1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Länsi-Pohjassa yli puolet koronatartunnoista on Ruotsista – johtajaylilääkäri: "Haaparannalla vierailu on merkittävä riski"

Länsi-Pohjan viime viikon 15 tartunnasta yli puolet oli peräisin Ruotsista. Haaparannan ilmaantuvuusluku on jo 1300.

koronavirus
Rajatarkastuksia Tornio-Haaparanta rajalla
Suurin osa viime päivien tartunnoista liittyy rajankäyntiin. Sairaalahoidon tarve koronainfektioiden takia on lisääntynyt Länsi-Pohjassa. Antti Ullakko / Yle

Suurin osa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronatartunnoista on peräisin Ruotsista. Maanantain jälkeen alueella on tullut tietoon neljä uutta tartuntaa ja niistä lähes kaikki liittyvät rajan yli tapahtuvaan kanssakäymiseen.

Viime viikon 15 tartunnasta 60 prosenttia oli peräisin Ruotsista. Lisäksi 13 prosenttia viime viikon tartunnoista oli jatkotartuntoja rajan yli tulleesta tartunnasta.

– Positiivista oli, että karanteenien tai omaehtoisen karanteenin sisältä oli 30 prosenttia kaikista tapauksista. Lisäksi vain yhdessä tapauksessa lähde jäi kokonaan tuntemattomaksi, kertoo johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila tiedotteessa.

Länsi-Pohjaan on tullut tartuntoja myös Oulusta. Viime viikolla sieltä oli peräisin 13 prosenttia tapauksista.

Lue myös: Koronatilanne on pahentunut rajusti Haaparannalla – ilmaantuvuusluku on jo 1 300

Haaparannalla merkittävä riski tartunnalle

Taskila toteaa, että tässä tilanteessa rajanylittämistä on vältettävä ja ihmisten välisiä tapaamisia on vähennettävä.

– Haaparannalla vierailu tai asiointi kaupoissa on tällä hetkellä merkittävä riski tartunnan saamisen kannalta, Taskila sanoo.

Haaparannalla oli viime viikolla 80 tapausta. Kaupungin kahden viikon ilmaantuvuusluku on 1 300 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohti. Norrbottenissa ilmaantuvuusluku on 400 ja Länsi-Pohjassa 56.

Lapissa rajakunnat valmistautuvat koronatestaamaan kaikki vapaaehtoisesti testiin hakeutuvat rajan ylittäjät. Tornion-Haaparannan kohdalla haasteita tuo rajanylittäjien suuri määrä. Päivittäin rajan ylitse kulkeneiden määrä on ollut yli 20 000.

Iäkkäiden oltava erityisen tarkkana

Sairaalahoidon tarve koronainfektion takia on lisääntynyt Länsi-Pohjassa huolestuttavasti. Sairaalahoidon riski lähtee nopeasti kasvamaan noin 70 vuoden iän jälkeen.

Taskilan mukaan erityisesti iäkkäiden on nyt kiinnitettävä huomiota koronaturvaohjeisiin.

– Myös muita kehotetaan vähentämään keskinäistä kanssakäymistä sillä tartunnoissa korostuvat työperäisten tartuntojen lisäksi lähipiirin tartunnat, kuten erilaiset vierailut ja kyläilyt, Taskila sanoo.

Muualta Lapista uusia tartuntoja on tullut tietoon neljä: Kolarissa on todettu kaksi, Rovaniemellä yksi ja Pellossa yksi. Lapin sairaanhoitopiirissä tautitilanne jatkuu rauhallisena.

Uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä artikkelista.

Lue myös:

Haaparannan vanhusten hoitokoteihin vierailukielto

"Turhaa rajankäyntiä nuuskan ja halvemman viinan perässä" – Ruotsin rajalla valmistaudutaan massatestauksiin, lääkärit peräävät tehokkaampia toimia

Lue seuraavaksi