1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raitioliikenne

Hyppää kanssamme Tampereen ratikan kyytiin! Testiajot matkustajille käynnistyvät

Yle pääsi mukaan testiajossa olevaan ratikkaan.

raitioliikenne
Ylen toimittaja hyppäsi ensimmäistä kertaa Tampereen ratikkaan: "Ei jääty oven väliin"
Ylen toimittaja hyppäsi ensimmäistä kertaa Tampereen ratikkaan: "Ei jääty oven väliin"

Raitiovaunujen ja -raiteiden koeajot ovat jo pitkällä Tampereella. Kaikille matkustajille ratikan ovet avautuvat huhtikuussa, kun avoin koeliikenne käynnistyy. Sitä ennen ratikan kyytin pääsevät Tampereen joukkoliikenteen asiakkaista koostuvat testiryhmät.

Keskiviikkona aamupäivällä ratikka-ajelulle pääsivät median edustajat. Yle striimasi ajelun ratikasta suorana. Matka Kalevasta Sammon aukiolta kohti Pyynikintoria on katsottavissa Yle Areenasta.

Joukkoliikenneinsinööri Petri Hakala Nyssestä myöntää, että nyt jännittää:

– Tämä on kolmas kerta vaunun kyydissä ja edelleen jännittää. Mielenkiintoista kuulla testimatkustajien reaktiot. Tähän on ladattu kovat odotukset, Hakala toteaa.

Ratikan kyyti on Hakalan mukaan niin tasaista, että kyydissä pitäisi voida seistä tukea pitämättä.

Kun ratikka on päätepysäkillä, kuljettaja vaihtaa itsensä ratikan toiseen päätyyn. Ratikassa on kaksi ohjaamoa eli ajoneuvoa ei tarvitse kääntää, kulkusuunta vain vaihtuu.

Tampereen ratikka Hervannan varikolla.
Yle oli mukana Tampereen ratikan testiajossa keskiviikkona. Matka Sammon aukiolta Pyynikintorille kesti alle 20 minuuttia.

Testiryhmien koeajot alkavat ensi viikolla. Tampereen joukkoliikenne haki testimatkustajia avoimella ilmoituksella marras-joulukuussa. Ratikkakyyti kiinnosti valtavasti, sillä testimatkustajiksi ilmoittautui 1931 ihmistä.

Matkustajatesteissä testataan esimerkiksi sujuvaa siirtymistä pysäkiltä raitiovaunuun, matkan maksamista, matkantekoa liikkuvassa ratikassa ja vaunussa näkyvää matkustajainformaatiota. Kokemusten perusteella asioita voidaan vielä muokata.

Lue lisää:

Tampereen ratikka joutui kolariin ensimmäisen kerran, poliisi tutkii valojen toimintaa – kuvat tapahtumapaikalta

Tredu sai luvan kouluttaa raitiovaununkuljettajia – oppisopimuskoulutus alkaa tammikuussa

Tiedätkö, kuka väistää ja ketä? Tampereen ratikka ajaa ensi kertaa keskustaan

Lue seuraavaksi