin. Porourheilu voi hyvin, se ei koronaan lopu, Koivisto sanoo.

Mahdollisesti pienempiä porokilpailuja erityisesti nuorille poroajajille

Porokilpailut ovat keväisten viikonloppujen koko perheen tapahtumia. Porokilpailuissa on aikuisten ajosarjojen lisäksi myös omat kilpailunsa lapsille. Monessa tapahtumassa kilpaillaan myös suopunginheitossa.

Koiviston mukaan yhdistys käy kuitenkin koko ajan keskustelua viranomaisten kanssa ja selvittää mahdollisuuksista järjestää pienempiä porokilpailuja kevään aikana, vaikka Porocup ei toteutuisikaan.

– Meillä on paljon juonioriajajia, jotka haluavat ajaa kilpaa. Uskon, että jossain muodossa kisoja ajetaan tänä keväänä, vaikka katsojia ei olekaan mukana, Koivisto sanoo.

Porokuski aikoo nyt itse kouluttaa poroja ensimmäistä kertaa

Inarilainen Marko Tervaniemi on ajanut poroilla kilpaa lähes 30 vuotta. Porocupissa ja kuninkuusajoissa hän on ajanut satoja lähtöjä. Kisakuume on tarttunut myös lapsiin. Kilpailujen peruminen on ollut suuri pettymys etenkin lapsille, sillä heillä olisi ollut kova halu kisaradalle.

– Onhan se ikävää, kun ei ole kisoja. Lapset odottivat todella kovasti ja ovat pettyneitä, kun kisakausi ei alakaan. Meidän pitää järjestää jonkunlaiset kisat tänne pienemmällä porukalla tai harjoituskilpailut. Pääsevät kuitenkin ajamaan, Tervaniemi suunnittelee.

Marko Tervaniemi, Inari
Marko Tervaniemi aikoo tänä vuonna kokeilla itse porojen kouluttamista.Anneli Lappalainen / Yle

Tähän asti Tervaniemi on ajanut vain muiden poroilla, mutta nyt pihalla on kiinni kaksi nuorta urosporoa.

– Tämä on ensimmäinen talvi, kun itse yritän kouluttaa poroja. Olen toki nähnyt, miten muut ovat niitä kouluttaneet, mutta en tiedä onnistuuko se minulta. Osaan kyllä ajaa, mutta osaanko treenata niitä, se on eri asia, Tervaniemi hymyilee.

Porokisakonkari ei usko, että kisakuume vähenee, vaikka tänä keväänä kilpailuja ei olekaan.

– Kyllä se ilo säilyy, vaikka ei pääsekään kilpailemaan. Se on ollut minulle sydämen asia, vaikka yksi talvi jääkin välistä. Lasten vuoksi myös teen tätä hommaa, Tervaniemi sanoo.

Lue seuraavaksi