1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä: Koronavirusvariantin nopean leviämisen takia suositukset tiukentuvat

Kanta-Hämeen rajoitukset ja suositukset ovat voimassa helmikuun puoliväliin asti.

koronavirus
Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkäri Sally Järvelä.
Johtajaylilääkäri Sally Järvelä kannustaa kantahämäläisiä noudattamaan suosituksia, jotta koronaepidemia ja virusvariaatio saataisiin kuriin.Ville Välimäki / Yle

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä on päättänyt tiukentaa koronasuosituksia. Suosituksia kiristämällä halutaan varautua koronavariantin nopeaan leviämiseen.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri, maakunnan pandemiaryhmän puheenjohtaja Sally Järvelä muistuttaa, että koronaepidemia on leviämisvaiheessa. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaan maakuntien on huolehdittava siitä, että epidemiatilanne palautuu mahdollisimman nopeasti kohti perustasoa.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksen mukaisesti otetaan maakunnassa käyttöön kaikki leviämisvaiheen toimet täysimääräisesti. Esimerkiksi toisen asteen opetus siirtyy etäopetukseen tai hybridiopetukseen. Lisäksi yläasteet varautuvat siirtymään tarpeen vaatiessa etä- tai hybridiopetukseen. Kunnat sulkevat yleiset harrastetilat, myös lasten- ja nuorten harrastuksia koskien.

Toisen asteen etäopetussuosituksen osalta poikkeuksena on välttämätön lähiopetus, joka kattaa myös ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvat abiturientit. Alueellisen epidemiatilanteen perusteella Forssan seudulla suositetaan siirtymistä niin sanottuun hybridiopetukseen.

– Suositusten kiristämisellä pyrimme ostamaan aikaa etenkin siihen, että saamme haavoittuvimpien väestöryhmien rokotukset kattavalle tasolle. Arviolta helmikuun lopussa voisimme olla siinä tilanteessa. Ehdimme jo höllentää toisen asteen koulutuksen suositusta, mutta valitettavasti brittiläisen variantin noin 50–60 prosenttia suurempi tarttuvuus on sen tyyppinen uhka, että etäopetussuositus on syytä ottaa taas käyttöön ja sulkea jälleen sisäliikuntapaikkoja myös lasten ja nuorten harrastustoiminnan osalta, toteaa Sally Järvelä.

Nyt päätetyt suositukset ovat voimassa 15. helmikuuta asti, ja niiden jatkosta päätetään viimeistään helmikuun toisella viikolla. Sally Järvelä muistuttaa, että ministeriön ohjaus koskee myös Kanta-Hämeen naapurimaakuntia.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmän lisäsuositukset ja -toimet:

1) Toisen asteen opetus siirtyy etäopetukseen tai hybridiopetukseen.

  • Hämeenlinnan-Riihimäen seutu: vain välttämätön lähiopetus, mukaan lukien abiturientit ja erityisryhmät.
  • Forssan seutu siirtyy hybridiopetukseen ja pyrkii pieniin, ei keskenään vaihtuviin ryhmiin lähiopetuksen osalta.
  • Siirtymäaikaa kuluva viikko 3.

2) Yläasteet varautuvat siirtymään tarpeen vaatiessa etä-tai hybridiopetukseen. Yläasteilla kasvomaskien käyttö otetaan täysimääräisenä käyttöön ja maskeja jaetaan päivän aikana tarvittava määrä. Pyritään suosimaan kertakäyttöisiä maskeja. Oppilaita ohjataan ja opetetaan huolelliseen käsihygieniaan ja hygieeniseen maskinkäyttöön.

3) Kunnat sulkevat yleiset harrastetilat, myös lasten- ja nuorten harrastuksia koskien. Myös muut julkiset tilat ja virastot suljetaan tai niiden käyttöä rajataan mahdollisuuksien mukaan ja toiminnan luonne huomioiden. Avoinna olevissa julkisissa tiloissa huolehditaan, että saatavilla on maskeja ja mahdollisuus toteuttaa käsihygieniaa. Lasten ja nuorten harrastustoiminta sisätiloissa keskeytetään ja järjestäjiä vedotaan järjestämään mahdollinen ulkona tapahtuva toimintansa huolellisesti turvatoimia noudattaen ja alle 10 henkilön ryhmissä. Suositus ei ota kantaa OKM:n määritelmän mukaiseen kilpaurheilutoimintaan.

4) Vedotaan yksityisten harrastetilojen osalta toimijoita pidättäytymään täysimääräisesti ohjeistuksessa koskien kokoontumisia (alle 10 henkilöä) sekä käsihygienian ja maskien käytön osalta.

5) Kansalaisia suositellaan pidättäytymään kaikista ei-välttämättömistä ylimääräisistä kontakteista oman talouden tai työn ulkopuolella. Kaikkia Kanta-Hämeen alueella oleskelevia tai asuvia henkilöitä vedotaan hakeutumaan pienilläkin oireilla testaukseen viiveettä.

Lue seuraavaksi